Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. május 18.
Fájdalomcsillapító mint drog - Magyar Nemzet

Magyar Nemzet 2010. május 18.

A németek a Tillyt kedvelik, a magyar lányok nyugtatófogyasztásban járnak élen

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a "Tilly" becenevű fájdalomcsillapító a német fiatalok, elsősorban a bevándorlók gyermekei körében - jelentette a Frankfurter Rundschau című lap. A szer, mely túladagolva könnyen légzésbénuláshoz, halálhoz vezet, még ismeretlen hazánkban. Szakértők szerint nálunk a nyugtatók vannak divatban. NEMZETI STRATÉGIA. Bemutatták tegnap a Nemzeti stratégia a kábítószerprobléma kezelése 2010-2018 című kiadványt. A dolgozatban több mint száz intézkedésről van szó, a gyakorlati célkitűzések egyik fő pillére a megelőzés közölte Portörő Péter, a Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Igazgatóság vezetője. Elmondta: a megelőzésnek minden színtéren érvényesülnie kell, ahol a fiatalok elérhetők: egyebek mellett a családban, az iskolában, az interneten és a szórakozóhelyeken. Emellett fejleszteni kell a szenvedélybeteg-ellátó rendszereket, s a kábítószer-kereskedelem és terjesztés elleni fellépés hatékonyságának növelésére is szükség van - jelentette ki Portörő Péter.

Divatba jött a fájdalomcsillapítók, különösen a "Tilly" becenévre hallgató opiát fogyasztása a német fiatalok, elsősorban a bevándorlók gyermekei körében - írja internetes kiadásában a Frankfurter Rundschau. A fogyasztók arról számoltak be, a Tilidin, melyet eredetileg rákos betegek kezelésénél alkalmaztak, magabiztossággal, erővel tölti el őket, s a szexuális együttlét minőségét is javítja. A Tilly-fogyasztók zöme úgy tekint a pirulákra, mint hétköznapi gyógyszerre, s meggyőződéssel állítják: ők nem drogoznak. Pedig a fájdalomcsillapító fogyasztása a heroinéhoz hasonló függőséget, elvonás esetén hasonlóan erős tüneteket mutat. Túladagolása pedig légzésbénuláshoz, halálhoz vezethet.

Bár a fájdalomcsillapítók nem, de más gyógyszerek a hazai fiatalok körében is népszerűek. A legutóbbi felmérés szerint a 8-10. évfolyamos magyar középiskolások 12 százaléka életében legalább egyszer már vett be gyógyszert "élvezeti céllal", melyre alkoholt ivott közölte lapunkkal a Nemzeti Drog Fókuszpont szakértője. Varga Orsolya hozzátette: a nyugtatók ezzel a második legnépszerűbb "anyagnak" számítanak a fiatalok körében. Rácz József, a Kékpont Drogambulancia igazgatója a gyakorlatban is megtapasztalta ugyanezt.

- Elsősorban a fiatal lányok nyúlnak gyógyszer után; a fiúk inkább a marihuánát és az amfetaminszármazékokat választják - magyarázta a szakértő. Rácz szerint a családi gyógyszeresszekrényből, orvostól beszerezhető pirulák alkohollal fogyasztva a részegséghez hasonló állapotot idéznek elő, csak erősebb tüneteket produkálnak: nehézkes beszéd, dülöngélés, mozgáskoordinációs zavarok jellemzik a "betépett" fogyasztót, aki évek alatt a szer rabjává válhat. - A droghasználók számát tekintve hazánkban az unió más országainál kedvezőbb a helyzet, ám a nyugtatófogyasztás terén élen járunk közölte Rácz József. Hozzáfűzte: bár Magyarországon nem "divat" a fájdalomcsillapítók kábítószerkénti fogyasztása, az USA-ban vagy Németországban már az utcán vannak ezek a szerek.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél