Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. október 27.
„Kispatikák nélkül nincs élhető vidék”- Ujházi László megyei elnök - Dehir

(...)

Szigorítaná a patikaalapítás szabályait a kormány: a vállalkozásban többségi tulajdonosnak kellene lennie a gyógyszerésznek, jutalmaznák az olcsó orvosságokat felíró orvosokat, és a patikákat is kompenzálnák az olcsó gyógyszerek miatti bevételkiesésért. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hétfőn ismertette az egészségügyi salátatörvény tervezetét, amely többek között a gyógyszertári, gyógyszertárak működésére vonatkozó és a kamarai törvényt is érintené.

- Hivatalos álláspont még nincs, a szabályozásra azonban égető szükség van, hiszen az augusztus óta hatályban lévő patikaalapítási moratórium csak tűzoltás volt. Az elmúlt évek patikaliberalizációja egyértelműen zsákutca volt. Az ellátás minősége sokat romlott, számos olyan patika ment csődbe, vagy került csődközeli helyzetbe, amely a minőségi ellátást helyezte előtérbe a profitorientált szemlélettel szemben. Az augusztusban bevezetett moratórium az utolsó pillanatban érkezett, így menekülhetett meg több gyógyszergyár a bezárástól – vélekedik Ujházi László.

- A cél a kispatikák megtartása. Az elmúlt években főleg kisebb magyarországi láncok, valamint nagy külföldi multik nyertek teret a piacon, akiknél a profit a legfontosabb. Ezzel szemben a gyógyszerpiacnak szükséglet alapon működő egészségügyi szolgáltatásnak kell lennie, minden polgárnak joga, hogy egyenlő feltételekkel jusson gyógyszerhez. Az elmúlt években ez nem valósult meg, sok vidéki és kisebb patika zárt be. Kispatikák nélkül viszont nincs élhető vidék – tette hozzá a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke.

A tervezettel kapcsolatban Ujházi László elmondta, hogy a változások az etikus modellhez való visszatérést célozzák meg, újra megjelenik és erősödik az állami felügyelet a szektorban. 2007 előtt a magyar patikatörvény Európa egyik legjobbja volt, külföldön is elismerték. A betegek érdekében most azokhoz a régi gyökerekhez kell visszatérni, de azokat ki kell egészíteni az uniós tapasztalatokkal, hogy a szabályozás az új kihívásoknak is megfeleljen.

Tovább >>

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél