Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. szeptember 14.
Drogdealerek - HírTV, Célpont

 

A Hír TV szeptember 10-i Célpont című műsorában egy nem mindennapi esetről, hatvanmilliós doppingvétségről számoltak be. A szálak a beledi gyógyszertárba vezetnek... A riportot rövidítve közöljük.

 

Riporter: - Beleden járunk, az osztrák határ közelében. Egy olyan bűnügyben oknyomozunk, amiről a kisvárosban még nem is hallottak. Pedig túlzás nélkül állíthatjuk: ilyen értékben még egyetlen patikában sem váltott ki senki Magyarországon doppingszert. Itt, Győr-Moson-Sopron megyében, a Fenyő Gyógyszertárban fél év leforgása alatt közel 180 doboz növekedési hormont tartalmazó, vényköteles készítmény talált gazdára. Hirtelen, 2008. októberében nőtt meg a kereslet a kisvárosban a méregdrága, patronos injekcióra, de a patikusnak állítólag nem tűnt fel, hogy jobban fogy a Norditropin, a Genotropin és a Homatropin. Elvégre az állam fizeti.

Molnár Barbara, az OEP szóvivője: - Ez a három készítmény, készítménytől illetve kiszereléstől függően egy olyan 80-210 ezer forintba kerül, és igen, erre 100%-os támogatás jár, (...)  dobozonként.

Riporter: - Az OEP úgy számol: a visszaélés miatt a gyógyszerkasszát közel 60 millió forintos kár érte. De ki adta hozzá a receptet?

Molnár Barbara: - Különböző orvosoktól lopott vényekkel éltek vissza, ezekre íratták fel vagy írták fel ezeket a növekedési hormont tartalmazó készítményeket.

Riporter: - Az ügyben nyomozás indult különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt májusban történt meg a vádemelés.

Riba Katalin, a Győr-Moson-Sopron megyei Főügyészség szóvivője: - Összesen 50 hamis receptet szereztek meg, azt a nyomozás nem tudta felderíteni, hogy konkrétan ki állította ki ezeket a recepteket.

Riporter: - Ezt nekünk sem sikerült kideríteni. A számlák mindenesetre Győrbe, a megyei kórházba vezetnek. Horváth doktor receptjeit is ellopták, ő a baleseti sebészeten dolgozik.

Horváth Ottó, a Petz Aladár Megyei Kórház sebésze: - Ezek éjszakára el vannak zárva a fém tartókba, de nappal ezek általában nyitva vannak, hogy egyáltalán tudjuk használni a receptjeinket. Az is lehet, hogy belső akcióról van szó, ami még veszélyesebb lenne, ilyenre nem is merek gondolni.

Riporter: - Azt mondja, megdöbbentette az eset, hogy valaki a nevével visszaélve több millió forint értékű gyógyszereket vált ki.

Horváth Ottó: - Hirtelen jön az ellenőrzés, megmondják, hogy micsoda hatalmas összegekért írtak föl általunk föl nem írható gyógyszert. Még az az egy szerencsénk van, hogy a nyilvántartásunkba, hogy ha írunk föl egy gyógyszert, akkor azt nekünk be kell írni a gépbe is, és ott is le van dokumentálva.

Riporter: - Az ortopédiáról és kardiológiáról is tűntek el vények, összesen 5 orvos nevével éltek vissza. A megszerzett recepteket, kettő kivételével, a Fenyő Patikában ki is váltották.

Molnár Barbara: - A dolog az ott bukott meg, hogy egy másik patikában is, teljesen más megyében is megpróbáltak ilyen vényeket kiváltani.

Riporter: - A vények persze már első látásra is gyanúsak lehettek volna, hiszen a krónikus veseelégtelenséget az orvostudomány mai állása szerint nem sebészek és nem is kardiológusok gyógyítják. Ráadásul a recept felnőtt betegek TAJ-számára volt kiállítva, miközben erre a diagnózisra növekedési hormont csak 18 év alatti betegek esetében lenne rendelhető. De kinek volt valójában szüksége a növekedési hormon-tartalmú készítményekre? A vezető gyógyszerészt hiába kerestük, nem értük el, de társaival sem tudtunk beszélni. A gyógyszertár egyik résztulajdonosa, F. Krisztina és párja jelenleg is rács mögött vannak.

Riba Katalin: - Két vádlott ellen, előzetes letartóztatás mellett folyik a büntetőeljárás. A Büntetőtörvénykönyv ezt a bűncselekményt 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Riporter: - A helyieket persze hiába kérdeztük, nem is hallottak a csalásról, sikerült kellőképpen titokban tartani a büntetőügyet. Még a kisváros egészségügyi dolgozói és a háziorvos sem tudott az esetről.

(...)

Riporter: - Pedig tavaly tavasszal az Országos Egészségpénztár azonnali hatállyal felmondta a beledi patika finanszírozási szerződését és kezdeményezték a VPOP illetékes hatóságánál a terheltek, valamint a Fenyő Gyógyszertár Kft. vagyonának zár alá vételét. A patika mégis zavartalanul működik.(...) Megpróbáltunk annak is utánajárni, kinek lehetett szüksége növekedési hormonra, ezek ugyanis doppingszernek minősülnek, szerepelnek a nemzetközi doppingellenes ügynökség, a WADA tiltólistáján is. Úgy tudjuk, első sorban nehézatléták szúrják magukat.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője: - Ha élsportolóból, versenyzőből doppingellenőrzés során kimutatjuk ezt a szert, akkor az bizony eltiltást von maga után. Elképzelhető, hogy sportolókhoz is, vagy igazolt sportolókhoz, élsportolókhoz kijut, de ezzel együtt is én azt gondolom, hogy ezt inkább a szabadidős sportolók használják. Valóban testépítőkhöz, esetleg fitness-termekbe, edzőtermekbe tud ez kijutni mindenféle fekete csatornákon.

Riporter: - Tiszeker Ágnes szerint nagyon veszélyes növekedési hormonhoz nyúlni, pláne fiataloknak. Egyébként szteroidokkal kombinálva izomtömeg növelésére az egyik leghatásosabb szer, ami létezik, épp ezért a legdrágább is.

Tiszeker Ágnes: - Hatalmas izomzatot lehet rövid idő alatt növelni, de ez egy picit olyan, mint a lufi. Tehát ha abbahagyja a szert, akkor kidurran.(...) Gondoljunk bele csak józan ésszel, mi tud növekedni; a magasság már nem, tehát hosszában már nem nő az ember, elcsontosodtak azok a területek, amik képesek voltak még növekedni, tehát a szervek tudnak megvastagodni, a szervek tudnak megnagyobbodni. Óriási méretű szívet lehet például ilyen növekedési hormon, tartós növekedési hormon-kúrán átesett embereknél találni. Igen, de ezt a szívet az érrendszernek, a koronáriáknak táplálnia kell, oxigént kell ide eljuttatni. Képtelen rá a szervezet, és akkor innen jönnek aztán a nagyon komoly mellékhatások, a szívelégtelenség, a ritmuszavarok, a hirtelen szívhalál.

Riporter: - Hirtelen szívhalál, kóros szívnagyobbodás. Szinte havonta hallani fiatal sportolók tragédiájáról. Az orosz jégkorong egyik legígéretesebb játékosa, Alekszej Cserepanov 19 évesen hunyt el. A boncolás után kiderült, hogy szíve kétszer akkora volt, mint kortársainak.

Tiszeker Ágnes: - Ez egy picit hasonlít ilyen értelemben a kábítószerhez, hogy az anyag tisztaságáért senki nem vállal felelősséget. Az interneten keresztül is viszonylag olcsón sok mindent be lehet szerezni.

Riporter: - Tiszeker Ágnes azt meséli, például Ausztráliában külön team dolgozik, hogy a gyanús, bizonytalan eredetű ázsiai gyógyszerszállítmányokat kiszűrjék, ezért a feketepiacon felárral értékesíthetőek a törzskönyvezett szerek. Szóval a Fenyő Patikából valakinek prémium-kategóriás cuccot sikerült szerezni, a közismert kockázatok ellenére azonban azt sem a rendőrök, sem az ügyészek nem tudták kinyomozni, hogy valójában kinél is landolt a 60 milliót érő doppingcsomag.

Riba Katalin: - Nem sikerült kideríteni azt, hogy mi lett a gyógyszerek további sorsa.

Riporter: - Vagyis hiába történt vádemelés, az elkövetők hiába vannak rács mögött, azt továbbra sem tudjuk, ki volt a megbíró és ki végez tiltólistás nyújtógyakorlatokat. Azt sem lehet kizárni, hogy a növekedési hormont tartalmazó készítményeket külföldi megbízóknak értékesítették. Azt már említettük, hogy a Fenyő Gyógyszertár Kft-vel az esetet követően szerződést bontott az OEP, a Kft. vagyonát pedig zár alá vették, de arról még nem beszéltünk, hogy az Egészségpénztár arra is kötelezte a patikát, hogy a szabályellenesen elszámolt 60 milliós gyógyszertámogatást fizessék vissza. Ennek azonban a mai napig nem tettek eleget, ezért az OEP peres úton lesz kénytelen behajtani pénzét. Megtudtuk: jelenleg a Beledi Gyógyszertár Kft. nevet viselő cég üzemeli a patikát. Felhívtuk a Kft. egyik vezetőjét. – Továbbra is a Szirt Invest Kft. a tulajdonosa ennek a gyógyszertárnak?

A Beledi Gyógyszertár Kft. egyik vezetője – név nélkül: - Ezt így biztosan nem mondanám.

Riporter: - Az a legtisztább, ha megnézzük a cégpapírokat. A visszaélés idején a Krisztina Pharma Kft. volt a Fenyő Patika tulajdonosa. Ez a Kft. pedig a Pest megyében egészségcentrumokat építő Szirt Invest Kft. tulajdonában áll. És mi a helyzet a jelenlegi céggel? A Beledi Gyógyszertár Kft. mögött is a Szirt Invest-et találjuk. Szóval lenne miről beszélgetnünk a Kft vezetőjével, aki a tulajdonosok jóváhagyását megszerezve nem is zárkózik el a nyilatkozattól.

A Beledi Gyógyszertár Kft. vezetője – név nélkül: - Üdvözlöm! Mehet minden, csak írásban küldje el, legyen kedves, a kérdéseket.

Riporter: - Átküldtük. Közben eltelt 24 óra.

A Beledi Gyógyszertár Kft. vezetője – név nélkül: - Megkaptam a kérdéseket. Ne haragudjon rám, de addig, míg ez a beledi ügy le nem zárul, addig nem áll módomban, és nem szeretnék nyilatkozni. Tegnapi nap folyamán eltérően válaszoltam Önnek, ezért bocsánatot szeretnék Öntől kérni.

Riporter: - Értjük a modellt, Hiába lóg a Fenyő Gyógyszertár Kft. 60 millióval az államnak, hiába zárolták a kft. vagyonát, hiába történt meg a vádemelés üzletszerűen elkövetett csalás miatt, a győri dokik vényeit hiába foglalta le a rendőrség a Szirt Invest első emberénél, az egészségügyi befektető a pénzénél marad, jelenleg is ő üzemeltetheti a patikát. – Azt Önök vizsgálják, vagy tudják vizsgálni, hogy azt ki üzemelteti, vagy hogy ugyanazok üzemeltetik-e, csak másik cégnév alatt, ezt a gyógyszertárat, mint korábban, vagy sem? Ezzel kapcsolatban Önök nem szankcionálhatnak…

Molnár Barbara: - Alapvetően erre nincsen jogosultsága. Ez egy nagyon-nagyon jó kérdés, valóban, hiszen megtörténhet az, hogy akár mondjuk hasonló tulajdonosi kör, de egy másik cég nevével viszi tovább ezt a céget. Az OEP-nek nincs lehetősége azt vizsgálni, hogy mondjuk egy adott cégnek ki a tulajdonosi köre, és azzal ő korában milyen kapcsolatban állt.

Riporter: - A beledi eset óta másfél év telt el. A doppingdealerek azonban nem nyugszanak. Júniusban gyöngyösi, hatvani és gödöllői patikákkal próbálkoztak, legutóbb pedig a fővárosban. DE a kiterjedt OEP-vizsgálatnak köszönhetően lefülelték, akik a végeken dolgoztak, csak a megbízót nem sikerült lebuktatni.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél