Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. január 12.
A Biztonságos étrend-kiegészítő programról - A személyi jogos gyógyszerészek figyelmébe

Tisztelt Személyi Jogos Gyógyszerész!

Örömmel tájékoztatom, hogy a hosszas előkészítő folyamatot lezárva végre elindulhat a biztonságos étrend-kiegészítő program. A programhoz eddig csatlakozott gyógyszertáraknak a Hungaropharma Zrt. és a Phoenix Pharma Zrt. közreműködésével a napokban kerül kiszállításra a program logója, ezt a csatlakozott gyógyszertár az officinában kihelyezheti. A logók kiszállítása várhatóan január 20-ig valamennyi csatlakozott gyógyszertárba befejeződik.

A program tényleges elindításáról a MÉKISZ, a gyógyszer-nagykereskedők és a Kamara képviselői a január 22-vel kezdődő hét első felében sajtótájékoztatón számolnak be és elindul a program társadalmi kommunikációja is. A program hivatalos indítása a sajtótájékoztatót követően történik meg.

A program célja, hogy a csatlakozó szervezetek közreműködésével megfelelő és garantált minőségű étrend-kiegészítők forgalmazását biztosítsuk, beleértve a hamisításmentességet. Ez a gyógyszertáraknak törvényben rögzített egészségügyi feladata és a gyógyszerészek szakmai/etikai kötelessége is.

A program lényege, hogy

- a programhoz önkéntesen csatlakozott étrend-kiegészítő gyártók és forgalmazók valamint gyógyszer-nagykereskedők vállalják, hogy csak megfelelő minőségtanúsítási eljárással garantált, biztonságos étrend-kiegészítőket, speciális gyógyászati célra szánt tápszereket vagy élelmiszereket forgalmaznak,

- a programhoz önként csatlakozott gyógyszertárak pedig azt vállalják, hogy csak a programban részt vevő beszállítótól szereznek be lakossági értékesítésre szánt étrend-kiegészítőket, speciális gyógyászati célra szánt tápszereket vagy élelmiszereket – természetesen a „profilrendelet” előírásainak figyelembe vételével.

A Biztonságos Étrend-kiegészítő Program alapítói a MÉKISZ, a MAGYOSZ, a HENT, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a gyógyszerészek képviseletében a Kamara. A szabályzat értelmében a csatlakozás a gyártók-forgalmazók, a nagykereskedelmi tevékenységet végzők és a gyógyszertárak valamint egyéb, az érintett termékkör forgalmazására jogosultak részére – a szabályzat elfogadásának kötelezettségével – biztosított. A már csatlakozott gyártók, forgalmazók, nagykereskedők és gyógyszertárak, valamint a támogatók listája a MÉKISZ honlapján (www.mekisz.hu) az önszabályozás menüpont alatt megtalálható és ott olvasható a szabályzat, a követelményrendszer, a kockázatértékelő adatlap, a beszállítói nyilatkozat valamint a gyógyszertárak csatlakozási nyilatkozata is.

Azok a gyógyszertárak, amelyek eddig nem csatlakoztak, csatlakozási szándékukat a csatlakozási nyilatkozat kitöltésével és a Kamara hivatalába történő eljuttatásával nyilváníthatják ki.

 

Budapest, 2018. január 11.

Dr. Hankó Zoltán
elnök  

 

 

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél