Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. december 23.
20101223_a_tabudontogetes_eve_lesz_az_egeszsegugyben_2011__-_interju_szocska_miklossal

 

- A kormány februárra reformkorszakot hirdetett. Az egészségügyben ez a Semmelweis Terv megvalósítását jelenti?

- Igen, január végéig szeretnénk lezárni az egyeztetéseket.

- Akkor meglepetés nem ér majd senkit, hiszen október óta ismertek a tervek, sőt egy részük az egészségügyi salátatörvényben meg is valósult.

- Igen, a salátatörvény megteremtette a kereteket az átrendeződéshez.

-  Például, hogy csak patikusok lehetnek többségi tulajdonosai a gyógyszertáraknak. Azaz arra kényszerítik a jelenlegi befektetőket, hogy adják el tulajdonuk döntő hányadát.

- Igen, de a konzultáció során módosítottuk a korábbi előterjesztést. Így fennmaradhatnak a patikaláncok, de kisebbségi tulajdonban és nem növelhetik érdekeltségüket. És a nagykereskedők is megtarthatják kisebbségit tulajdonrészüket.

- Hogyan tud majd a patikus milliókat kifizetni, ha azt akarja, hogy megmaradjon a munkahelye? A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint erre államilag garantált hitelkonstrukciót kellene kidolgozni.

- Azért ez egy piacképes terület, lesznek piacképes konstrukciók. Ezért is van a türelmi idő, hogy a pénzintézetek kidolgozhassanak hitelkonstrukciókat, és az ágazatban ne következzen be értékvesztés.

- Nem fél attól, hogy lesznek olyanok, akik inkább bezárják a patikájukat?

- Nem gondolom, hogy azokon a helyeken, ahol fenntartható a patika, ez be fog következni. Elképzelhető, hogy néhányan kiszállnak, de inkább egy természetes tisztulás következik be. Ám azért azt ne felejtsük el, hogy a patikaliberalizáció mentén volt egy hitelből fizetett aranyláz. Elképesztő mennyiségű bizalmas információ áll rendelkezésünkre az összefonódások megítélésére, ám ezt - korrekt módon - nem használtuk fel a tárgyalások során.

- A kormány egyik érve a patikaliberalizáció ellen, hogy nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket, azaz a kistelepüléseken, falvakban nem nyitott senki gyógyszertárat. De ezután sem fog senki ott gyógyszertárat nyitni, ahol nem rentábilis. Vagy a kormánynak lesz erre ösztönző programja?

- Viszont, ahol rányitottak egy kistelepülésre egy másik patikát, ott mindkettő veszteséges lett. Valóban vannak fehér foltok, ezeket is kezelni kell, de most a nagy rendszerszintű dolgok rendbetételére volt idő. Azt láttuk, hogy a szakmai tulajdonú patikák idővel felőrlődtek volna, és tulajdonképpen trafikpatikákká váltak volna. Ha megnézzük, melyik az a megoldás, amivel egy értelmiségi rétegnek a közösségben való létezését elő tudjuk állítani, akkor az a jó, ha nemzeti érdekkörben és a patikusok többségi tulajdonában tartjuk a gyógyszertárakat.

- Orbán Viktor a jövő évi költségvetés ismertetésekor azt mondta, tabukat kell ledönteni az egészségügyben. Mire gondolhatott?

- A 2011-es év erről fog szólni, ezért most nem mennék annak elébe. De az elmúlt hónapokban is döntögettünk már tabukat. Ilyen, hogy például a sajtót beengedtük az otthonszülés szabályozásáról szóló egyeztetésre, de ledöntöttük azt a tabut is, hogy a kórházi vezetők ne tudnának megállapodni a források elosztásáról. A kórházi adósság felmérésekor arra jutottunk, mintegy 37 milliárd forint hiányzik, mi 27,5 milliárdot tudtunk adni. Nem tudtuk az intézményeket teljesen konszolidálni, de a szakma látta mekkora a "kenyér, amit szétoszthatunk", és ettől béke van az egészségügyben.

 

Tovább >>

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél