Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. március 11.
Duplán utalt az egészségbiztosító - Több mint 110 millió forintot veszíthet az állam - Magyar Nemzet

Magyar Nemzet 2010. március 11.

Nem adja vissza a pénzt Kern

Duplán utalt az egészségbiztosító * Több mint 110 millió forintot veszíthet az állam

Tévesen kétszer utalta el az egészségbiztosító (OEP) a körmendi kórház egyhavi finanszírozását. Így a 112,9 millió forintot nemcsak az üzemeltető önkormányzati cég, hanem az intézmény működtetéséből kiszállt magánvállalkozás is megkapta. A biztosító szerint ügyvitel-technikai hiba történt, a rendszert jól ismerő szakértőink szerint azonban ez nehezen elképzelhető. Az OEP a pénz visszafizetésére szólította fel az ágazatban ismert vállalkozó, Kern József érdekeltségébe tartozó céget, ám az ezt megtagadta.

Kétszer utalta el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a körmendi kórház januári betegellátásáért járó finanszírozását - értesült a Magyar Nemzet. A 112,9 millió forintos összeget a fekvőbeteg-ellátó intézmény jelenlegi és korábbi üzemeltetője, Kern József cége is megkapta a napokban (a finanszírozás két hónappal a teljesítés után történik). A hibát elismerte az OEP: egy ügyvitel-technikai hiba miatt a feladatot most ellátó kft. és az előző, feladatellátó magáncég is megkapta a finanszírozási összeget. "A hibát 24 órán belül észleltük, s a korábbi szolgáltatót azonnal felszólítottuk a tévesen kiutalt összeg visszafizetésére. Egyben tájékoztattuk őt arról is, hogy amennyiben a felszólításnak nem tesz eleget, az összeget peres úton követeljük vissza. Tekintettel arra, hogy a szolgáltató a visszafizetést megtagadta, folyamatban van a tévesen kiutalt összeg peres úton történő visszakövetelése."

Arra a kérdésre, hogy kit terhel a felelősség a téves utalás miatt és mire számíthat az illető, a sajtóosztály azt a tájékoztatást adta: "a felelősség megállapítására az OEP belső vizsgálatot indított. A probléma észlelésével egy időben pedig haladéktalanul megtett minden olyan intézkedést, amely azt szolgálja, hogy a jövőben hasonló ügyviteltechnikai hiba ne fordulhasson elő." Azt egyelőre nem tudjuk, a belső ellenőrzés kiterjed-e majd annak vizsgálatára, hogy történhetett-e tudatosan a kétszeri utalás.

Informatikai szakértők nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy pusztán figyelmetlenség miatt történt volna a tévedés. Az egészségügyi tárca sajtóosztályán úgy nyilatkoztak: a minisztérium a fegyelmi felelősség megállapítását kérte az OEP főigazgatójától.

Pénzügyi szakértőink felhívták lapunk munkatársának figyelmét arra az eshetőségre, amely szerint az összeg átvétele után nem elképzelhetetlen, hogy a cég csődbe megy, s a pénz behajthatatlanná válik. Ez pedig azt jelentené, hogy az egészségbiztosítási kasszát, áttételesen tehát az államot több mint száztízmillió forintos veszteség éri.

A körmendi kórház esetében egyébként a márciusi volt az első olyan kifizetés, amelyet már nem a korábbi, hanem az új üzemeltető nek kellett megkapnia az OEP-től.

A körmendi gyógyintézet februártól került új, a helyi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló céghez, miután az addigi magánüzemeltető, a Medisyst Kft. "bedobta a törülközőt", s felmondta kórház-üzemeltetési szerződését nemcsak Körmenden, hanem többek között Tapolcán és Mezőtúron is. A szocialista párt gazdasági holdudvarához tartozó Kern József, a Medisyst tulajdonosa tavaly döntötte el: kiszáll az üzemeltetésből és a maga mögött hagyott adósságot az önkormányzatokra hárítja. Az érdekeit puhán képviselő Körmenddel és Mezőtúrral sikerült dűlőre jutnia, az adófizetők mellett keményebb álláspontot képviselő Tapolcának azonban Kern József ultimátumot adott, hogy csupán áprilisig hajlandó vállalni a kórház üzemeltetését.

Bebes István, Körmend fideszes polgármestere nem tudott arról, hogy a finanszírozást a régi üzemeltetőnek is kiküldték. Kaptak viszont egy levelet az egészségbiztosítótól - mondta -, amelyben arról tájékoztatják őket, hogy a korábbi üzemeltető pert helyezett kilátásba az OEP-pel szemben, amiért a biztosító a januári betegellátás után járó finanszírozást nem nekik, hanem az önkormányzati cégnek utalta, miközben ez utóbbi csak februárban vette át a feladatokat. A polgármester szerint ez felháborító, hiszen ugyanez történt fordítva, akkor is, amikor a Medisystérdekeltségű cég megjelent a színen. Akkor ugyanis ő kapta meg a finanszírozást egy olyan időszak után, amikor még az önkormányzat volt a kórház üzemeltetője.

VOLT MÁR ILYEN. A teljesítés és a finanszírozás kiutalása közötti 2, korábban pedig 3 hónapos csúszás már okozott elszámolási vitát. A másik kórház-privatizációs botrányhős, a HospInvest emiatt egymilliárd forint körüli összeget követel peres úton az OEP-től. A jogi eljárás azért indult, mert az egészségbiztosító már az új üzemeltetőnek utalta egy olyan időszak finanszírozását, amikor még a HospInvest volt a kórházak működtetője. Az OEP azzal indokolta döntését, hogy ugyanez volt a helyzet - csak éppen fordítva akkor is, amikor a HospInvest átvette a kórházak üzemeltetését. A három hónapos csúszás miatt olyan időszak után is megkapta a finanszírozást, amikor még az önkormányzat működtette az intézményeket.

HOL MARADNAK A KÖZÉLETI VIHAROK? A Gyurcsány Ferenc üzletemberi társaságához sorolandó Kern József cégei évek óta hatékonyan szivattyúzzák ki a közpénzt az egészségügyből az adófizetők kárára, amely eseteket különös módon nem kísérik közéleti viharok. Pedig nem kis botrányokról van szó. Előfordult olyan eset, amikor a Diagon Kft. szemérmetlenül, mindenki szeme láttára a legdrágábban szállíthatott az államnak vírusteszteket több milliárd forintért, mégsem indult el semmilyen, a pazarló ügyet tisztázó büntetőeljárás.

Ugyanez a Kern-cég a saját fejlesztésű vírustesztjét ma annak ellenére alkalmazza embereken, hogy egy állami laboratóriumban kiderült, alkalmatlan a HINI-vírus kiszűrésére. Pesti Imre fideszes egészségpolitikus egyelőre nem akar megszólalni a kérdésben. Kern eközben már az állategészségügy felé is kacsingat. Új diagnosztikai terméke a baromfihúsban lévő szalmonella kiszűrését célozta meg. Az állatorvosok egyelőre csak megmosolyogják az új tesztet, szerintük ugyanis a Diagon fejlesztése ellentmond a biológiai és a fizikai tényeknek, amelyek nélkül nehéz a siker.

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél