Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. június 07.
Meghosszabbíttatnák a H1N1-vakcina szavatossági idejét - Magyar Nemzet

Bármikor szükség lehet a H1N1 elleni oltóanyagra, a vírus felbukkanása ugyanis nem szezonhoz kötött - így indokolta kérelmüket a gyártó Omninvest Kft. szóvivője, Németh Zsolt. Ha az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYT) meghosszabbítja a vakcina lejárati idejét, akkor adott esetben nem kell ismét legyártani az ellenszert - közölte lapunk kérdésére a szóvivő'. Mint mondta: az oltóanyagra eredetileg egyéves szavatosságot határoztak meg, de úgynevezett hosszú távú stabilitási vizsgálatok igazolják, hogy ennél lényegesen tovább eltartható és felhasználható. Az első' gyártási tétel szavatossága elvileg már lejárt, de ez szinte teljesen elfogyott. A megmaradt mennyiség szeptember végéig, illetve a később gyártott tételek október, illetve november végéig használhatók fel - tette hozzá Németh Zsolt.

Az Egészségügyi Minisztérium átadás-átvételi jegyzőkönyve is tartalmaz az új influenza elleni oltóanyaggal kapcsolatos megjegyzéseket. A dokumentum arról tájékoztatja a tárca új vezetőit: a stabilitási vizsgálatok jelenleg is folynak, ezek eredménye alapján lehet majd dönteni arról, hogy a felhasználhatósági idő meddig - hónapokkal vagy esetleg évekkel hosszabbítható meg.

Az ÁNTSZ sajtóosztálya arra a felvetésre, hogy egyes vidéki kirendeltségeken már a megmaradt oltóanyag megsemmisítéséről beszélnek, úgy reagált: minden erről szóló információ téves. Közölték azt is, hogy a H1N1 vírus változatlanul jelen van, ezért szükséges a veszélyeztetettek, ezen belül különösen a gyermeket várók védőoltása. A múlt héten Szegeden ismét lélegeztetőgépre kellett kapcsolni egy H1N1 vírussal fertőzött beteget - hívták fel a figyelmet. Az influenzapandémiáról az ÁNTSZ folyamatosan egyeztet a WHO-val. A 6-os fokozat változatlanul érvényben van - tették hozzá a sajtóosztályon.

Az OGYI sajtóosztálya is megerősítette, hogy a kérelem beérkezett hozzájuk. Ha a gyógyszerészeti intézet nem engedélyezi a szavatossági idő meghosszabbítását, akkor a megmaradt, körülbelül 8 00-9 00 ezer adag oltóanyagot feltehetőleg meg kell semmisíteni.

Ez egyéb, lejárt szavatosságú vakcinánál általában égetéssel történik - tudtuk meg.

Kérdés persze, hogy lesz-e még igény Magyarországon az oltóanyagra. Noha jelenleg is kérhető, a lapunknak nyilatkozó háziorvosok mindegyike azt állította, hogy az elmúlt hónapokban egyetlen páciens sem jelentkezett az oltásért.

Mint arról lapunk is többször beszámolt: az állam négymillió, ingyenesen beadható oltóanyagot vásárolt az Omninvest Kft.-től, nagyjából 1100 forintos áron, s további - igénytől függően - maximum kétmillió adag előállítását kötötte le a gyártónál. Ebből került oltóanyag a patikai forgalomba, illetve az oltópontokra, ahol a lakosság térítés ellenében vásárolhatta meg. Az állami raktárakban megmaradt mennyiség nagyjából egymilliárd forintba került közpénzből, igaz, a 4,4 milliárd forintos vételárat nem egy összegben, hanem több részletben kell majd kifizetni, javarészt az új kormánynak.

A 2010 őszétől használatos szezonális (hagyományos) influenza elleni vakcinát egyébként már úgy állítják össze, hogy az tartalmazza a H1N1 ellen szükséges összetevőket is. Tehát annak, aki szeretné mindkét kórokozó elleni védőoltást megkapni, nem kell majd külön kérnie a két injekciót. Ebből az oltóanyagból körülbelül 1,3 millió adagot vásárol az állam, amelyet a különösen veszélyeztetett lakossági csoportok ingyenes kaphatnak meg. Azok, akik nem tartoznak ezekbe a csoportokba, térítés ellenében megvásárolhatják a vakcinát a patikákban.

Székely Tamás volt szocialista egészségügyi miniszter néhány hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy nem érezte túlzónak a megrendelt mennyiséget, hiszen előzetesen nagyon nehéz volt felmérni a lehetséges igényeket. Nemcsak Magyarország "nyakán" maradtak nagy raktárkészletek. A Times internetes oldala például nemrégiben azt közölte: Anglia igencsak eltúlozta az új influenza hatásait, így a brit kormány által megrendelt oltóanyag nagy része, mintegy 30 millió darab vakcina várhatóan megmarad. Ez durván 150 millió fontnyi (csaknem 53 milliárd forintnyi) kidobott pénzt jelent az adófizetők szemszögéből olvasható a cikkben, amely megjegyzi, eddig mindössze 5,5 millió ember oltatta be magát Angliában. Paul Flynn, aki a H1N1-ről jelentést készített az Európai Bizottságnak, úgy véli, Nagy-Britannia túlságosan sokat vásárolt az oltóanyagból. Flynn mellett korábban más szakemberek is élesen kritizálták a WHO-t, amely szerintük eltúlozta az új influenza hatásait, s döntéseit valószínűleg befolyásolták a gyógyszergyártók. A WHO természetesen visszautasította a vádakat.

Az új influenza elleni oltóanyag szavatossági idejének meghosszabbítását kérte a gyártó. Ha az Országos Gyógyszerészeti Intézet nem ad erre engedélyt, akkor néhány hónapon belül több százezer adag megmaradt vakcinát kell megsemmisítenie az államnak. Ezek körülbelül egymilliárd forintnyi közpénzbe kerültek.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél