Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. május 12.
Tablettákra kerülhet az eredetiségjelzés - fogyasztok.hu

Hónapokon belül kereskedelmi forgalomba kerülhet az első olyan tablettás kiszerelésű gyógyszer, amelynél már az egyes pirulák felületére nyomják az eredetiséget igazoló jelzést. A szabad szemmel csak részben látható azonosítók a kiszerelési információktól kezdve a gyártási helyen és időponton át a lejárati dátumig számos adatot közölnek.

A technológiát kifejlesztő NanoGuardian olyan eljárást dolgozott ki, amelynek segítségével festék vagy más vegyi anyag használata nélkül, számtalan információ megjelenítésére képes azonosító jelzések helyezhetők el az orális tabletták felszínén.

A NanoEncryption technológia nagy előnye, hogy az azonosítók segítségével még hatékonyabban lehet kiszűrni a gyógyszerhamisítványokat és a lopott gyógyszerkészletekből származó termékeket.

Minden pirula felismerhető lesz

A jelzést a tabletták felületébe nyomják. Az azonosítók nyílt és rejtett jelzéseket tartalmaznak. A nyílt részek szabad szemmel is láthatók, az elsődleges rejtett jelzések mikroszkóppal illetve az ékszerészek által használt nagyítókkal olvashatók le, míg a másodlagos NanoCode névvel illetett azonosítók csak speciális elektronmikroszkóppal válnak láthatóvá.

Ezek az összetett jelzések számos információ elhelyezését teszik lehetővé a tablettákon: kiszerelési adatok, hatóanyag-tartalom, gyártási hely és időpont, helyrajzi szám, terjesztési ország, nagy- és kiskereskedő adatai, illetve a lejárati dátum is megjeleníthető.

A NanoGuardian szerint az első ilyen eredetiségigazoló technológiával "kezelt" gyógyszer néhány hónapon belül kereskedelmi forgalomba kerül. A cég a világ öt legnagyobb gyógyszergyártójának egyikével működik együtt, amelynek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Így még az sem tudható, hogy mely termék esetében alkalmazzák elsőként az eljárást.

Dean Hart, a NanoGuardian vezetője szerint a gyógyszeripar kezdi elfogadni a tablettánkénti azonosítás gondolatát, így a cég reményei szerint ez év végére akár öt-tíz olyan gyógyszer is lehet a piacon, amelyet a NanoEncryption technológián alapuló azonosító jelzésekkel is elláttak. Hart hozzátette, megkezdték a technológia átalakítását is oly módon, hogy az orálisan szedhető tabletták mellett más kiszerelésű gyógyászati eszközök esetében is alkalmazható legyen. Fejlesztéseik jelenleg az ampullás kiszerelésű gyógyszerekre, illetve az egyszer használható fecskendők azonosíthatóvá tételére terjednek ki.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél