Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 16.
Francia modell az egészségügyben? - Népszava

(...) A parlament előtt a saláta

 

Félretájékoztatta lapunkat a kormányzati kommunikációs államtitkárság, mégis döntött a kormány az egészségügyi salátatörvényről a múlt héten. A javaslat ugyanis már a parlament előtt van, méghozzá annak ellenére, hogy Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár még ezen a héten is tárgyalásokat folytat a tervezett gyógyszertár-alapítási szabályozások kapcsán.

Mindez azonban csak látszategyeztetésnek tűnhet, miután a salátatörvény változatlan formában került az Országgyűlés elé. A kormány a patikai gyógyszerészi tulajdon érvényesítése érdekében tehát kötelezi a nem szakmabeli patikusokat magántulajdonuk eladására. A módosítás szerint ugyanis a jövőben csak olyan gyógyszertár üzemelhetne, amelyben a működtetési jog diplomás gyógyszerészhez kerül legalább 50 plusz 1 százalékban. E feltételnek a már működő gyógyszertáraknak 2014. január 1-jéig kell megfelelnie.

Emellett - a többi között - megszüntetnék a súlyponti kórházak fogalmát, módosulnának a kórházi kapacitások szabályai, nem kellene többé kórházi elszámolási nyilatkozatot adni a betegeknek, a Mefedron nevű szer pedig felkerülhet a veszélyes szerek listájára. A gyógyszerforgalmazásról szóló jogszabályban egyebek között szabályozzák a nem tb-támogatott készítmények vásárlásához csatolt reklámokat: a jövőben csak egyfajta törzsvásárlói marketingtevékenységet engedélyezne a törvény.

Tovább >>

2018-2022 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél