Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 29.
Nem kérik az ajándékot - MR1 Kossuth Rádió – Krónika

Műsorvezető: - Jövőre nem lehet a patikákban ajándékokat, utalványokat adni a betegeknek. Egyebek mellett ez is szerepel az egészségügyi salátatörvény-tervezetben, amelyről két héten belül dönthet az Országgyűlés. A javaslat azt is tartalmazza, hogy az eddiginél pontosabban kell tájékoztatni a betegeket a gyógyszerekről és a megelőzési lehetőségekről. Király Erzsébet összeállítása.

Király Erzsébet riporter: - Az általunk megkérdezett betegek többsége elégedett a patikus eddigi tájékoztatásával és nem igényel többet.

- Szerintem ez az orvosnak a dolga. Alapfokú tájékoztatás szükségeltetik, de a profi tájékoztatást azt az orvosnak kell megadni.

Király Erzsébet riporter: - Zoltán Zsuzsa patikavezető azt mondja, eddig is tájékoztatták a betegeket, ez ezután sem jelent gondot.

Zoltán Zsuzsa: - Ha hosszú a sor, akkor rövidebbre kell fogni, de akkor sem lehet a beteget úgy elengedni, hogyha pláne ha ő igényt tart rá, hogy ne mondjunk semmit, csak oda adjuk a gyógyszert.

Király Erzsébet riporter: - De van erre idő, amikor mondjuk két hosszú sor áll a patikában, hogy minden beteggel külön foglalkozzanak, elmondják az összes mellékhatást?

Zoltán Zsuzsa: - Hát akkor nyilván kevesebb az idő, azért igyekszünk. A patika nem egy zöldségüzlet, ahol veszek két banánt, hanem itt másfajta munka folyik.

Király Erzsébet riporter: - Zoltán Zsuzsa megjegyezte, annak kifejezetten örül, hogy a jövőben nem lehet ajándékokat, kuponokat osztogatni a betegeknek.

Zoltán Zsuzsa: - Ez nem a patikába való tevékenység.

Király Erzsébet riporter: - A konkurencia ezzel esetleg előnyökre tett szert amiatt, hogy akciókat szervezett?

Zoltán Zsuzsa: - Nagyon is, nagyon is, és érezzük mi is a forgalmunkon, hogy inkább mennek olyan patikába, ahol esetleg egy kávéskészletet adnak hat recept után, mert ilyet is hallottunk. Nem összeegyeztethető ez egy egészségügyi tevékenységgel, hogy itt ami nem a patikába való, olyanokat osztogassunk.

Király Erzsébet riporter: - Nagy István patikus szerint is a szakértelem a fontos.

Nagy István: - Hát mi hagyományos gyógyszertárak nagyon helyesnek tartjuk ezt az intézkedést. Mi a szakértelmünkkel, a szaktudásunkkal akarunk a betegek érdekében tenni, és nem pedig mindenféle akciókkal akarunk trükközni.

Király Erzsébet riporter: - Az általunk megkérdezett betegek többsége egyébként egyetért a tiltással.

- Én azt gondolom, hogy a patikát azt nem úgy választja meg az ember, hogy mi az akció. A gyógyszer biznisz az elég nagy üzlet amúgy is.

- Egyetértek azzal, hogy megtiltják.

Király Erzsébet riporter: - Nem jobb az, hogyha kap egy kupont?

- Nem. Sokkal jobb az emberi kapcsolat, mint egy kupon.

- Hogy őszinte legyek, nem is tudok róla.

- Kit zavar, hogyha kap az ember egy nagyobb vásárlásakor egy ekkorkányi gyógyszeres dobozt? Nem kell evvel foglalkozni.

Király Erzsébet riporter: - Próbáltam olyan gyógyszertár véleményét is kikérni, ahol ma még gyakorlat a kupon osztogatása, de nem akartak nyilatkozni. Ezt a módszert egyébként főleg a hálózati patikákban alkalmazzák. Kóródi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének vezetője ugyanakkor egyetért azzal, hogy legyen szabály.

Kóródi Karolina: - Tekintettel arra, hogy nem volt szabályozva, itt azért eléggé vadkapitalista módszerekkel indult el a betegek becsalogatása. Úgyhogy mi alapvetően egyetértünk, azzal, hogy szabályozva lesz, és hogy törvényileg legyen szabályozva.

Király Erzsébet riporter: - Kóródi Karolina azt mondja, ők már korábban is javasolták, hogy a recept ne lehessen marketing eszköz. Mindenesetre a törvényjavaslat szerint visszavonhatják a működési engedélyét annak a patikának, amelyik megszegi a szabályokat és ajándékokat ad a betegeknek.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél