Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. április 20.
Feleslegesen fizetett ÁNTSZ-esek - Magyar Nemzet

Magyar Nemzet 2010. április 20.
Feleslegesen fizetett ÁNTSZ-esek

Pénzkidobásnak tartja a Fidesz, hogy az Egészségügyi Minisztérium megbízási szerződés alapján fizetett egyes ÁNTSZ-es vezetőknek az újinfluenza-világjárvánnyal összefüggő tevékenységükért. A párt szerint ezek a feladatok az ÁNTSZ általános tennivalói közé tartoznak. Az egészségügyi tárca Bujdosó László regionális és Molnár Kornélia helyettes országos tiszti főorvosnak fizetett "különszerződés" alapján.

Egészen a hónap végéig szól Bujdosó László Veszprém megyei tiszti főorvos Egészségügyi Minisztériummal kötött megbízási szerződése. Azért fizetik április végéig a szakembert, hogy részt vegyen a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium infrastruktúra-felkészítő tevékenységében, és emellett közreműködjön a H1N1-világjárvánnyal kapcsolatos útmutató, illetve egyes vállalatok ezzel kapcsolatos terveinek elkészítésében. A világjárvánnyal foglalkozó bizottság elnökeként pedig elvégezze a testület koordinálását is.

Szerződését 2008. január elsején kötötték, s annak lejártáig bruttó 3 millió forintot fizetnek neki. Mindez abból az adatsorból derül ki, amelyet nemrég tett közzé az interneten az egészségügyi tárca. Kormányrendelet írja elő ugyanis az ötmillió forintos értékhatár alatti szerződések nyilvánosságra hozatalát.

Molnár Kornélia helyettes országos tiszti főorvos is megbízási szerződés alapján dolgozott a minisztériumnak.

Ot a H1N1 elleni védőoltás elosztásával összefüggésben bízták meg logisztikai feladatok elvégzésével. Szerződését tavaly októberben öt hónapra kötötték, és bruttó kétmillió forintot kapott.

Lapunknak azon kérdésére, miszerint ezek a tevékenységek nem tartoznak-e az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) feladatai közé, a szaktárca azt a választ adta: 2009 tavaszáig hasonló méretű pandémia, mint a H1N1-járvány, nem volt tapasztalható sehol a világon. A védekezés leghatékonyabb módját a védőoltás jelenti, ezért az oltóanyagok jól szervezett, gördülékeny elosztása érdekében miniszteri megbízott kijelölésére került sor.

Molnár Kornélia lett a felelős azért, hogy a tízezer oltóhelyre zökkenőmentesen jussanak el a vakcinák. A minisztérium álláspontja szerint ez nem tartozik a helyettes országos tiszti főorvos munkahelyi feladatai közé. Mint ahogy Bujdosó László regionális tiszti főorvos járványügyi védekezési munkabizottságban végzett munkája sem. A tárca szerint regionális tiszti főorvosi feladatait az ÁNTSZ-ről szóló kormányrendelet szerint végzi, amelybe nem tartoznak bele az Egészségügyi Minisztérium által kötött megbízási szerződés keretében ellátott tevékenységek. Ezért kellett a munkákra megbízási szerződést kötni velük - hangsúlyozta a minisztérium. A tárca szerint a katasztrófák elleni védekezésről szóló jogszabályok szerint jártak el.

Horváth Zsolt, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes tagja lapunk kérdésére úgy nyilatkozott: feleslegesnek tartja, hogy ezeket a feladatokat külön szerződés alapján végeztették el az ÁNTSZ egyes szakembereivel. A politikus ezt pénzkidobásnak tartja, szerinte ezeket a feladatokat a tisztiorvosi hivatalnak saját szervezetén belül kellett volna ellátnia. Nem értik, miért kellett az ÁNTSZ-t ilyen szinten bevonni az oltóanyag-kiszállításba, azt szerinte - mint ahogy már korábban többször megfogalmazták - a gyógyszer-nagykereskedők sokkal jobban, gördülékenyebben meg tudták volna oldani.

Az ötmillió forint alatti szerződésekből kiderül: a minisztériumban az ügyiratforgalom regisztrálására és könyvelési feladatokra is szerződtek. De külön tanácsadók kezelték - egyenként akár több millió forint értékben - a tárcához érkező lakossági megkereséseket, vagy szakértőként segítettek a tájékoztatásban. Több mint kétmillió forint értékben kötöttek szerződést közbeszerzések előkészítéséhez és lebonyolításához adott szakmai tanácsadásra. Gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos szakértői feladatok ellátására is több mint egymillió forintot fizetnek. A szintén nemrég közzétett, ötmillió forintos értékhatárt meghaladó szerződésekből kiderül, hogy több ügyvédi irodával is szerződést kötött a tárca.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél