Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. március 12.
Klub Rádió Megbeszéljük: Vendég Hankó Zoltán

Klub Rádió - Megbeszéljük

2010.03.08.

16:05

Műsorvezető: Vicsek Ferenc

Mv.: - És itt van velünk Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke. Jó napot kívánok.

Hankó Zoltán: - Jó napot kívánok.

Mv.: - Köszönöm szépen a türelmét. Talán hallotta a felvezetésben a kérdést is, akkor nem kell megismételnem. Hallotta?

Hankó Zoltán: - Hallottam. Mi a kérdés?

Mv.: - Hogy tényleg előkészületben van-e, hozzánk ilyen hírek jutottak el, többször tárgyaltak több fordulóban a Fidesz szakpolitikusaival és van egy közös tervezetük, talán már elvileg azt ígérték, hogy korábban nyilvánosságra hozzák, de valamiért ez csúszott, vagy csak én nem vettem észre, hogy milyen törvénytervezetet látnának önök szívesen a gyógyszertári liberalizáció visszafordítására?

Hankó Zoltán: - Hát 2006-tól egészen mostanáig a Magyar Gyógyszerész Kamara a törvényi felhatalmazásainak és a szerep felfogásának megfelelően a jelenleg működő kormánynak a vezetőivel tárgyalt folyamatosan éveken keresztül. Egyfelől arról, hogy a gyógyszerpiaci liberalizációt abban a formában, ahogy ez 2006 végén lezajlott és amióta ez megtörtént, azóta folyamatosan tapasztaljuk ennek a szakmára negatív következményeit. Korlátozott eredményeket értünk el, sőt azt kell mondjam, hogy a lényeges dolgokban nem értünk el eredményeket a kormánnyal.

Mv.: - Mi az, ami a negatív következmény, ami miatt arra számítanak, hogy meghallgatja a majd születő kormány? Ezek közül csak a Fidesszel tárgyaltak, ha jól figyeltem.

Hankó Zoltán: - Hát nézze, először arra válaszolok, hogy mik a negatívumok. Jelen pillanatban a legjobb tudomásunk szerint a gyógyszertári ágazat legalább 13 milliárd forintos határidőn túli adósságot halmozott fel a gyógyszer nagykereskedőknél. 2008-as adatok szerint a gyógyszertári vállalkozások közül több mint 650 volt veszteséges. Ezek KSH adatok. Tehát az év végi mérleg, APEH mérlegadatokból számított.

Mv.: - 2009-es adata nincsen? Csak ne legyünk ilyen nagyon lejárt szavatosságúak így a beszélgetés alatt.

Hankó Zoltán: - Hát ez nem lejárt szavatosságú, mert a KSH az előző évi adatokat valamikor az év október, novemberében teszi közzé. Tehát a 2008-as adatok azok, amelyek hivatalosak. Ezzel együtt nekem nincsen okom feltételezni azt, hogy 2009-ben 2008-hoz képest és 2007-hez képest eltérő tendenciák érvényesültek volna, mert új gyógyszertárak folyamatosan nyílnak, több pénz nem került a rendszerbe. Tehát az eladósodása az ágazatnak folyamatosan nő.

Mv.: - De az, hogy nem került több pénz a rendszerbe ez nem igaz.

Hankó Zoltán: - Mert?

Mv.: - Hát, merthogy úgy tudom, legalábbis én ezt látom, hogy azok a szervezetek, amelyek patika hálózatokat hoznak létre, azok elég komoly marketing befektetéssel dolgoznak. Több milliárdot sejtek én a mögött, ami látszik. Tehát, hogy azért szó nincs arról, de lehet, hogy ön nem erre gondol, mert több gyógyszer nem fogy talán és akkor ilyen módon a gyógyszertárak forgalma ..

Hankó Zoltán: - Nem, nem, nem. Az, hogy az újonnan piacra lépő gyógyszertárak, illetve gyógyszertári láncok kinek a kontójára költekeznek, azt gondolom, hogy nem tőlem kell megkérdeznie. Én annyit tudok, hogy a 2006-os adatokhoz képest és itt megint tényadatokat mondok az egy gyógyszertárra jutó árréstömeg 2008-ban, mert még egyszer mondom, ezek a fix és biztos adatok, a 66 %-ra, tehát a kétharmadára csökkent.

Mv.: - A kétharmadára csökkent micsoda?

Hankó Zoltán: - Az egy gyógyszertárra jutó árrés tömeg, amiből a gyógyszertárnak a működését biztosítani kell, tehát kell biztosítani a gyógyszer készletet, kell biztosítani a munkatársaknak a fizetését, a fűtést, világítást, minden egyebeket.

Mv.: - Ez most 2006-os adat.

Hankó Zoltán: - Nem, 2008, 2006-hoz viszonyítva igen.

Mv.: - Igen. De ezt én értem, a gyógyszertárak szeretnék, hogy ha magasabb lenne az árrés, a betegek meg azt szeretnék, hogy ne legyen magasabb és akkor így most a kormánynak kell dönteni. Mi az, amit a Fidesz úgy néz ki, hogy akceptál az önök javaslataiból? Önök tárgyaltak.

Hankó Zoltán: - Hát, hogy mit fog akceptálni egy új kormány, azt én nem tudom.

Mv.: - De a Fidesszel tárgyaltak.

Hankó Zoltán: - Azt viszont tudom, hogy milyen igényeket fogalmaztunk meg.

Mv.: - És milyeneket fogalmaztak meg?

Hankó Zoltán: - Tehát az egyik az, hogy egy olyan gyógyszerellátó rendszert kell kialakítani, ahol érvényesülnek azok az elvek, miszerint a gyógyszerellátás az egészségügynek a része, az egészségügynek és a gyógyszerellátásnak közszolgálatként kell működnie. Itt érvényesülnie kell a közjónak, ezt kell szolgálnunk és nem elsődlegesen a profit érdeknek kell alárendelni a gyógyszer ellátásnak a rendszerét. Magyarul egy olyan rendszert kell kialakítani, amelyikben mindenhol és mindenkor a beteg megfizethető áron és jó minőségben és jó gyógyszertári szolgáltatásokkal hozzájut a gyógyszeréhez.

Mv.: - Ehhez még rendszert se kellett volna váltani. Tehát ezt akármelyik szocialista képviselő elmondhatta volna, már úgy értem, hogy a szocializmus idején bármelyik képviselő elmondta, elmondhatta volna. Ez egy ilyen nagy általánosság. Konkrétan a javaslatuk mélyén mi rejlik? Vagy csak eddig jutottak?

Hankó Zoltán: - Nem, egy új gyógyszerellátó rendszert kell vagy lenne célszerű összerakni és én nem mennék vissza a szocializmusnak az idejére, hanem én visszamennék ..

Mv.: - De amit mondott az nem tér el semmiben attól.

Hankó Zoltán: - Hát nézze, szerkesztő úr, 2009 májusában az Európai Unió bírósága a gyógyszerellátással kapcsolatos alapvetésekben ugyanezeket mondta ki.

Mv.: - De ezek általánosság. Nem mondta ki azt, hogy egyébként szabadon lehessen-e gyógyszertárat alapítani, amit viszont kimondott a magyar kormány és aztán a parlament elfogadta ezt a törvényt és azóta ez a szabadság még ez sem totálisan teljes, de bizonyos szabadság fok növekedés van és önök ezt szeretnék korlátozni, hogy ne lehessen kapni ..

Hankó Zoltán: - Nézze, a mostani kormánnyal volt tavaly nyáron egy megállapodásunk, ami pont az uniós bíróság döntéseinek a figyelembe vételével a gyógyszertár létesítésnek a területén bizonyos új szabályokat léptetett volna életbe. Ez a megállapodás olyan szintig működött, hogy a kormány a parlamenthez be is nyújtotta ezt a törvényjavaslatot. Sőt, a kormánypárti képviselők, beleértve az ágazatért felelős miniszter urat is, a parlamentnek a plenáris ülésén ezek mellett a változások mellett elkötelezte magát. Ezzel együtt a végszavazáskor az ehhez kapcsolódó passzusok kikerültek a törvényből.

Mv.: - Mármint, mert az lett volna benne, hogy korlátozzák a patikák alapítási jogát?

Hankó Zoltán: - Hogy új feltételeket támasztottak volna a gyógyszertárak létesítéséhez, igen.

Mv.: - De a korábbiak megmaradhattak volna.

Hankó Zoltán: - Nem is kell bezárni a korábbi gyógyszertárakat, főleg nem hatósági eszközökkel. A jelenlegi gazdasági adatok eléggé egyértelműen azt mutatják, hogy ezek közül elég sok tönkre is fog menni magától.

Mv.: - Hát én arról tudok, én tudok frissebb adatokat, ÁNTSZ adatokat, nem mentek ilyen számban tönkre ezek a patikák. Tehát az ötezer lakosnál kisebb lélekszámú településeken összesen tíznél kevesebb patika ment tönkre, viszont az ötezernél nagyobbnál, ha jól emlékszem, akkor egy-kettő és a még nagyobbaknál meg nőtt a patikák száma több mint 300-al. Tehát, hogy ez a tendencia, ezt ön is tudja ezt az adatsort, csak nem akartam mondani.

Hankó Zoltán: - Akkor mondom én is a február elejei ÁNTSZ adatokat.

Mv.: - Na látja, mégis csak vannak friss adatok.

Hankó Zoltán: - 495 új gyógyszertár létesült és 126 közforgalmú gyógyszertár szűnt meg addig.

Mv.: - Hát ez azt jelenti, hogy nettó 300 pozitív a lista, de nem tudjuk, hogy ..

Hankó Zoltán: - Igen és az ágazatnak van egy 13 milliárdos határidőn túli kintlévősége, tehát adóssága a gyógyszer nagykereskedőknél, aminek a befizetésére nem tudom, hogy mikor és hogyan fog sor kerülni.

Mv.: - A dilemma óriási és valószínűleg csak teljesen értem a gondjukat és nagyon szépen köszönöm, hogy rendelkezésünkre állt, csak felvillantottunk valamit a jövőből.

Hankó Zoltán: - Én köszönöm a lehetőséget.

Mv.: - Minden jót. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnökét hallhatták.

Hankó Zoltán: - Minden jót kívánok.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél