Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
hirlevelek_1-144
Magyar Gyógyszerészi Kamara Hírlevél 2010/XCVIII. szám

Esemény naptár

Május 14. – Nyugdíjas találkozó Egerben
Heves megyei nyugdíjas gyógyszerészek maroknyi ám annál lelkesebb csapata gyűlt össze az egri Hotel Flórában, hogy megbeszéljék kivel mi is történt az elmúlt „néhány évtizedben”. A Heves Megyei Gyógyszerészi Kamara által szervezett találkozó igen családiasra sikeredett, a rég nem látott kollégák nagy örömmel üdvözölték újra egymást. Felidézték a múlt emlékeit, de beszélgettek a gyógyszerészet jelenéről is és arról, hogyan látják a szakma jövőjét.

Május 19. - Megyei elnökök értekezlete
A megbeszélésen Horváth Tamás elnök beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről, majd kérte a megyei vezetőket, hogy bátorítsák a kollegákat a Magyar Gyógyszerész Napokon való részvételre. Az értekezleten bemutatkozott Dr. Kiss Sándor gyógyszerész is, akit a Jobbik színeiben parlamenti képviselőnek választottak. Kiss Sándor a Nyírbátor közelében lévő Encsencs község gyógyszerésze. A képviselő szerint a gyógyszerellátásban a beteg érdeke a legfontosabb, a betegnek kell az ellátás főszereplőjévé válni, nem a tőkének.

Május 19.– Egyeztetés a társszervezetekkel
Horváth Tamás elnök konzultációt kezdeményezett a gyógyszerész szakmai szervezetek vezetőivel a gyógyszerellátás újraszabályozása témájában (jogszabályok, stratégia, alapelvek, kommunikáció).
Első alkalommal a gyógyszertár létesítés, tulajdonlás kérdéskörét tekintették át .A konzultáció folytatódik.

Május 21. – Levél Navracsics Tibornak
Horváth Tamás elnök levelet írt a kijelölt miniszterelnök-helyettesnek, leendő közigazgatási miniszternek. A Fidesz-KDNP ugyanis benyújtotta a „három csapás” néven ismertté vált törvénytervezetet, melyhez 2010. május 19-én Szíjjártó Péter módosító indítványt nyújtott be azt kezdeményezve, hogy a tanárok mellett az egészségügyi dolgozók ellen elkövetett erőszakos cselekmények is az eddiginél szigorúbb büntetést vonjanak maguk után. Horváth Tamás elnökNavracsics Tibornak írt levelében azt kérte, hogy az egészségügyi dolgozók kategóriában kerüljenek nevesítésre a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek és asszisztensek is, hiszen ők is közfeladatot látnak el az egészségügyben, közreműködve a közvetlen betegellátásban.

Hírek

Kormányprogram: Itt az idő, hogy megmentsük az egészségügyet!
A kormányprogram szerint a szocialista kormányzat gyógyszer-gazdaságossági törvénye rontott a gyógyszerellátás biztonságán, a patikaalapítás liberalizációjának eredményekén pedig közel 600 kispatika ment csődbe. A törvény újragondolása, valamint a patikaalapítás újraszabályozása elengedhetetlen. tovább>>

Elfogták a belvárosi patikák sorozatrablóját
Rablás közben érték tetten azt a kórházi ápolóként dolgozó férfit, aki az elmúlt időszakban 12 belvárosi gyógyszertárat és 8 lottózót rabolt ki - jelentette be Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya szerdán sajtótájékoztatón. tovább>>

2010. július 1-vel változnak az egészségbiztosítási támogatás elszámolásának szabályai 
A 347/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a járóbeteg-ellátás keretében rendelt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyfürdőellátások árához nyújtott támogatások elszámolásáról és folyósításáról szóló 134/1999. (VIII. 31.) Korm. rendeletet módosította. 

Kész a leltár
Az előírásoknak megfelelően már nem csak az Egészségügyi Minisztérium, hanem a társhatóságok is nyilvánosságra hozták a minden értelemben vett elszámolásukat. Így tett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Egészségbiztosítási Felügyelet és az ÁNTSZ is. 

Rendezvények

Dr. Mikola István tart plenáris előadást a Magyar Gyógyszerész Napokon
Kérdezze meg gyógyszerészét! címmel május 28-30 között lesz Budapesten a XII. Magyar Gyógyszerész Napok. Pénteken satelite továbbképzés ésminiszimpózium, szombaton ünnepség és több plenáris előadás, vasárnap pedig fórum és küldöttközgyűlés lesz. Szombaton "Látlelet a gyógyszerügyről" címmel Mikola Isván országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), az egészségügyi bizottság elnöke tart előadást. tovább>>

Miniszimpóziumok a Magyar Gyógyszerész Napokon
A folyamatban lévő politikai változásokhoz kapcsolódóan újraértékelésre kerülhet a hivatásrendi kamarák közhatalmi státusza valamint jog- és feladatköre. Ez különösen érintheti a három egészségügyi szakmai kamarát, melyek köztestületi jogosítványait néhány évvel ezelőtt jogszabállyal üresítették ki. A remélt változásokhoz kapcsolódóan indokolt áttekinteni a kamara korábbi és jelenlegi státuszát, szervezeti struktúráját, jellemzőit, lehetséges feladatait és célkitűzéseit. tovább>>

Patika nap a fájdalomcsillapítás jegyében, június 2-án
tovább>>

Patikus Olimpia Visegrádon június 18 és 20 között.
tovább>>

2nd International Regulatory Workshop on Bioequivalence, Bioanalysis, 
Dissolution and Biosimilarity - Budapest, június 21-22.  

tovább>>

Nikolics Emlékülés - 100 éves az „Arany Kígyó Gyógyszertár”,
tudományos konferencia Sopronban, szeptember 18-án  

tovább>>

Sajtószemle

Május 17. – weborvos.huKorbács helyett: Mi legyen a recepten?

Május 18. - weborvos.huMeghamisított gyógyszerkutatások

Május 18. – pharmanet.hu2010-ben sem áll meg a gyógyszeripar növekedése

Május 20. – nol.huGyógyszergyártói elismerés Vizi E. Szilveszternek

Május 20. - weborvos.hu: Réthelyit meghallgatják

Május 20. - Világgazdaság: Öt év alatt nyolc üzemet zár be a Pfizer

Május 20. - MTI: A három csapás az egészségügyi dolgozókat is védené?

Május 21. - nyugat.huIpari stílusúvá vált a műemlék gyógyszertár Szombathelyen

Május 21. - MTI: Bogsch Erik maradt a MAGYOSZ élén

Május 24. - mno.huJelzi a pirula, ha bevették

Május 24. - civishir.huMásfél milliárd forint állami támogatást kap a TEVA

Május 25. – Napi Gazdaság: Engedélyezési szünet kell

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél