Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
hirlevelek_1-144
Magyar Gyógyszerészi Kamara Hírlevél 2010/XCI. szám

Esemény naptár

Ülésezett a Nemzeti Egészségügy Tanács
A NET március 30-ai ülésén a kamarát dr. Zalai Károly főtitkár képviselte. Az ülésen határozatot fogadtak el az „Aterminális állapotú betegek ellátása” és a „Fogyasztói érdekvédelem az egészségiparban” témakörben. A határozatok elérhetőek itt:
 http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/net_marcius_30_i/153061/

Március 31. – Egyeztetett a három egészségügyi kamara elnöke
dr. Horváth Tamás a MGYK, dr. Éger István a MOK és Balogh Zoltán a MESZK elnöke megállapodott abban, hogy a parlamenti választásokat követően közösen fordulnak a döntéshozókhoz a kamara köztestületi és önkormányzati jogosítványainak visszaadását és a kötelező tagság intézményének helyreállítását kérve. A három elnök első lépésként április 14-én közös sajtótájékoztatón ismerteti az alábbi dokumentumot, amelyet egyébként az MGYK országos elnöksége legutóbbi ülésén elfogadott.

Az egészségügyi hivatásrendek alapvető elvárásai kamaráikat illetően a leendő döntéshozók felé

 • A gyógyításban részt vevők hivatásrendiségét helyre kell állítani.
 • A hivatásokat jellemző tulajdonságok közül kiemelkedő jelentőségű a másik ember szolgálata, az autonóm, önszabályozó jelleg, a bizalom, a beteggel „szövetségben” végzett tevékenység. Az egészségügy közszolgálat, melynek feltétele a szakértelem, az elkötelezettség és az etikán alapuló minőség.
 • Ma a társadalom romokban hever, a káosz intézményesült, mely jelentősen kihatott tagjaink életminőségére is. A hivatásrendi magatartás egyre kevésbé jellemző, a szakembereknek nemcsak az államban, hanem magukban is keresniük kell a bajok forrását és a megújulás lehetőségét.
 • A hivatásgyakorlás feltétele a felkészültség, az elkötelezettség, a professzióhoz való lojalitás, és az etikai kódex betartása. Ennek összefogója és szervezője a hivatásrendi kamara.
 • A kamara köztestületi és önkormányzati jogosítványainak visszaadása, a kötelező tagság intézményének helyreállítása valamint az etikai rendszer megújítása nemcsak a szakemberek, hanem mindenekelőtt a társadalom érdeke. Hatékony demokrácia nincs szubszidiaritás nélkül, mert ott kell a döntéseket meghozni, ahol értenek hozzá és a feladatokat végzik. Ehhez szervezet kell, a kötelező tagság pedig az érdekek és az értékek teljes körű képviseletét biztosítja. A kamarának a közhatalmi rendszer érdemben működő részévé kell válnia. Jó működése az össztársadalmi hatékonyság feltétele, valamint a minőség garanciája.

Ezért a kamara szervezetét alkalmassá kell tenni ezekre a feladatokra. 

A következő időszak döntéshozóitól elvárjuk:

 • Teljes körű kötelező kamarai tagság helyreállítását az egészségügyi kamarákban
 • Teljes körű, független etikai rendszer működtetését a kamarák által, valamennyi hivatásgyakorlót érintően.
 • A működési nyilvántartás rendszerének, a köztestületekhez történő visszahelyezését.
 • A folyamatos továbbképzések rendszerének köztestületi működtetését.
 • Az egyetértési jogok helyreállítását. Egészségügyet érintő jogszabály köztestületi vélemény nélkül ne hatályosulhasson!
 • Valós együttműködést a hivatást gyakorlók élet- és munka körülményeit, egzisztenciájukat érintő kérdésekben. 

Március 31. – Tárgyalás a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségével
Az MGYK elnöke dr. Horváth Tamás, alelnöke dr. Hankó Zoltán és dr. Torma Árpád szakértő részvételével folytatódott a tavaly októberben megkezdett tárgyalássorozat a Gyógyszer-nagykereskedők képviselőivel a Magyar Gyógyszerészi Kamara székházában. Az egyeztetés az MGYK elnökségének a határozata alapján kezdődött.

Hírek

Kérdezze meg gyógyszerészét!
A XII. Magyar Gyógyszerész Napok 2010. május 28–30 között lesz Budapesten, a Danubius Hotel Héliában. A rendezvényre már lehet jelentkezni. tovább>>

Hallgatnak a szaklapokra a gyógyszerészek
Legutóbb 2010 januárjában végzett felmérést a Szinapszis arról, hogy milyen szakmai médiumokat használnak a hazai gyógyszerészek. A 250 fő telefonos megkérdezésével zajlott kutatás tanulsága az, hogy a patikusoknak fontos eligazodási pontot jelentenek a szaklapok, a különböző piaci szereplők ismertsége, népszerűsége ugyanakkor nincs kőbevésve. 

Meghíusult patikarablás
Április 6-án egy budapesti patikába kíséreltek meg betörni. A gyógyszertárat a Body Guard Kft. régóta távfelügyeli, így a rendszer jelezte a betörést a cég központjába. Az ügyeletes azonnal riasztotta vonuló szolgálatot, értesítette a tulajdonost, majd a rendőrség is bekapcsolódott az akcióba. A gyors intézkedés eredményeképpen a rendőrjárőr elfogta az elkövetőt, akinél megtalálták a betöréshez használt eszközt és az eltulajdonított pénzkazettát.

Védelem a patikáknak
Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő sikeres támadások a patikák ellen. Ezekben az esetekben nem csak az ott dolgozók, de az éppen ott tartózkodó személyek is veszélybe kerülnek. A Body Guard Hungary Kft.vagyonvédelmi rendszerével évek óta sikeresen nyújt védelmet budapesti patikáknak, a közvetlen támadások és betörések ellen. 

Rendezvények

A XXXVI. Gyógyszeranalitikai Továbbképző Kollokvium, 2010. április 8-10 között lesz Siófokon.
tovább>>

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Kórházi Gyógyszerészeti Szervezete 2010. április 16–18. között Zalakaroson rendezi meg XVII. Kongresszusát. 
tovább>>

Előadás a munkaügyi ellenőrzésekről a patikában - a Galenus szervezésébenáprilis 23-án.
tovább >>

Rozsnyay Mátyás Emlékverseny - 2010
tovább>>  

XI. Gyógyszerésztörténeti Konferencia,  2010. 05. 21. - 2010. 05. 23.
tovább>>

Patikus Olimpia Visegrádon június 18 és 20 között.
tovább>>

Nikolics Emlékülés - 100 éves az „Arany Kígyó Gyógyszertár”, tudományos konferencia Sopronban, szeptember 18-án.
tovább>> 

Sajtószemle

Április 29. – weborvos.huMit tesz a Fidesz az egészségügyben?

Március 30. - OrientPressProsztatarák elleni gyógyszer az EÜM fiókjában

Március 30. – weborvos.hu: Jön az egészségügyi bírság

Március 31. – hamisitasellen.hu: Generikus vagy hamis? – Uniós konzultáció a jogsértőnek minősíthető gyógyszerek lefoglalhatóságáról

Március 31. – Napi Gazdaság: Kirobbanhat a patikaháború

Április 1. – Világgazdaság: Patikákat vett a Humet leánycége

Április 1. – transindex.ro: Össztársadalmi problémává válik a gyógyszermizéria Romániában

Április 2. – Világgazdaság: Megállítható-e az orvosok elvándorlása Magyarországról?

Április 5. – Inforádió: Nem kapható itthon a rák elleni csodaszer

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél