Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. április 13.
Új rendszer a gyógyszerhamisítás kiszűrésére

A programba bevont gyártók által a termékcsomagoláson elhelyezett, egyedi termékszámot tartalmazó kétdimenziós vonalkódokat ellenőrizték a résztvevő patikusok a gyógyszerek kiadása előtt Az új eredetiségellenőrző rendszerről kérdezte a www.pharmanet.hu Székely Krisztinát, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjét.

- Mi a vélemény az új eredetiség ellenőrző rendszerről?

- A módszer az eddig kipróbáltak közül a legköltséghatékonyabb: megbízható, nem túl drága és gyors. 200 gyógyszerész próbálta ki, meg volt elégedve, nem okozott fennakadást a munkában. Svédországban 14 nagy gyógyszergyártó 25 féle gyógyszerét (összesen 110.000 eladott dobozt) teszteltek 4 hónapon keresztül 25 gyógyszertárban.

Lényege, hogy minden egyes doboz gyógyszert egyedi etikettel, azonosítóval látnak el a külső csomagolásán. A patikában a gyógyszerész egy kézi scanner segítségével 2 dimenziós mátrix kódot olvas le a dobozról, és a számítógép a központi adatbázissal kapcsolatban állva kevesebb mint egy másodperc alatt kijelzi, hogy eladtak-e már valahol máshol ilyen jelzésű dobozt, illetve nincs-e minőségi probléma miatt visszahívva a gyógyszer. A hamis duplikátumok így kiszűrhetők.

- Ma hogyan történik a gyógyszerek eredetiségének a vizsgálata Magyarországon?

- Jelenleg rendszeres, rutinszerű eredetiségvizsgálat nem folyik. Vásárlói, illetve hatósági bejelentések alapján az Országos Gyógyszerészeti Intézet laboratóriumaiban hasonlítják össze kémiailag a gyanúsat az eredetivel.

- Mit gondol hamar elterjed a rendszer Európában? Van-e rá esély, hogy Magyarországon is bevezessék?

- Amennyiben a gyógyszergyártóknak és szövetségüknek sikerül az EU Bizottsággal elfogadtatni a rendszert, akkor minden bizonnyal kötelező lesz néhány éven belül az egész EU területén. A kérdés csak az, hogy ki viselje a költségeket: az egyedi címkézést, az adatbázis, a szoftver fenntartását, a gyógyszertárak scannerekkel történő ellátását és az egyéb költségeket.

- Egyáltalán szükség van-e arra, hogy nálunk is alkalmazzák a gyógyszerészek, hiszen azt hallani, hogy védett láncon, a nagykereken keresztül érkeznek meg hozzájuk a készítmények?

- Nyugat-Európában már a hivatalos nagykereskedői hálózatokon keresztül is bekerülnek hamisított gyógyszerek a patikákba, elsősorban az ún. párhuzamos kereskedelemben, a gyógyszerek átcsomagolása révén. Várható, hogy ez is hamarosan eljut Magyarországra. Legtöbbször a nagykereskedő nem is tudja, hogy a viszonteladók hamis árut kevertek a termékek közé. Így természetesen szükség van hazánkban is ilyen védelmi intézkedésekre, az EU-val azonos ütemben.

-Magyarországon milyen gyakran találnak hamis gyógyszereket? Milyen készítményeket hamisítanak a leggyakrabban?

- Magyarországon a rendvédelmi szervek 3-5%-ra teszik a teljes gyógyszerforgalomban a hamis készítmények arányát. Ezeket jelenleg szinte kizárólag a nem engedélyezett csatornákon keresztül forgalmazzák: internet, piacok, utca, klubok, edzőtermek. Kezdetben főleg potencianövelő, izomtömeg-növelő, fogyasztószereket lepleztek le, újabban már nyugtatókat, pszichiátriai készítményeket, antibiotikumokat stb. is. Némely szerből a becsült fogyasztás akár 10%-át is elérheti a hamisított készítmények aránya. Az általuk okozott egészségkárosodásokról csak becsléseket lehet tenni, mert az orvoshoz fordulók nem vallják be, hogy patikán kívül vásárolt gyógyszert szedtek.

- Köszönöm az interjút.

Tóth Ilona

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél