Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. október 28.
Nagykereskedők és a kamara a gyógyszerészi többségi tulajdonról - Echo TV

Műsorvezető: Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a gyógyszernagykereskedők az egészségügyi kormányzat most elkészült javaslatcsomagja miatt. Az egészségügyi bizottság álláspontja az, szükségesek a szigorú törvénymódosítások, hogy az elmúlt évek liberális szabályozásai által okozott hibákat helyre tegyék. A gyógyszerészi kamara is üdvözli a törvényjavaslatokat, a patikák tulajdonviszonyainak tervezett átrendezése váltja ki a legnagyobb vitát.

Tud.: A törvényjavaslatok között szerepel, hogy kizárnák az üzemeltetők közül a nagykereskedőket, szigorítanák a gyógyszerekkel kapcsolatos marketingtevékenységet, 2014-ig minden ilyen jellegű vállalkozásban többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a gyógyszerészeknek, ez váltotta ki a legnagyobb felháborodást a kereskedőknél.

Küttel Sándor a Gyógyszernagykereskedők Országos Szövetségének elnöke: Ennek alkotmányjogi kérdései is vannak, itt vannak olyan gyógyszertártulajdonosok, nem is biztos, hogy láncok, akik gyakorlatilag 15 éve az országban vannak, felépítettek egy vállalkozást, és most ők arra lesznek kényszerítve, hogy minden további nélkül a vállalkozásukat adjuk át, adják át valakinek másnak. Ez pedig egy érdekes kérdés, sok minden alkotmányossági kérdést fölvet.

Tud.: A törvényjavaslatot kidolgozó egészségügyi bizottság elnöke erre reagálva úgy nyilatkozott, hogy a patikák akkor működnek jól, ha nem kereskedelmi egységek, hanem a gyógyító, megelőző rendszer részei.

Mikola István az Egészségügyi Bizottság elnöke: A gyógyszertárban a menedzser jogokat, vagyis a gyógyszertár irányítását, azt a gyógyszerésznek kell csinálni. Hogy csinálhassa, ahhoz neki kell lenni a főnöknek. Ahhoz, hogy főnök legyen, neki kell a tulajdonban is többségi részt kapnia, vagyis feltölteni a tulajdoni hányadát 50% fölé.

Tud.: Mikola István hozzátette, ragaszkodnak ahhoz, hogy az emberek érdekei érvényesüljenek, ne a kereskedőké. A gyógyszerészi kamara üdvözli a javaslatokat.

Horváth Tamás a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke: Egy erőteljes, hatékony hatósági ellenőrzést és fellépést látunk, annak az igényét látjuk a szabályozásban, és látjuk benne azt is, hogy egy hatékony, etikai rendszerrel is kiegészül az a szabályozó rendszer, ami az elmúlt években bizony nem működött.

Tud.: A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke hozzátette, az elmúlt évek liberális szabályozásai egyáltalán nem a betegek érdekeit szolgálták.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél