Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
hirlevelek_1-144
Magyar Gyógyszerészi Kamara Hírlevél 2010/XCVII. szám

Esemény naptár

Május 13. –  Ülésezett a Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Elnöksége
A Kamara elnöksége soron következő ülését május 13-án, csütörtökön tartotta Dr. Horváth Tamás elnök vezetésével. Az ülésen az elnökség tagjai határozatképes létszámban megjelentek. Horváth Tamás beszámolt a legutóbbi elnökségi ülés óta folytatott kamarai tevékenységről, többek között arról: a három egészségügyi kamara által létrehozott bizottság hetente kétszer ülésezik. A bizottság munkájával kapcsolatban az elnökség az alábbi határozatot fogadta el.

„A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége az egészségügyi kamarák közös törvényelőkészítő munkájáról szóló tájékoztatást jóváhagyólag tudomásul vette. Az egy közös törvény hivatásonkénti ( orvos, szakdolgozó, gyógyszerész ) leágazásokkal koncepcióval egyetért.

A törvény előkészítés során alapvető célként jelöli meg, hogy a törvény szabályozza

- teljes körű  kötelező tagságot
- a teljes körű,  államtól független etikai rendszert
- a működési nyilvántartás kamarai kezelését
- a továbbképzések kamarai akkreditálását
- a kompetencia területeknek megfelelő kamarai egyetértési és véleményezési jogköröket

és a gyógyszerellátással kapcsolatos törvényi szabályozással összhangban kialakított, valamint a gyógyszerészi kar létszámára optimalizált speciális gyógyszerészi szabályrendszert. 

A gyógyszerészi kamara részéről a törvénytervezet azután terjeszthető  fel, ha kodifikáció elkészülte után az elnökség a törvényt elfogadásra teljes terjedelmében napirendre tűzte.”

Dr. Csóka Ildikó titkár beszámolt a minisztériummal folytatott tárgyalásokról a gyógyszertári asszisztensképzés koncepciójával kapcsolatban, és az elnökség beleegyezését kérte ahhoz, hogy a kamara levélben jelezze az egészségügyi tárcának: az MGYK továbbra is fontosnak tartja a képzés struktúrájának megtartása mellett annak teljes felülvizsgálatát és középtávon annak teljes átgondolását.

Dr. Hankó  Zoltán alelnök előterjesztése nyomán az elnökség döntött a Küldöttközgyűlés napirendjének módosításáról, kiegészítette azt egy, az oktatói bizottság létrehozásáról szóló napirendi ponttal.

Május 14-15. Rozsnyay Mátyás emlékverseny
Idén 45. alkalommal rendezte meg az MGYT a Rozsnyay Mátyás emlékversenyt, amelynek Pécs adott otthont. A versenyre 17 fiatal kolléga nevezett be. Az első helyezett dr. Tóth-Vas Kata lett „id. Réthy Béla és a pemetefű cukorka” gyógyszerésztörténeti témájú előadásával. Az MGYK által felajánlott különdíjat dr. Fang Simon „Teák a gyógyszertárban, mitől válik valami teává, gyógyteává vagy éppen gyógynövényteává?!” című előadása kapta. Az MGYK-t a rendezvényen Horváth-Sziklai Attila országos ügyviteli vezető képviselte. 

Május 15. – A kamara Nógrád Megyei Szervezetének küldött-közgyűlése Pásztón
A közgyűlésen az országos elnökség képviseletében részt vett dr. Hankó Zoltán alelnök és dr. 
Inczeffyné dr. Ivicsics Katalin titkár, területi referens. Az ülést Kerekesné dr. Vörös Erzsébet, a megyei kamara elnöke vezette, a napirendi pontok megvitatása után szó esett a helyi aktualitásokról is. Az elnök asszony és Lopatovszki Zsuzsanna titkár aktivitása a helyi problémák megoldását illetően példaértékűnek bizonyult.

Dr. Mikola István tart plenáris előadást a Magyar Gyógyszerész Napokon
Kérdezze meg gyógyszerészét! címmel május 28-30 között lesz Budapesten a XII. Magyar Gyógyszerész Napok. Pénteken satelite továbbképzés és miniszimpózium, szombaton ünnepség és több plenáris előadás, vasárnap pedig fórum és küldöttközgyűlés lesz. Szombaton "Látlelet a gyógyszerügyről" címmel Mikola Isván országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), az egészségügyi bizottság elnöke tart előadást. 

A kamara készen áll a reménybeli változásokra
Öt helyszínen, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron és Budapesten tartottak regionális konzultációt a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke és alelnökei a területi szervezetek elnökségével. A konzultáció-sorozaton egyértelművé vált, hogy a kamara készen áll a reménybeli változásokra, amelyeket a gyógyszerellátás terén az új kormánynak mielőbb meg kell hozni. A gyógyszerészek képesek a betegérdekek figyelembe vételével megfogalmazni a korrekciós igényeiket. A kamara tagsága a gyógyszerellátást az egészségügy részének tekinti és a patikai szolgáltatásokat fejleszteni akarja.tovább>>

Mikola István elnök, Pesti Imre és Gyenes Géza alelnök lesz
A parlament egészségügyi szakbizottságát a két ismert fideszes egészségpolitikus fogja irányítani. Mint ismeretes Mikola 2006 és 2010 között a bizottság alelnöki tisztét látta el, míg Pesti Imre - akit egy ideig az egészségügyi tárca várományosaként is emlegettek - a bizottság tagjaként dolgozott. 

Hírek

2010. július 1-vel változnak az egészségbiztosítási támogatás elszámolásának szabályai 
A 347/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a járóbeteg-ellátás keretében rendelt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyfürdőellátások árához nyújtott támogatások elszámolásáról és folyósításáról szóló 134/1999. (VIII. 31.) Korm. rendeletet módosította. 

Rendezvények

XI. Gyógyszerésztörténeti Konferencia – május 21-23. 
tovább>> 

Patikus Olimpia Visegrádon június 18 és 20 között. 
tovább>>

2nd International Regulatory Workshop on Bioequivalence, Bioanalysis, Dissolution and Biosimilarity - Budapest, június 21-22.  
tovább>>

Nikolics Emlékülés - 100 éves az „Arany Kígyó Gyógyszertár”, tudományos konferencia Sopronban, szeptember 18-án  
tovább>>

Sajtószemle

Április 11. - pénzcentrum.hu: Áprilisi infláció: átlag felett drágultak a gyógyszerek, de az alkohol is

Április 11. - weborvos.hu: Csontritkulás-terápia: a Lilly kapta a díjat

Április 12. - Tv2 híradó: Három patikát rabolt ki ugyanaz a férfi

Április 12. – fogyasztok.hu: Tablettákra kerülhet az eredetiségjelzés

Április 13. – MTI: Engedélyezés előtt az első, őssejten alapuló gyógyszer  

Május 13.- pharmanet.hu: „Rendet kellett tenni”

Április 14. - Világgazdaság: Mérlegre került a H1N1-vakcina fogyása –

Április 14. - MTI: Újabb patikarablás, most a Teréz körúton

Április 15. - MTI: Három patikát támadtak meg egy órán belül Budapesten

Április 16. - weborvos.hu: Gyógyszerhamisítás: két tűz között a WHO

Április 16. – weborvos.hu: Korbács helyett: Mi legyen a recepten? 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél