Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. december 30.
Alkotmánybírósághoz fordulnak a hálózati gyógyszertárak - Napi Gazdaság

A gyógyszerészek kötelező tulajdonba kerüléséről szóló, az eredeti javaslathoz képest csak néhány ponton enyhített (Napi Gazdaság, 2010. december 27.) törvény ellen az Alkotmánybírósághoz fordul a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) - tudtuk meg a szervezet elnökétől, Korodi Karolinától. Mint elmondta: a határidő meghosszabbítása egyáltalán nem változtat azon a tényen, hogy a kormány visszamenőleges hatállyal nyúl hozzá a magántulajdonhoz (a szabály szerint a gyógyszerészeknek először 25 százalékos tulajdoni hányadot kell elérniük a patikákban, többségbe kerülésük pedig 2017-től lesz kötelező).

A láncok nem a liberalizáció hatására jelentek meg Magyarországon, már 19 éve tevékenykednek ezen a piacon. (...)

Állami támogatás nélkül egyértelműen kivitelezhetetlennek tűnik a törvény által kikényszerített változás. Már fel is merült, hogy legalább négymilliárd forintot kellene kapnia a szektornak. Ez pedig annak tükrében különösen abszurd, hogy a patikák többségétől eddig szép bevétele származott a költségvetésnek. A HGYSZ tagvállalatai pedig - mondta el Korodi - több tíz millió forintot fizettek be az idén válságadó formájában mint kiskereskedelmi láncok.

Kulcskérdés, hogy miként viszonyulnak majd a bankok a kérdéshez. A szektorból származó értesüléseink szerint ugyanis már többször meghiúsult a patikusok tulajdonszerzése amiatt, mert a hitelintézetek kockázatosnak tartják a szektort. Tulajdonszerzésre akkor kerülhetett sor, amikor valaki a távozó helyébe akart lépni - erről ugyan a jogszabály kapcsán kevés szó esett, de a gyógyszerészek most is rendelkeznek részesedéssel.

(...)

Tovább >>

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél