Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2016. május 06.
Gyógyszertárak az allergia-ellenes küzdelemben

Gyógyszertárak az allergia-ellenes küzdelemben

 

Tavaly kezdődött egyeztetés a Kamara részvételével többek között a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával arról, hogy a gyógyszertárak miként kapcsolódhatnának be az allergiás megbetegedések jelentős hányadáért felelős parlagfű ellenes küzdelembe.

Túl azon, hogy a 41/2007. (IX. 19.) NM rendelet 2/A §-ban rögzített előírásnak meg kell felelnünk[1], a parlagfű ellenes küzdelem eredményessége érdekében egyre szélesebb társadalmi összefogás alakul ki, melyben a gyógyszertáraknak is helye van.

A fentebb említett egyeztetéseken olyan megállapodás született, mely szerint a fent említett intézményekkel és szervezetekkel közösen kérjük a gyógyszerészeket, megfelelő plakát kihelyezésével és a betegek szükség szerinti tájékoztatásával vegyenek részt a parlagfű ellenes küzdelemben.

A plakátok elkészültek és az április 25-ével kezdődő héten a Hungaropharma Zrt. és Phoenix Zrt. közreműködésével valamennyi gyógyszertárba eljuttatjuk egy-egy példányát. A plakáthoz mellékeljük a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke, dr. Tarcali Gábor gyógyszerészeknek írt, közreműködést kérő levelét. Dr. Tarcali Gábor elnök úr levelét jelen tájékoztatónkhoz kapcsolódóan, honlapunkon pdf-ben is olvashatják.

Amikor megköszönöm a Hungaropharma Zrt. és a Phoenix Zrt. vezetőinek segítő közreműködését, tisztelettel kérem Kollégáimat, éljenek a lehetőséggel, és gyógyszertárukban a betegeknek jól látható helyen helyezzék ki a plakátokat, továbbá az érdeklődő betegeknek adjanak felvilágosítást az eredményes fellépés egészségügyi és nemzetgazdasági jelentőségéről.

Budapest, 2016. április 23.

Köszönettel: Dr. Hankó Zoltán
elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara

 

Melléklet: Az NMNK levele a Magyar Gyógyszerészi Kamarának[1] „Az egyének egészségük iránti felelősségének erősítése és az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátítása érdekében a gyógyszertár közreműködik a részben vagy egészben állami pénzügyi forrásból biztosított népegészségügyi tevékenységek megvalósításában.”

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA