Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 23.
Módosulhat a gyógyszertörvény, szigorodik a patikaalapítás - Világgazdaság

 

ETIKUSAN. Visszakerül az egészségügy rendszerébe a lakossági gyógyszerellátás, ha a parlament holnap elfogadja a gyógyszertörvény módosítását kommentálta a honatyák előtt lévő törvénymódosítás legfőbb célját Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

Visszakapnák szakmai kompetenciáikat a gyógyszerészek, s az sem utolsó szempont, hogy nemzeti hatáskörben maradnának a patikák. Ezek működését a gyógyszerész személyes felelősségvállalására kell alapozni, s be kell kapcsolódniuk az egészséges életmód népszerűsítésébe, a kidolgozandó szakmai protokollok mentén közre kell működniük a betegek gyógyításában.

(...)

A gyógyszertárak ugyan a receptek kiszolgálásakor megkapják a betegektől a térítési díjat, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz beküldött receptek után a gyógyszerek árához nyújtott tb-támogatást is, így kötelességük azzal megfelelően gazdálkodni, kifizetni a nagykereskedőknek a tőlük megrendelt készítmények árát. (A patikai gyógyszerforgalom összege 550 milliárd forint évente.) A veszteséget felhalmozók azonban „nem a rendeltetésüknek megfelelően használják föl a közpénzeket”. Ennek az a következménye, hogy a százmilliós adósságot felhalmozott gyógyszertár vagy a nagykereskedő tulajdonába, vagy offshore céghez kerül – mondja az alelnök. A patikalétesítés szabályainak szigorodásával mindez elkerülhető.

Tovább >>

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél