Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. március 16.
Átadták a Fidesznek a gyógyszerész kamara 12 pontját - Független Hírügynökség

"Mit kíván a magyar gyógyszerész" címmel 12 pontban foglalta össze a Magyar Gyógyszerészi Kamara, hogy miben látják a piac jövőjét. A többi között felelős minisztérium és a patikaliberalizáció leállítása szerepel követelések között. A 12 pontot tartalmazó dokumentumot kedden adták át a Fidesz Népjóléti Kabinetjét vezető Soltész Miklósnak.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGyK) az elmúlt három évben, a gyógyszer-gazdaságossági törvény három évvel ezelőtti megalkotása óta igyekszik a szabályozás káros következményeit megállítani - mondta keddi sajtótájékoztatóján Horváth Tamás, a kamara elnöke. Véleményük szerint ugyanis a törvény elfogadásával meggyengült a gyógyszerbiztonság, az ellátásbiztonság és a szolgáltatás minősége is. A szervezet többször próbálta a törvényt módosíttatni, szakmai anyagokat és indítványokat nyújtottak be a kormánynak, legtöbbjét azonban a kabinet elutasította. Horváth Tamás szerint mára az állam és a gyógyszerész-szakma közötti bizalom nullára csökkent le. Éppen ezért 12 pontban fogalmazták meg céljaikat, ezzel a többi szakmai szervezet is egyetértett.

A "Mit kíván a magyar gyógyszerész?" című dokumentumot Horváth Tamás kedden adta át Soltész Miklósnak, a Fidesz Népjóléti Kabinetjének vezetőjének. Ebben egyebek mellett felelős minisztériumot, a patikaliberalizáció leállítását, a patikaláncok korlátozását kérik.

Soltész Miklós a tájékoztatón azt mondta, hogy a 12 pontban foglaltak nagy része társul a Fidesz gondolkodásához. Kiemelte, hogy korábban is fontosnak tartották, hogy azok a patikusok, akik eddig is mikro-, kis- vagy középvállalkozásban űzték tevékenységüket, továbbra is megmaradhassanak a piacon. Emellett a multikat is "tárt karokkal várják" - tette hozzá. Hiszen az egészségügyi kasszában a gyógyszerellátási és a gyógyászati segédeszközökre összesen 390 milliárd forint jut. Ez az összeg lehetőséget ad a multinacionális cégeknek arra, hogy Magyarországra hozzák a gyártást és a kutatás-fejlesztést.

A fideszes politikus azt is leszögezte, hogy a párt a Magyar Gyógyszerészi Kamarát stratégiai szövetségesének tekinti a következő években.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél