Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. szeptember 03.
Vénnyel vagy vény nélkül?

 

Műsorvezető: Több gyulladásgátlót és fájdalomcsillapítót csak recept ellenében lehet kiváltani szeptember 15-étől. A szigorításról az Európai Gyógyszerügynökség döntött, az EMA döntött. Itt van velünk Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Jó reggelt kívánok!

Horváth Tamás: Jó reggelt kívánok!

Műsorvezető: Mielőtt a konkrét gyógyszerekre kérdeznék, hogy van ez, hogy az EMA döntése kötelező érvényű ránk nézve is?

Horváth Tamás: Egy nemzetközi hálózaton belül a Magyar Gyógyszerengedélyezési Hivatal is az Országos Gyógyszerészeti Intéztet együttműködésben, információkat szed és ad át folyamatosan, és ennek az együttműködésnek a keretében dönti el, hogy egy ilyen lépést megtesz vagy nem, hogy vénykötelessé nyilvánít bizonyos hatóanyagot.

Műsorvezető: Tehát akkor ezzel mármint mi is egyetértettünk.

Horváth Tamás: Igen, igen.

Műsorvezető: Most ugye a ketoprofen hatóanyagot tartalmazó készítmények lesznek vénykötelesek, indokoltnak tatja ezt? Ezek szerint indokoltnak, de hogy miért tartja ezt indokoltnak?

Horváth Tamás: Egy picit messzebbről kell kezdenünk. Ennek a hatóanyagnak vannak a külsődleges, kenőcs, gél változatai, ezek voltak eddig vény nélkül kaphatók. A belsőleges használatra szánt változatai, tabletta, injekciós oldat, azt pedig vényköteles volt eddig is.

Műsorvezető: .. az Algoflex nem, pedig az is vényköteles lesz.

Horváth Tamás: A tablettára gondol?

Műsorvezető: Igen.

Horváth Tamás: Annak nem ketoprofen a hatóanyaga.

Műsorvezető: Hanem? Mert hogy szerepel a hírben az is, hogy az Algoflex is receptköteles lesz ezentúl.

Horváth Tamás: Így van, az Algoflex gél. Tehát egy külsődleges Algoflex gél..

Műsorvezető: .. ez lemaradt a hírből, a gél.

Horváth Tamás: Ez bizony lemaradt, itt van egy kis félreértés. Ketoprofen a hatóanyaga az Algoflex gélnek, a Fastum gélnek és a Profenid kenőcsnek, ez a három eddig vény nélkül volt kapható. Mint minden hatóanyagnak és minden gyógyszernek, van egy haszon- és van egy kockázat oldala. Ezeknek a hasznosságát senki nem kérdőjelezi meg. Minden hatóanyagnak és minden gyógyszernek, van egy haszon- és van egy kockázat oldala. Úgy tűnik, hogy ebben az esetben magasabb ez a kockázat, mint korábban gondoltuk.  Ez annak az eredménye, hogy minden gyógyszernek, minden hatóanyagnak folyamatos a mellékhatás-figyelése is, és ezt jelentik is a gyógyszerészek, orvosok, amikor nem várt mellékhatások vannak. Ezeknek az adatoknak az elemzéséből jutottak ara a következtetésre, hogy magasabb ez a kockázati arány, mint korábban gondoltuk, ezért indokolt az, hogy egy folyamatos orvosi kontroll mellett történjen ennek az egyébként hasznos hatóanyagnak a használata. Így lett ez vényköteles. Semmi más szándék nincs, mint hogy minimálisra csökkentsük ezzel ezt a nemkívánatos mellékhatást, ami egy fényérzékenységi bőrreakcióban nyilvánult meg eddig.

Műsorvezető: tehát akkor ez ön szerint is jól van így, ahogy van.

Horváth Tamás: Igen, én ezzel teljesen egyetértek.

Műsorvezető: Van-e még olyan, ez eddig szabadon forgalmazható gyógyszer, amely vénykötelessé válhat, ami éppen most van napirenden?

Horváth Tamás: Hosszasan lehetne erről beszélni. Magyarországon van a vény nélkül kapható gyógyszereknek egy még szűkebb köre,  ez a gyógyszertáron kívül forgalmazásra engedélyezett gyógyszerek kategóriája. Abba most nem kezdek bele, hogy mi szakmai szempontból miért nem értünk ezzel egyet, de miután egy ilyen jellegű kérdést tett föl, hadd mondjak valamit. Ebben a gyógyszercsoportban van egy láz- és fájdalomcsillapító hatóanyag, ami mostanában, a napokban, Németországban vénykötelessé válik. Tehát ez azt mutatja, hogy újabb eredmények vannak és újabb döntések születnek.

Műsorvezető: .. tehát ez folyamatos dolog, ezek szerint..

Horváth Tamás: .. így van, ez egy folyamatos dolog, szerintem akkor közelítjük meg ezt a kérdést jól, hogyha úgy fogjuk föl, hogy van olyan hivatal, amelynek az a feladata, hogy többet lásson, többet tudjon, mint mi és hozzon döntést a mi közös érdekünkben. Hiszen minket véd ezzel.

Műsorvezető: nagyon szépen köszönöm, hogy mindezeket elmondta, Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke volt a vendégünk, viszonthallásra.

 

Horváth Tamás: Köszönöm szépen, viszonthallásra.

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél