Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. október 26.
A Kamara egyetért az új szabályozással

A gyógyszerellátás rendjét újrafogalmazó törvényjavaslatot a NEFMI Egészségügyi Államtitkársága - a javaslat társadalmi egyeztetése keretében  – megküldte a Magyar Gyógyszerészi Kamarának is. A tervezetet a kamara elnöksége a megyei szervezetek bevonásával kibővített elnökségi ülésen tárgyalta meg október 25-én.

A résztvevők teljes mértékben egyetértettek a tervezett módosítás alapelveivel, azzal, hogy az új szabályozásnak a gyógyszerellátás biztonságát, a betegek érdekeit kell szolgálnia, helyre kell állítania az állam szerepét és felelősségét a gyógyszerellátásban, valamint a gyógyszerészek felelősségét és függetlenségét. A jogalkotó szándéka szerint a gyógyszertárak létesítésének szabályozásában a szükségleti elv a meghatározó, és a működés feltételeinek meghatározásakor - a vidéki gyógyszerellátás helyzetének stabilizálása mellett - az ellátás finanszírozhatóságát is szem előtt kell tartani.

A tervezetről szóló vitában hangsúlyosan vetődött fel a patikákat működtető vállalkozásokban a gyógyszerészi többségi tulajdon kérdése, az ágazat nemzeti érdekkörben való tartásának szükségessége. A létesítés és működtetés megannyi fontos témája közül a marketingtevékenység szabályozása, kívánatos irányba való terelése váltotta ki a legtöbb hozzászólást. A résztvevők a szigorú szabályozás mellett érveltek.

Az értekezleten elhangzottak alapján a Kamara a törvénytervezettel egyetért és támogatja, hogy a gyógyszerellátás újraszabályozására ennek alapján kerüljön sor. A szövegpontosító javaslatokat a megadott határidőre a minisztériumnak megküldi.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél