Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 18.
Befejeződtek az egyeztetések

Közlemény a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének megbeszéléseiről


Lezárult a gyógyszerészi szakmai szervezetek, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének három fordulós egyeztetése, amely november 12-én dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár felkérésére kezdődött meg a gyógyszerellátást újraszabályozó törvénytervezetről. A tárgyaló szervezetek között három találkozóra került sor. Az egyeztető fórum utolsó, szerdai találkozóját követően, november 18-án a felkért szervezetek írásban tájékoztatták az államtitkárt a tárgyalások eredményéről.
A kamara jelentős előrelépésként értékeli, hogy a tárgyalásokon a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége is egyetértett a hálózatok bővítésének tilalmával, valamint az off-shore cégeknek a patikatulajdonosi körből való kivezetésével. Ezeken a területeken sikerült kompromisszumos javaslatokat összeállítani. Egyetértés alakult ki a gyógyszertár-létesítés új szabályairól, a marketingtevékenység tervezetben foglalt szigorú szabályozásáról és a szakmai, gazdasági tevékenység ellenőrzésének és szankcionálásának szigorításáról.
Nem hoztak viszont eredményt a megbeszélések a gyógyszerészi többségi tulajdon és a menedzsmentjogok kérdésében. A gyógyszerész szakmai szervezetek ragaszkodnak ugyanis a gyógyszerészek többségi tulajdonrészének határidőre történő előírásához, mert csak ez garantálja a gyógyszerész szakmai függetlenségét. A befektető oldal ezt csak a 2011. január 1. után létesülő gyógyszertárak esetében és a korábban létesített gyógyszertárak többségi tulajdonrészének esetleges eladása esetében, határidő kitűzése nélkül tudja elfogadni. A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint a törvénytervezetnek a patikalétesítésre és működtetésre vonatkozó eredeti javaslata garantálja csak a patikahálózat nemzeti kézben tartását, és azt, hogy az egészségügyi ellátórendszer részeként szolgálhassa a betegérdekeket.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél