Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. augusztus 13.
A minisztérium többször is felszólította az ÁNTSZ-t az egységers eljárásra - Echo TV/moratórium

 

Echo TV – Napi aktuális

2010. augusztus 11.

 

Műsorvezető: - De mindenekelőtt a patikaalapítások megfékezésével foglalkozunk.

Bejátszás: - Schmitt Pál köztársasági elnök a mai napon aláírta többek között azt a törvénycsomagot, amely a patikaalapítást szabályozza. Ezzel lezárult a liberalizáció megállítására irányuló kormányzati szándéknak megfelelő moratórium törvényalkotási szakasza. A jogszabály a kihirdetéstől számított 5. napon lép hatályba, technikai okokból így csak jövő héten léphet életbe az átmeneti patikaalapítási tilalom, az augusztus elsejei határidővel ellentétben. A szakmai kamara szerint a gyógyszertár-létesítés leállítása lehetőséget ad arra, hogy az év hátralévő részében a gyógyszer-ellátás átfogó újraszabályozásához szükséges elemzések, hatástanulmányok elkészüljenek és a szakmai egyeztetések is megtörténjenek. Patikaalapítási moratórium.

Műsorvezető: - Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara alelnöke a vendégünk.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara alelnöke: - Kezeit csókolom.

Műsorvezető: - Hát azon kívül, hogy itt ugye ilyen adminisztrációs dolgokról hallottunk az előbb, mit szól ehhez gyakorlatban a Gyógyszerész Kamara?

Hankó Zoltán: - Mármint a moratóriumhoz? Nagyon jó döntésnek tartjuk. A szakma évek óta várt egy ilyen jellegű döntésre. Örülünk, hogy a rendkívüli nyári ciklusban vagy időszakban ezt a döntést sikerült meghozni. Az államtitkár úrnak a bejelentésétől tulajdonképpen 2 hónap telt el, egyrészt a kormányzati előkészítő munkára, utána a parlamenti időszakra, és most, 2-2,5 héttel a törvény elfogadása után végre kihirdetésre is kerül ez a jogszabály.

Műsorvezető: - Ahhoz képest, hogy 2 hét telt el az államtitkári bejelentés óta, 140 kérelmet még beadtak.

Hankó Zoltán: - 2 hónap telt el…

Műsorvezető: - Vagy 2 hónap, bocsánat, 2 hónap telt el. 140 kérelmet még beadtak. Ezeket hogy bírálják el?

Hankó Zoltán: - Hát a 140 kérelem szerintem sok. Ezeknek a jó része, azt gondolom, hogy sem szakmailag, sem üzletileg nem megalapozott, és istenigazából nem tudom eldönteni, hogy a ránk jellemző kurucos mentalitásnak a következménye, vagy egy esélyleső gondolkodásnak az eredménye ez, mindenesetre nem egy szerencsés dolog, hogy 140 patikalétesítési kérelem ebben az időszakban beérkezett az ÁNTSZ-hez.

Műsorvezető: - Akkor, amikor egy gyógyszertár megkap egy engedélyt, ugye a megalapításhoz, akkor kikérik-e Gyógyszerész Kamarának a véleményét? Egyáltalán, milyen feltételeknek kell megfelelni, és ki bírálja el ezeket? Van-e, vagy élvezhet-e valaki vagy valamelyik vállalkozó vagy vállalkozás előnyt?

Hankó Zoltán: - A Gyógyszerész Kamarának a gyógyszertár-létesítésekkel kapcsolatos ügyekben 2006-ig volt törvényben rögzített joga arra, hogy véleményt mondjon. 2006 óta ezekben az ügyekben, úgy fogalmaznak az ÁNTSZ-nek a szakemberei, hogy a Kamara nem ügyfél, nem lehet ügyfél, ebből adódóan nekünk ezeknek a véleményeknek az elbírálására nincs is se lehetőségünk, se jogunk.

Műsorvezető: - Múlt héten, ugye augusztus 3-án egészen pontosan, Ön a Kamara elnökével, dr. Horváth Tamással megbeszélést folytatott a helyettes államtitkárral ez ügyben. Milyen eredményre jutottak Cserháti Péterrel?

Hankó Zoltán: - Én úgy tudom, hogy azt megelőzően is volt már a Minisztériumnak a vezetése részéről egy kifejezett igény arra vonatkozóan, hogy egységesítsék az ÁNTSZ-ben az engedélyezési eljárásokat. Erről ott az államtitkár úr, ezen a megbeszélésen szót ejtett. Mi is, ezen az egyeztetésen azt szerettük volna kérni, hogy egyfelől egy egységes gyakorlat legyen, tehát valamennyi régióban ugyanolyan szempontok alapján bírálják el ezeket a kérelmeket, másfelől pedig lehetőség szerint ragaszkodjanak a gyógyszer-gazdaságossági törvény szigorúan vett előírásaihoz.

Műsorvezető: - Ugye két és félezer, több, közel két és fél ezer patikáról beszélünk. A kisvállalkozások vannak többségben, vagy azok a bizonyos gyógyszertár-láncok?

Hankó Zoltán: - Az új gyógyszertárak között vagy a teljes rendszerben? …

Műsorvezető: - A teljes rendszerben, természetesen.

Hankó Zoltán: - … Mert a teljes rendszerben értelemszerűen azok a gyógyszertárak vannak még többségben, és még jelentős többségben, amelyek még a régi jogszabálynak a hatálya alatt létesültek és működtek, ahol a gyógyszerészi tulajdon döntő és meghatározó, és a gyógyszerésznek a szakmai felelőssége még érvényesíthető. 2006 óta tette lehetővé jogszabály azt, hogy nyíltan létesítsenek gyógyszertár-láncokat különböző gyógyszerpiaci és nem-gyógyszerpiaci szereplők, értelemszerűen a 2006 óta létesült durván 500 gyógyszertár között ezeknek a láncban működő gyógyszertáraknak a száma már lényegesen több.

Műsorvezető: - Meddig tart egyébként ez a moratórium? Miért csak átmeneti időszakról beszélünk, miért nem lehet most megfékezni ezt?

Hankó Zoltán: - Hát egyrészt egy moratóriumot bármilyen területnek a szabályozásáról van is szó, célhoz kötötten és időhöz kötötten lehet meghirdetni. Ugye itt az idő az 2010. december 31., illetve 2011. január 1., amíg ez a moratórium tart, a cél pedig…

Műsorvezető: - Hát ez nem egy hosszú időszak…

Hankó Zoltán: - … a cél pedig az, hogy ez alatt az idő alatt lehessen egy új szabályozást kialakítani. Úgy fogalmaz a kormány programja, és tulajdonképpen a kormány a megalakulást követően is egyértelműsítette, hogy a gyógyszertár-létesítésnek és a működtetésnek egy új szabályrendszerét akarja kialakítani. Ez, hogy ez a moratórium január elsejéig tart, ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy ennek az új szabályozásnak ebben a félévben létre kell jönnie, meg kell valósulnia.

Műsorvezető: - Mi lett az előző kormánynak azzal a döntésével ugye, hogy ők eltörölték itt az állami támogatást a patikákra vonatkozóan, a patika-nyitásokra, új patika-nyitásokra vonatkozóan? Mert innentől kezdve viszont, hogyha már eltörölték ezt is, akkor nem érthető az, hogy miért is akarnak mégis még gyógyszertárakat nyitni. Valóban ennyire gazdagok vagyunk, válság ide vagy oda, el tudjuk tartani a gyógyszertárakat?

Hankó Zoltán: - Nyilván azok, akik gyógyszertárakat létesítenek vagy akarnak létesíteni az elkövetkező időszakban, azt a portfoliót szeretnék erősíteni, amellyel már rendelkeznek, és valószínűleg úgy gondolják, hogy egy jóval erősebb portfolióval a kezükben vagy a birtokukban sokkal nagyobb nyomást fognak tudni gyakorolni a kormányra illetve a tárgyalófelekre a tekintetben, hogy a gyógyszertár-láncok és az idegen gyógyszertári tulajdonlásnak a lehetősége maradjon meg. Én nagyon remélem, hogy a kormánynak az eddig meghirdetett álláspontja érvényesülni fog az őszi tárgyalások során is.

Műsorvezető: - Hát, hogyha elkészült az új szabályozás, akkor várjuk vissza, és várjuk akkor is a véleményét. Kíváncsiak vagyunk.

Hankó Zoltán: - Nagyon szépen köszönöm.

Műsorvezető: - Hankó Zoltán, köszönjük szépen.

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél