Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. április 21.
Félmilliárdos egészségügyi pályázatról döntenek - Magyar Nemzet

Magyar Nemzet 2010. április 21.

Félmilliárdos egészségügyi pályázatról döntenek

A második forduló előtt két nappal hirdetnek eredményt * A Fidesz halasztást vagy beleszólást akar

A jelenlegi kormányzati ciklus végnapjaiban dönt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy félmilliárd forint értékű, kommunikációs feladatokra, egészen pontosan szűrőprogramok népszerűsítésére kiírt pályázatról. A Fidesz felháborítónak tartja, hogy az új kormány felállása előtt még egy ilyen hatalmas összeg elköltéséről határoznak, s azt javasolja, bízzák ezt az ágazat leendő irányítóira.

Több mint félmilliárd forint értékben írt ki két közbeszerzési pályázatot az országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) kommunikációs feladatokra, egészen pontosan szűrőprogramok népszerűsítésére. A projekt megvalósítására ez év májusától körülbelül egy év áll rendelkezésre. A 482 millió forintos tétel pályázati határideje nem sokkal az országgyűlési választások első fordulója előtt járt le, eredményt pedig a második forduló előtt két nappal hirdetnek majd. A másik, 75 millió forintos megbízásnál néhány nappal későbbi a pályázat benyújtási határideje.

Megkérdeztük az ÁNTSZ sajtóosztályán, hogy pontosan mire is írták ki a nagy értékű pályázatot.

Közleményükben tudatták: az országos kommunikáció fő célja a lakosság egészségi állapotának javulása, az egészségesen és munkaképesen eltöltött életévek számának növekedése. További cél, hogy egyre többen menjenek el a szervezett népegészségügyi szűrésekre, valamint egyre egészségtudatosabb magatartást tanúsítson a lakosság. Ehhez elengedhetetlen a szűrések népszerűsítése mellett az egészségügyi dolgozók, valamint a lakossággal szoros kapcsolatban álló területi, helyi szakemberek aktivizálása, kommunikációs készségének fejlesztése.

Hangsúlyozták: hazánkban a vezető halálokokat a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek jelentik. Ezen betegségek jelentős része korai felismerés esetén gyógyítható. A megelőzéshez szűrésre és egészséges, egészségtudatos életmódra van szükség. A célok elérésére az OTH 2009 májusában indította el a Szűrőprogramok országos kommunikációja elnevezésű projektet, amelyre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség valamivel több mint 865 millió forint támogatást ítélt meg. Ennek részeként hirdették most meg a pályázatokat.

Kitérő választ kaptunk arra a kérdésre, mi indokolja, hogy egy ilyen nagy értékű megbízásról a kormányzati ciklus utolsó napjaiban döntsenek. Az ÁNTSZ azt közölte: "a program sikere szempontjából kétségtelen tény, hogy nem szerencsés ez az ütemezés, mivel a közfigyelem a választásokra irányul. Azonban e tekintetben a szerződéses kötelezettségek miatt tartanunk kell magunkat az ütemtervhez."

- Elfogadhatatlan és arcátlan, hogy az OTH-nál a jelenlegi kormány hivatali idejének utolsó pillanatában döntenek egy ilyen hatalmas összeg odaítéléséről - fogalmazott Kupper András, a Fidesz országgyűlési képviselője. Mint mondta, érthetetlen az ügy, hiszen a szocialisták maguk ígérték meg, hogy a választásokig már nem adnak nagy értékű megbízásokat.

Kupper András szerint a döntéshozóknak át kellene gondolniuk annak lehetőségét, hogy elhalasszák a pályázat elbírálását, vagy legalább a döntéshozatalba bevonják a leendő kormányoldal egészségpolitikusait. Kulturált demokráciában ez elvárható volna - szögezte le.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél