Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. május 18.
2010-ben sem áll meg a gyógyszeripar növekedése - pharmanet.hu

Elemzők úgy látják: amennyiben a kormányváltást követően nem módosítják a biztosító gyógyszerkasszájának összegét, úgy az idén a lakosság kiadása 10-11 százalékkal lesz több a tavalyinál. Mivel a biztosító gyógyszerkasszája a múlt évi, 300 milliárdos szinten maradt, az idén várhatóan tovább bővül a recept nélkül vásárolható. készítmények forgalma.

E szerek fogyasztásának növekedése tavaly 4,6 százalékos volt, részarányuk pedig a gyógyszerforgalom több mint 15 százalékát tette ki. Az elemzésekkel kapcsolatban megkérdeztünk az OEP sajtóirodáját.
- Önök szerint 2010-ben növekedni fog a gyógyszerek ára?
- A gyógyszerek ára semmiképp nem fog emelkedni 2010 során. Az áremeléshez a forgalmazóknak külön kérelmet kell benyújtaniuk az Egészségbiztosítóhoz, és eddig ilyen kérelem idén nem érkezett.
- Több generikus készítmény kerül majd a támogatotti körbe? Milyen gyógyszerek lesznek ezek?
- A jelenlegi szabályozás alapján valamennyi generikus készítményt egyszerűsített eljárással bevonunk a támogatott körbe. Így a növekedést az szabja meg, hogy hány originális készítménynek jár le a szabadalma. Világszerte több nagy forgalmú originális gyógyszer szabadalmának lejárta várható 2010-2011-ben. Arról, hogy milyen, eddig originálisnak számító hatóanyag generikus gyógyszereire számíthatunk, autentikus információt az OGYI mint törzskönyvező hatóság tud adni.
- Elemzők szerint az OTC-szerek forgalomnövekedésének egyik magyarázata a gyógyszer-gazdaságossági törvény szigorára vezethető vissza, ennek következtében csökkent, sok készítménynél meg is szűnt a tb-támogatás. A másik, ezzel összefüggő magyarázat: mivel beteg ember mindig van, így gyógyszerre mindenkor szükség van és lesz. Várhatóan mennyivel fog növekedni az OTC gyógyszerek forgalma 2010-ben? Mivel magyarázható ez?
- Az OTC piac nem az OEP kompetenciája, mivel az egészségbiztosító kizárólag támogatott gyógyszerek, táplálék-kiegészítők stb. (azaz vényköteles) finanszírozásával foglalkozik, azok tényleges forgalmára vonatkozóan rendelkezik adatokkal. OTC szakmai kérdésekben az OGYI illetékes. Az OTC gyógyszerek forgalmáról a nagykereskedőktől szerezhető információ.
- 2010-ben lesznek innovatív készítmények, amelyek bekerülnek a támogatotti körbe?
- E kérdés megválaszolása nagymértékben függ a rendelkezésre álló költségvetési forrásoktól, és attól, hogy milyen - valódi innovációt jelentő - termékekre vonatkozó kérelmet nyújtanak be a gyártók. Természetesen az OEP érdeke is az, hogy az új, még nagyobb egészségnyereséget nyújtó innovatív készítmények mielőbb bekerüljenek a támogatotti körbe. Az új hatóanyagok befogadásához azonban a legtöbb esetben az Egészségügyi és a Pénzügyminisztérium jóváhagyása is szükséges. A fentiek figyelembevételével 2010. július 1-vel a veserák, a súlyos ízületi gyulladásos panaszok, a pikkelysömör és a csontritkulás bizonyos fajtájának kezelésére, valamint trombózis megelőzésére használatos új innovatív gyógyszerek kerülnek be a támogatott gyógyszerek körébe.
- Melyek azok a betegségek amelyeknek kezelésére a legtöbb támogatott gyógyszert váltják ki a betegek?
- Ezek az ún. népbetegségek körébe tartozó szív-érrendszeri, onkológiai, idegrendszeri valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések gyógyszerei.
- Megbecsülhető, hogy tavaly mennyivel növekedett a gyógyszerpiac értéke?
- 2009-ben a társadalombiztosítási támogatás közel 6%-val nőtt 2008-hoz képest. A teljes gyógyszerpiac növekedésére (ami tartalmazza a nem-támogatott, de receptköteles, az OTC és a kórházi szegmens adatait is) nincsen rálátásunk
-Köszönöm.
Tóth Ilona

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél