Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. január 10.
Étrendkiegészítőket vizsgált az ÁNTSZ - Klubrádió, Nívó

Az étrend-kiegészítőkről más többször beszéltünk ebben a műsorban is, igazából nem oktalanul, és szerintem az, hogy sokat kell róluk beszélni, meg hogy némi gyanúval kell ezekhez állni, azért azt is igazolja, hogy közel 3009 étrend-kiegészítőt vizsgált meg egy decemberi akció ellenőrzés során a fogyasztóvédelemmel karöltve az ÁNTSZ. És hát hogy mire jutottak, leginkább valamint arról fogunk beszélgetni a következő percekben, hogy mire gyanakodjunk, mit vegyünk észre, mi egyszerű fogyasztók, mert hogy azt gondolom, hogy ez sem mellékes. A telefon másik végén dr. Szabó Enikő megbízott helyettes, országos tiszti főorvos. Jó napot kívánok!

(...)

SzE.: - Nem is tudom ez szigorítás-e vagy megnyugtatás lenne, hiszen nekem nagyon pozitív visszajelzés volt étrend-kiegészítő forgalmazó cégekkel kapcsolatban, akik legálisan hoznak forgalomba dolgokat, hogy szintén örömmel vették e jogszabálynak ezen módosítását, hiszen ő maguk is szeretnék a saját köreikből kizárni az úgymond zavarosban halászókat. Tehát a lényeg ez lenne, az egyik lényege ennek a jogszabályváltozásnak, hogy jelenleg ugye bejelentési kötelezettség van legkésőbb a forgalomba hozatalával egy időben, és mi ezt mindenképpen úgy szeretnénk, hogy először be kellene jelenteni, először úgymond engedélyeztetni kellene azt, hogy ő forgalomba hozhassa, én legyen időnk arra, hogy megvizsgálhassuk, és csak ezután kerülhetne forgalomban.

Mv.: - OÉTI engedély nem kell ezekhez? Mert én már mondjuk így ebben a műsorban megtanultam, hogy egy csomó minden terméken nézzem meg, hogy van -e OÉTI engedély száma.

SzE.: - Nincs OÉTI engedély jelenleg ehhez kötve, az a jogszabályba, jelenleg úgy fogalmaz, hogy a bejelentés, legkésőbb a bejelentés pillanatában be kell jelenteni az OÉTI-ben, de ugye akkor már a polcokon van a termék. A bejelentés pedig nem azt jelenti, hogy laboratóriumi vizsgálattal meg tudják a terméket nézni, hanem bejelenti, hogy ő szeretné ezt és ezt a terméket forgalomba hozni, az OÉTI-ben felmerül a gyanú, hogy itt valami olyan szert tartalmazhat az ajánlások kapcsán, ami még nagyon fontos, hogy megjegyezzek, hogy ezek egészségre utaló ajánlásokat ugye nem tartalmazhatnak és hogyha olyanba bukkannak, ami vagy csodát ígér, vagy meggyógyulok minden létező betegségemtől, tehát felfigyelnek, vagy olyan összetevőt találnak a termékben, akkor ők bekérnek specifikációt, igazolást, illetve gyanú esetén laboratóriumba küldhetjük, de ahogy az előbb mondtam ekkor már a forgalomban van a termék.

Mv.: - Na de hát bocsánat, hogy közbevágok, de ad abszurdum, józan paraszti ésszel, ahogy Ön is mondta, én nem tudom elképzelni, hogy egy kenceficétől az embernek két mérettel megnő a melle, hát ez ilyen lehetetlenség, tehát ilyen alapon akkor miért lehet egyáltalán a boltok polcain mellméretnövelő?

 

SzE.: - Hát teljes mértékben igaza van, ezt szeretnénk ezzel az új jogszabállyal megakadályozni, hogy ilyen termékek a polcokra kerülhessenek.

 

Mv.: - Egyébként ezek a szerek legalább annyiban meg tudjuk nyugtatni a hallgatókat, hogy egészségre nem károsak, legfeljebb nem használnak?

 

SzE.: - Hát ezt egyértelműen azért nem merném kijelenteni, én a fogyasztókat egyre szeretném inkább megkérni, amennyiben lehetőségük van akkor az interneten úgy is szeretnek böngészni és szeretnek vásárolgatni, akkor az OITI honlapjára is tévedjenek oda.

Mv.: - Ugye ott a zöld-pipás terméke azok, amik jók.

SzE.: - Igen, azokat nézzék végig, hogy van-e az ő termékük, egyáltalán szerepel-e ott? És kapott -e zöld pipát, illetve nézték az ÁNTSZ-nek a honlapját, mert az ÁNTSZ honlapon is föltesszük azokat a termékeket, amelyet mi már forgalomba kitiltásra kerül. Ami részünkről és akkor ezek a termékeket már egy támpontot jelentetnek, hogy ez talán, ha találják a polcokon, akkor inkább jelentsék nekünk, hogy még van valaki, aki megszegte a jogszabályt.

Mv.: - Tehát nagyon óvatosan, legalábbis ennek a beszélgetésnek nekem az a tanulsága, hogy nagyon óvatosan kezeljük a csodákat, mármint az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban. Nagyon gondoljuk meg, hogy megvesszük-e őket, nem túl jól vizsgázott a kereskedelem decemberbe, amikor is az ÁNTSZ a fogyasztóvédelemmel együttműködve közel 3009 étrend-kiegészítőt vizsgált meg alaposan és azt mondhatom, hogy szerencsére ez a folyamat folytatódni fog, idén is folytatják a szigorú ellenőrzéseket. dr. Szabó Enikő megbízott helyettes, országos tisztifőorvos volt segítségemre, ő mondta el nekünk a részleteket. Köszönöm szépen, hogy a rendelkezésünkre állt.

Tovább >>

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél