Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. július 08.
Kérelemdömping a moratórium hírére - MR1 Déli Krónika

MR1 Kossuth Rádió – Déli krónika

2010. július 6.

12:22

Műsorvezető: - És most ismét itthonról. Sorra nyitnák az új gyógyszertárakat, miután egy törvénytervezet szerint várhatóan augusztus elsejétől tilos lesz újabb patikát nyitni, addig azonban még beadhatók a kérelmek, utána csak egyetlen kivétel lesz, ha a településen az újonnan nyitandó lenne az egyetlen gyógyszertár. Magyar Gyógyszerész Kamara egyetért a javaslattal. Király Erzsébet összeállítása.

 

Király Erzsébet riporter: - Nem rossz üzlet patikát nyitni, amióta kiderült, hogy alapítási moratórium lesz, a kérelmek dömpingjét kell elbírálnia a tiszti főgyógyszerésznek. Bódis Lászlóné a Krónikának azt mondta: az elmúlt hónapban csaknem százan jelentkeztek ezzel a szándékkal. Hozzátette: most még a jelenlegi szabályok alapján kell döntenie, tehát ha valaki minden előírásnak megfelel, és vállal valamilyen plusz szolgáltatást, akkor bárhol nyithat patikát. A moratórium várhatóan augusztus elsejétől lesz hatályos, akkor tilos lesz gyógyszertárat nyitni, kivéve, ha valaki egy település egyetlen patikáját akarja üzemeltetni. A kamara egyetért a minisztérium álláspontjával abban, hogy az elmúlt években kiderült: nem jött be a korábbi elképzelés, hogy a szabadabb patikaalapítással majd a kistelepülések járnak jól. Horváth Tamás, a Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondta: az elmúlt három évben hatszáz új patika nyitott, ebből ötezer lélekszám alatti településen mindössze, 1500 lélekszám alattin pedig csak kettő.

Horváth Tamás, a Gyógyszerész Kamara elnöke: - Ez siralmas, tehát a gyógyszertár-létesítések szinte kizárólag a nagy forgalmú helyeken, a forgalom részesedésére, elvonására történtek!

Király Erzsébet riporter: - A kamara elnöke szerint valahogy megálljt kell parancsolni a mostani dömpingnek is, hogy ne használják ki az utolsó lehetőséget. A minisztérium helyettes államtitkára, Cserháti Péter szerint azonban az utolsó hetekben nincs mit tenni, még a korábbi jogszabályok szerint kell eljárni az alapítási kérelmeknél.

Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára: - Mi gyűjtjük folyamatosan a patikaalapítási igényeket, itt van a kezemben, a szám az bizony egy jelentős volumen indult be itt az elmúlt két hétben, amivel egy kicsit mi is tehetetlenek vagyunk, az igazság az, hogy ugye egy nehéz helyzet ez, amikor az ember azt hallja a rádióban is egyik oldalról, hogy a kormányoldal felé nem egyeztet, nem tárgyal, ugyanakkor viszont másik oldalon pedig elvárás az, hogy siessünk!

Király Erzsébet riporter: - Ennél jobban nem lehet felgyorsítani a folyamatot - jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára: - Az augusztus elsejéhez túl sokat nem tudunk hozzátenni, attól félek!

Király Erzsébet riporter: - Augusztus elsejéig tehát marad a dömping. Információink szerint még egy egyszerű A4-es lapon is adtak be patikaalapítási kérelmet.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél