Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. július 07.
Vége a patikaliberalizációnak - Somogy TV

somogytv.hu 2010. július 7.

Vége a patikaliberalizációnak

A szakma szerint az elmúlt évek gyakorlata felmérhetetlen károkat okozott a tisztességes gyógyszertáraknak, az új törvény azonban csak valamikor ősszel születhet meg. Azonnali patikaalapítási moratóriumot hirdetett az új kabinet, ezáltal a különféle befektetőcsoportok előtt csukná be a kaput az Orbán-kormány.

Még 2006. karácsonyán a második Gyurcsány-kormány hirdette meg a patikanyitás liberalizációját, ezzel engedve teret a különféle pénzügyi befektetőcsoportoknak. Az 1994-es 5000 lakosra egy patikát szabály nem változott meg, de ezt különféle pluszszolgáltatások bevezetésével könnyedén ki lehetett játszani. A gazdasági alapú szemlélet következtében gombamód szaporodtak a nagyobb városokban a gyógyszertárak, a kisebb településeken lévők pedig csődközeli helyzetbe kerültek. A szakma felhígult, ma már Somogyban is több patika van, mint gyógyszerész, az ügyeleti órák száma viszont majdnem a felére csökkent. A szakképzetlen személyzet pedig különféle akciókkal és hangzatos ígéretekkel igyekszik pótol a hozzá nem értést. A gyógyszerészek már régóta azonnali beavatkozást sürgetnek, ez pedig be is következett.

Dr. Heintz Tamás, országgyűlési képviselő, Fidesz: „A további károkozást meg kell akadályozni, ezt célozza az azonnali patikanyitási moratórium meghirdetése, le kell tehát állítani a patikalétesítést, de arra figyelni kell, hogy amely településen nincs gyógyszertár ott az új patika létesíthetősége megmaradjon."

A somogyi képviselő ma tartott az ügyben Budapesten sajtótájékoztatót, a helyzet súlyosságát azonban a megyei patikusok is megerősítik.

Dr. Nagy Lajosné, szakgyógyszerész, Böhönye:

„Nagyon jó szakemberek, nagyon jó gyógyszerészek mentek tönkre, mert nem bírták a lépést. Volt olyan új patikaláncolat, akik csak pénzt akartak befektetni és ezáltal mindenféle kedvezményeket adtak a betegek számára, ami egyáltalán nem szabályos."

Így vált megszokottá például a nyereményjáték és az ajándék is a patikákban.

Gara István, megyei elnök, Magyar Gyógyszerész Kamara:

„Ezt még megspékelték a kötelező kamarai tagság eltörlésével, tehát semmiféle szankcióval senki nem fenyegette azt, aki a szakmai szabályoktól vagy akár a kereskedelmi szabályoktól eltért. Hiszen a felügyelet nem juthatott el mindenhová, tehát teljes káoszba vezetett ez az egész."

Ennek szeretne véget vetni az új kormány, jelenleg folyik a szakmai és betegszervezetekkel való egyeztetés, az új törvény valamikor őszre várható. Az elmúlt négy év következtében tönkrement kispatikákon azonban ez már nem segíthet.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél