Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 10.
A Gyógyszerügyi Egyeztető Tanács ülése előtt - Hír TV

Híradó 21

2010.11.07.

21:08

 

Mv.: A jövő héten tartja első ülését a Gyógyszerügyi Egyeztető Tanács. A testület megtárgyalja majd a patikaalapítás és tulajdonlás tervezett szigorítását. Az egészségügyi államtitkárság visszaállítaná a liberális reform előtti állapotot azzal, hogy a gazdasági társaságoknak megtiltaná a többségi tulajdont a gyógyszertárakban. A patikaláncok érdekképviselete Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament jóváhagyja az elképzelést.

R.: A 2007-es gyógyszerpiaci liberalizáció óta majdnem ötödével nőtt  a patikák száma, miközben a gyógyszertárak közül minden negyedik veszteséges a GKI Egészségügy-kutató Intézetének felmérése szerint. A tanulmány megállapítja, hogy az élesedő piaci verseny vesztesei azok a gyógyszerészek, akik nem csatlakoztak valamelyik patikalánchoz. Az új egészségügyi kormányzat ismét előírná, hogy gyógyszertár többségi tulajdonosa csak gyógyszerész lehet, gazdasági társaság nem. A 4500 patikust képviselő Magyar Gyógyszerészi Kamara támogatja az elképzelést.

Horváth Tamás (elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara): A közzétett törvénymódosítás, amelly a mi álláspontunk szerint egyértelműen újrafogalmazza az egészségpolitikai elvárásokat, ismét visszaviszi az egészségügy rendszerébe a gyógyszerellátó hálózatot, megteremti az állami erőteljes szerepvállalást és az állami felügyeletnek a lehetőségét, újraszabályozza a gyógyszertár-létesítés és tulajdonlás kérdéskörét. És végül pedig garantálja a betegérdekek elsődlegességét.

R.: A patikaláncoknak 2014-ig adnának időt a többségi tulajdon eladására. A vevők köréből a gyógyszergyárakat és az off-shore cégeket kizárnák. A kormány adatai szerint a 2400 hazai patika 20%-a tartozik valamelyik hálózathoz. Érdekképviseletük Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament megszavazza a módosítást.

Kinics László (alelnök, Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége): A tulajdonosi háttér nem határozza meg, vagy legalábbis az biztos, hogy negatív irányba nem befolyásolja a szakmai munkát a patikákban, hiszen a mi patikáinkban ugyanúgy, ugyanott végzett gyógyszerészek dolgoznak, mint a másikban és szakmai elkötelezettségük ugyanolyan, mint a többi patikában dolgozó.. Tehát indokot igazán nem látunk arra, hogy erre szükség lenne

Szócska Miklós (egészségügyi államtitkár Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Fidesz-KDNP): Mi magunk is támogatói voltunk egy Gyógyszerügyi Egyeztető Tanács létrejöttének, ami, ha jól tudom, jövő szerdán fog először ülni. Lehet, hogy a szakmai szervezetek most hallják először ezt az időpontot. Igen, ha jól tudom, jövő héten megtörténik az első egyeztetés. Arra törekszünk, hogy egy konszenzusos verziót találjunk.

R: A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége attól tart, patikák sora zár be, mert kevés gyógyszerész mer majd hitelt felvenni a többségi tulajdon megszerzéséhez.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél