Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. november 04.
30 millió dollárnyi hamis gyógyszert foglaltak le Kínában - HENT hírlevél

Megközelítőleg 30 millió dollárnyi hamis gyógyszer lefoglalását jelentették be a kínai hatóságok a napokban, demonstrálva az ország gyógyszerbiztonság melletti elkötelezettségét.

Négy hónapos nyomozás eredményeként több mint száz személyt vettek őrizetbe gyógyszerhamisítás gyanújával a kínai hatóságok Henan tartományban. Az Anyang város 117 helyszínen lefolytatott akció során mintegy 30 millió dollár összértékű hamis és illegálisan előállított készítményt foglaltak le az illetékesek. A hatóságok a bejelentéssel hamisítás elleni elkötelezettségüket is hangsúlyozzák és emlékeztetnek arra, májusban a kormány módosította a gyógyszerhamisítás büntetőjogi meghatározását, így már nem csak azok a készítmények minősülnek hamisnak, amelyek egészségkárosító hatása bizonyított – írja a The Wall Street Journal.
A londoni székhelyű International Policy Network szerint Kína továbbra is a világ egyik legnagyobb hamisgyógyszer-gyártója, így különösen fontos, hogy az állam és a hatóságok minden megtegyenek az illegális és veszélyes termékek előállítása és terjesztése ellen.
A kínai hamisítók tevékenysége mind a helyi, mind a külföldi fogyasztókra veszélyt jelent. Az amerikai gyógyszerhivatal, az FDA ez év januárjában jelentette be, hogy bűnösnek vallotta magát a helyi bíróságon egy kínai állampolgár, aki online felületeken keresztül hamis testsúlycsökkentő szereket értékesített amerikai vevőknek. A hatóság szerint a hamis életmódgyógyszer összetevői miatt növelte a magas vérnyomás, a szívroham és a szélütés kockázatát a fogyasztók körében.

HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél