Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. május 09.
„Gazdálkodj okosan!” - Az új munka törvénykönyvétől, a betegkommunikáción át – az aktuális gazdálkodási kérdésekig – a XIV. Magyar Gyógyszerész Napokra készülve – mgyk.hu
„Gazdálkodj okosan!” - Az új munkatörvény könyvtől, a betegkommunikáción át – az aktuális gazdálkodási kérdésekig – a XIV. Magyar Gyógyszerész Napokra készülve – mgyk.hu   Beszélgetés dr. Sándor Csabával az MGYK alelnökével – a gyógyszerészek mindennapjairól, nehézségekről és leleményességről, hiszen az élet egyáltalán nem játék…


- A kamara vezetése hetek óta járja az országot, és a megyei szervezetek vezetőivel, gyógyszerész kollégákkal találkoztok, beszélgettek, dolgoztok…
- Az országjárás során rengeteg tapasztalatot szereztünk. Minden eddig meglátogatott megyében a kollégák örülnek a patikaalapítási szabályok szigorodásának, azonban mindenki érzi, egyre nehezebb a gyógyszertár működtetés! Mi gyógyszerészek egy túlélő túra közepén vagyunk…

Elfogadják, hogy olyan módon kell biztosítani a patikák működését, amely során sem a beteg terhek, sem a biztosító terhei nem növekedhetnek. Várják az új források bevonását, ennek egyik módját, mely az árrés átcsoportosításával valósítható meg, illetve azokat az új lehetőségeket, amelyekkel forgalmat tudunk a gyógyszertárakhoz irányítani. A beszélgetések során felvetődött sok olyan lehetőség is , amely a kiadások csökkentését célozza, gondolok itt a patikáknak szolgáltatásokat végzőkkel fennálló szerződéses jogviszonyok felülvizsgálatára, vagy ez Egészségpénztárak esetén az EDI rendszer kiszélesítésére.  


- Az új munka törvénykönyve változásaira felkészültek a gyógyszertárak?

- Az új munka törvénykönyve központi téma lesz a Gyógyszerész Napokon. Azt gondolom mind az alkalmazott, mind a személyi jogos gyógyszerészek számára fontos, hogy megismerjék, melyek azok a módszerek, lehetőségek, amelyekkel egyszerűsödhet az adminisztráció, hogyan csökkenthetjük a munkaügyi ellenőrzés valós kockázatait, mit kell tartalmaznia az új munkaszerződéseknek, milyen új foglalkoztatási és elszámolási formák lesznek, mit jelent az atípusos foglalkoztatás, hogy lehet a működési kockázatokat csökkenteni, mit takar a munkáltató vagy a munkavállaló új kárfelelőssége.
A Gazdasági Bizottság széleskörű tájékoztatással készül a rendezvényre, ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak kollégáink – ha elfogadják meghívásunkat . Előadásokkal, fórummal kívánjuk biztosítani, hogy 2012. július 1-től Kollégáink felkészültek legyenek.


- Közös ügyünk a patikamúzeumok léte az országban, de mi az, amit a múlt tapasztalataiból ma elő kell, lehet ásni?

- A Gyógyszerész Napok rendezési koncepciója szerint ezek után mindig olyan helyen szeretnénk nagy létszámú, sikeres rendezvényt tartani, amely valamilyen módon kapcsolódik híres gyógyszerészhez, gyógyszertárhoz, gyógyszerészi emlékhez. A szakmai rendezvények mellett színvonalas kulturális programokat is szervezünk. Ebben az évben  a jezsuiták által sokáig működtetett  Fekete Sas Patikamúzeum okán látogatunk Székesfehérvárra, ahol a kulturális programot Örkény István munkái adják majd.
Azt hiszem a múltat megismerve, a hibákból tanulva tudjuk építeni hivatásunkat, a múltat ápolva tervezhetjük jövőnket.


- A Széll Kálmán terv erőteljesen borzolja a gyógyszerészet vizeit – amire az elmúlt időszakban határozott fellépéssel reagál a kamara és a teljes szektor is…

- Igen. Magyarország jelenlegi gazdasági helyzete a gyógyszertárak működtetésében is komoly nehézségeket okoz. Szerződéses jogviszony van a személyi jog által az állam és a gyógyszerész között. Az állam gyógyszerellátási felelősségét a gyógyszerész kollégáknak adta át, szigorúan szabályozott keretek között! A patikai vállalkozásokra csak korlátozottan engedi az üzleti versenyt, azonban  a kollégáink jogosan várják el, hogy a működtetési formától függetlenül az állam biztosítsa a gazdasági társaságok működtetését szolgáló gazdasági környezetet. Értetlenül állunk a Szél Kálmán terv 2.0-ban leírt  átgondolatlan megszorítások miatt, amelyek veszélybe sodorhatják Magyarország gyógyszerellátását. 

A kollégák jogkövető magatartást tanúsítva mindent megtesznek a Semmelweis tervben meghatározott egészségpolitikai célok megvalósításáért.

A generikus helyettesítésben előírt szintet a gyógyszertárak közel 100 %-a teljesítette, május közepén érkezik a kompenzáció! 

A hatóanyag alapú felírás során kapott jogosítványokkal is egyre többen élnek, még akkor is, ha a bevezetés során nehézségek adódtak. Azt gondolom mind a két program jó lehetőséget ad a szakma presztízsének növelésére, hisz a gyógyszer szakértője egyértelműen a gyógyszerész, az orvosok szakmai kompetenciája nem csorbul, a gazdálkodó patikus a készleteinek optimalizálása felé is el tud indulni. Közös érdekünk e programok megvalósulása, hogy minél több hatóanyag esetében kerülhessen bevezetésre a hatóanyag alapú felírás.


- A betegellátást több oldalról is górcső alá vehetjük, melyek a legfontosabb gyógyszerészeti aspektusok?

- Én elsősorban a betegekkel történő kommunikációt említeném, amely szintén központi témája a Gyógyszerész Napoknak. Nagyon fontos hogy az előbb felvázolt kérdések során felmerült helyzeteket, konfliktusokat miként tudjuk megoldani, melyek azok a technikák, amely során javíthatjuk a betegek együttműködését, ezzel is hatékonyabbá téve a szolidaritási alapon működő egészségbiztosítás számára a költséghatékony gyógyszeres terápiát, a biztosítási járulékok gyógyszertámogatásra fordított, optimális felhasználását.


- A Patikanap országos megnyitójának ( 2012. JÚNIUS 06.)– szűkebb pátriád - Békéscsaba fog otthont adni...

„Gazdálkodj okosan!” - Az új munkatörvény könyvtől, a betegkommunikáción át – az aktuális gazdálkodási kérdésekig – a XIV. Magyar Gyógyszerész Napokra készülve – mgyk.hu „Gazdálkodj okosan!” - Az új munkatörvény könyvtől, a betegkommunikáción át – az aktuális gazdálkodási kérdésekig – a XIV. Magyar Gyógyszerész Napokra készülve – mgyk.hu  

Nagyon nagy öröm számomra, hogy megyém legszebb gyógyszertárában – az Isteni Gondviselés Gyógyszertárában – rendezi a Kamara az Országos Patikanap megnyitóját.


Az Isteni Gondviselés Gyógyszertára - homlokzat részlet - 2012.

 

Lehetőséget teremtünk arra, hogy mind az országos, mind a helyi szakmai, szakmapolitikai, politikai, kamarai vezetők találkozhassanak, eszmét cserélhessenek.

„Gazdálkodj okosan!” - Az új munkatörvény könyvtől, a betegkommunikáción át – az aktuális gazdálkodási kérdésekig – a XIV. Magyar Gyógyszerész Napokra készülve – mgyk.hu
Az Isteni Gondviselés Gyógyszertára - belső részlet - 2012.

A megnyitó után 6 előadásból álló gyógyszerész-orvos mini szimpóziumot szervezünk, ahol szóba fog kerülni a generikus helyettesítés, a hatóanyag alapú gyógyszerfelírás, a betegbiztonság és a prevenció.
Szó lesz a Patikanap központi témájáról, a Metabolikus szindrómáról, a dohányzásról mind orvosi, fogorvosi és gyógyszerészi szempontból, különös tekintettel az együttműködésre.

 

- Köszönöm a beszélgetést!

(szente)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél