Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. április 29.
Szilvásy távozik az ÁEK éléről? - Magyar Nemzet

Magyar Nemzet 2010. április 29.

Szilvásy távozik az ÁEK éléről?

Megválhat a közeljövőben az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) vezetői posztjától Szilvásy István főigazgató - tudta meg lapunk. Információnkat több, az intézményvezetőhöz közel álló forrás is megerősítette. A döntés nem meglepő azután, hogy nemrég óriási botrány robbant ki az ÁEK-ban. Többféle - egyebek mellett rendőrségi - vizsgálat is indult, miután lapunk kiderítette, hogy feltehetőleg külföldi állampolgárokat operáltak meg a kórházban, s a beavatkozásokat hamis taj-szám alapján elszámolták a magyar egészségbiztosítónál is. Az ÁEK-ban szigorú biztonsági számítástechnikai rendszer felügyeli a kezelésekre jelentkezők társadalombiztosítási jogosultságait. Nem vehetnek fel a kórházba olyan betegeket, akik nem szerepelnek az adatbázisban, vagy - külföldiként - nem fizették meg az ellátásuk alapját képező járulékokat. Más országok állampolgárait úgy gyógyítják, hogy azokkal vagy biztosítási szerződésben áll az intézmény, vagy utólag kiszámlázzák számukra a kezelés költségeit. A csalással gyógyított betegek azonban nem fizettek hivatalosan semmit.

Az ellátásukhoz szükséges jogosultságokat úgy szerezték meg, hogy a VIP osztály dolgozói magyar - számos esetben már elhunyt - állampolgárok adatait használták fel.

Az ÁEK belső vizsgálata után Szilvásy István nem tett feljelentést az ügyben, holott ez kötelessége lett volna. A történteket nem jelentették a felügyeleti szervnek, a honvédelmi tárcának sem. A minisztérium akkor szerzett tudomást minderről, amikor a BRFK tájékoztatta a már elindított eljárásról. Utóbbi a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) jelzése alapján kezdett nyomozásba.

Lapunk egy hete megkereste a KBH-t, hogy miképp jutottak információhoz a csalásokról, de a hivatal eddig még nem válaszolt kérdéseinkre.

Emlékezetes, hogy már Szilvásy István főigazgatói kinevezése sem volt viharoktól mentes. A szakma egy része ugyanis úgy vélte, a posztot testvérének, az akkori kormánytag Szilvásy Györgynek köszönhette.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél