Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. július 22.
Egyedülálló kezdeményezés: Minden, amit a kullancsról tudni szeretnél

Egyedülálló kezdeményezés a www.kullancsvedelem.hu című honlap, amelyet dr. Mód Kázmér Richárd és édesanyja, dr. Horváth Márta gyógyszerészek indítottak útjára. A bokodi patikusok szerint rengeteg tévhit és legenda kering a témával kapcsolatban, ezért van szükség a hiteles tájékoztatásra. Első kérdésünk is a hitekre és tévhitekre vonatkozott; dr. Mód Kázmér válaszol:

- A kullancsokról és az általuk okozott fertőzésről, betegségekről valóban rengeteg információáll rendelkezésre, ezek nagy része azonban az „urbánus legendák” témakörébe sorolható. Teljesen félrevezető, minden alapot nélkülöző, „népszerű” írások jelennek meg a magazinokban, miközben súlyos közegészségügyi problémáról van szó. Patikánkat sok beteg keresi fel, akik nemcsak gyógyszert, hanem válaszokat is keresnek kérdéseikre.

- Honnan származik a honlap tudományos anyaga? Ha jó tudom, nincs más, hasonló igényű szakanyag, összeállítás a neten.

- Ez így van. Természetesen a releváns szakirodalomból válogatok, sok cikket én magam fordítok, így ezek először a mi honlapunkon jelennek meg magyarul. A munkában jó hasznát veszem a közegészségtani szakdolgozatom megírásakor szerzett tapasztalataimnak.

- A betegektől, természetesen, nem várható el, hogy kiigazodjanak az ellentmondó információk között. Volt-e már visszajelzés arról, hogy adott esetben segítséget jelentett a tájékozódásban a honlap?

- Igen. Volt olyan eset például, hogy az egyik beteg a szükséges laborvizsgálatokra vonatkozó információkat kereste meg. A honlapról mindenki megtudhatja, hogy mire kell figyelni, milyen lehetőségek vannak a gyógyításban. Sokan használják az úticél-ellenőrző modult, amely – az adatok betáplálása után – kikalkulálja a rizikófaktorokat, értékeli a lehetséges kockázatokat. Kullancstérképünkön meg lehet nézni az egyes vidékek fertőzöttségét. Mindezzel a gyógyszerészi gondozás keretében megvalósuló egészségügyi edukáció gyakorlatát mélyítjük.

(k.m.)

Tovább a honlapra >>

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél