Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 02.
A kamara elnöke az Info Rádióban

 

Műsorvezető: - A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke üdvözli azt a még el nem fogadott törvénymódosítást, amely a patikaalapítást gyógyszerész-végzettséghez köti, a már meglevőknél pedig gyógyszerészi többségi tulajdont ír elő. Horváth Tamás ugyanakkor azt mondta: szükség lenne az állam által garantált 15-20 milliárd forintos hitelcsomagra a tulajdonrészt vásárló patikusok számára. Gál Ildikó interjúja.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamra elnöke: - Ez a törvényjavaslat a többségi tulajdont alapvetően két okból tűzi ki, mint elérendő közcélt. Az egyik az, hogy a szakmai kézben levő gyógyszerellátó hálózat, ezen belül a gyógyszerész szakembereknek a többségi tulajdona a gyógyszerellátás minősége és biztonságának a garanciája. Ezt teljes mértékben összecseng az Európai Közösség Bírósága tavalyi és idei ilyen tárgyú döntéseiben foglalt indoklásával. A másik, ami miatt a többségi tulajdont tűzi ki célul az új szabályozás, az pedig az, hogy a gyógyszertári hálózatot, a gyógyszertárakat igyekszik nemzeti érdekkörben tartani.

Riporter: - Felvetődött itt a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke részéről az, hogy a patikák nem biztos, hogy meg tudják vásárolni az újabb tulajdoni hányadot, nem biztos, hogy lesz erre pénzük. És hogyha ezt meg is tudják vásárolni, akkor pedig lehet, hogy hitelt kell felvenniük, ami viszont az ellátás romlását eredményezheti. Mit szól hozzá?

Horváth Tamás: - Ezt valószínűleg a jogalkotó is tudja, és nagy valószínűséggel arra is gondol, hogy forrást kell teremteni ehhez. (...) Hiszen itt 15-20 milliárd forintról van szó! Nyilvánvalóan a gyógyszerészek nem rendelkeznek ezzel a tőkével.

Riporter: - Egyáltalán, hitelesen felmérhető az, hogy mennyibe kerül egy patika?

Horváth Tamás: - A vagyonértékelésnek megvannak a sajátos szakmai szabályai. Van a múltban erre nézve gyakorlat. Annak idején a privatizáció során meg tudták állapítani a gyógyszertáraknak az értékét, ami alapján a privatizáció végbement. Tehát ennek megvannak az elfogadott eljárásai, amivel mindkét fél, az eladó és a vevő számára is elfogadhatóvá válik magának a tranzakciónak az értéke.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél