Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. június 21.
Generikusként hirdetett hamis gyógyszerek

A veszélyes gyógyszerek felbukkanásáról az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) tett közzé figyelmeztetést. A gyógyszerhatóság közleménye szerint a H1N1 vírus kezelésére javallott Tamiflu tabletta generikus változataként kínált gyógyszer hamisítvány, az eredeti termék oseltamivir hatóanyaga helyett cloxacillint tartalmaz. Ez utóbbi az arra érzékenyeknél a penicillinhez hasonló allergiás reakciót, akár anafilaxiás sokkot is kiválthat. A tünetek között nehézlégzés, mellkas szorítás, a torok és a nyelv megdagadása, szédülés, eszméletvesztés, túl szapora vagy túl gyenge pulzus jelentkezhet.

Az FDA közlése szerint a hatóság által bevizsgált pirulát értékesítő honlap már nem üzemel, a szakértők szerint azonban fennáll a veszélye annak, hogy a készítményre vonatkozó hirdetések más internetes honlapokon is megjelennek. A hírről beszámoló Securing Pharma újságírója szerint az egyik legnagyobb keresőoldal több találatot is kiad, amely recept nélkül kínálja a „generikus gyógyszert.

A gyógyszerhatóság közleménye szerint a hamis készítmény felbukkanása újabb példája annak, hogy a gyógyszerhamisítók mennyire nem törődnek azzal, hogy az általuk gyártott termékek fogyasztása mennyire kockázatos, és milyen hatással lehet azokra a betegekre, akik megveszik és beszedik azokat.

Az eredeti Tamiflu tabletták kizárólag vény ellenében forgalmazhatók. Az FDA nem adott ki forgalomba hozatali engedélyt a gyógyszer egyetlen generikus verziójához sem.

 

Forrás: HENT Hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél