Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. június 9.
A cél a népegészségügyi mozgósítás – a patikanapi megnyitóról
Utolsó módosítás: 2018. június 11.

Az egészségpolitika, a közigazgatás és a társszervezetek országos és megyei képviselői jelenlétében került megrendezésre a XV. Országos Patikanap központi rendezvénye június 6-án Tapolcán. Az ünnepélyes megnyitónak a Stark Patika adott otthont, az orvos-gyógyszerész találkozóra a Tamási Áron Művelődési Központban került sor.

A megnyitó ünnepség a házigazda, dr. Stark Borbála személyi jogos gyógyszerész köszöntő szavaival vette kezdetét. Beszédében visszatekintett a gyógyszerészet elmúlt évtizedeire, mint mondotta, sok minden változott az  utóbbi években, egy valami kivételével: mindig is a betegek szolgálata volt az elsődleges cél. A házigazda, aki egyben a moderátor szerepét is betöltötte, ezt követően felkérte Fenyvesi Zoltánt, a térség országgyűlési képviselőjét köszöntője megtartására.

A cél a népegészségügyi mozgósítás – a patikanapi megnyitórólA képviselő emlékeztetett arra, hogy mára átalakult a patikusok, illetve a patikanapok filozófiája: míg korábban elsősorban gyógyszerek vásárlása miatt tértek be az emberek a gyógyszertárba, ma nemcsak ezért, hanem a betegségek megelőzésért, az egészségük megőrzéséért is. Mára ugyanis a patikákban a népegészségügyi mozgósítás is középpontba került. Felhívta a figyelmet arra is, hogy immár nemcsak egy napos, hanem egy éves programokról van szó. Kitért a Kamara és a Kormányzat együttműködésének fontosságára, létrejöttének kialakulására, majd annak a reményének adott hangot, hogy az együttműködés hatása a gyógyszerészek mindennapjaiban is tapasztalható lesz.

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere következett ez után, aki miután köszönetet mondott azért, hogy Tapolcára esett a választás, feltette a kérdést: A gyógyszerészek munkáját az ellátás vagy a szolgáltatás körébe kell sorolnunk? „Nehéz a patikusok dolga, e kettő között kell tevékenykedniük” – hangsúlyozta. Kitért a náluk felhalmozott tudásanyagra, valamint arra a fontos szerepre is, hogy a betegek nem egyszer az egészségügyi rendszeren belül tőlük kapják az elsődleges információkat. Szót ejtett az egészségügyi szakemberek „szürkeállomány exportjáról” is, ami reményei szerint változni fog.

Korozs Lajos országgyűlési képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke beszédében a Kamarával történő együttműködésre helyezte a hangsúlyt. Erre két lehetőséget lát. Egyrészt a közeljövőben benyújtott költségvetési tervezetet, amivel a Népjóléti Bizottság is foglalkozik. Arra kérte a szakma képviselőit, hogy lobbizzanak együtt annak érdekében, hogy olyan számok szerepeljenek benne, ami a társadalom nagy többségének kivívja az elégedettségét. A cél a népegészségügyi mozgósítás – a patikanapi megnyitórólA másik – és mint szociológus mondta ezt – a gyógyszerek befogadásának a kérdése. Kiemelt feladatának tarja ezt, és kérte a szakmát, hogy gyorsítsák fel az innovatív gyógyszerek befogadását.

A továbbiakban prof. dr. Kovács Gábor, a Magyar Pulmonológiai Társaság elnöke köszöntötte a részvevőket. Örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Patikanapon, illetve a hozzá kapcsolt szakmai programban a légzőszervi betegségeket választották, hiszen 1 millió ember szenved hazánkban ezektől a betegségektől. „Mit tehetnek érdekükben közösen az orvosok és gyógyszerészek? – tette fel a kérdést, majd részletezte az együttműködés lehetőségeit. Ezek közül kiemelte az eredményes terápia érdekében végzett tájékoztatást, tanácsadást, ami közös felelőssége az orvosoknak és a gyógyszerészeknek. Végezetül reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a gyógyszerészek és a tüdőgyógyászok együtt tudnak működni a betegek érdekében.

A regionális tiszti főgyógyszerész, dr. Horváth-Hutás Tamás következett ez után, aki hangsúlyozta, hogy a gyógyszerészek munkája a bizalomból táplálkozik. „A patikusok az érdeklődő szemek elől elzárva tevékenykednek, ezt a bizalmat erősíti a Patikanap is”. Kitért az állam, illetve a hatóság feladatára is, kiemelve az engedélyező, felügyelő szerepét, amelyek fenntartják a bizalom lehetőségét. A szakmai segítő tevékenységükről is szólt, ami hozzájárulhat a beteg-gyógyszerész-állam közti bizalmi háromszög létrejöttéhez.

A cél a népegészségügyi mozgósítás – a patikanapi megnyitórólDr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke volt a következő előadó, aki a gyógyszerészek megkérdőjelezhetetlen szerepét hangsúlyozta betegek gyógyulása  érdekében. Kitért a WHO 1997-es jelentésében szereplő „Hétcsillagos gyógyszerész” fogalomra is. Az ott szereplő elvárások azonban ma már nem azok, hanem a valóság – hangsúlyozta, amit a patikanapok is igazolnak. Előadásában futurisztikus elképzelésének is hangot adott dr. Meskó Bertalan egyik írása alapján. A jövőben az elsődleges cél az egészségmegőrzés lesz, amiben kiemelt szerepet kapnak a gyógyszerészek.

Prof. dr. Szökő Éva, az MGYT elnöke köszöntőjében a gyógyszerészi tevékenység bővülésére, ezen belül a prevencióban való részvételre helyezte a hangsúlyt. „A Patikanap is erre hívja fel a figyelmet” – emelte ki, hiszen a patika olyan egészségügyi hely, ahol problémáikkal a betegségek kialakulása előtt is van kihez fordulniuk az embereknek. Erre főleg a fiatalok figyelmét kell felhívni – emelte ki. Szót ejtett arról is, hogy a szakmai szervezetek többféle módon is segítséget nyújtanak a gyógyszerészeknek ahhoz, hogy megfelelő felkészültséggel vegyenek részt a népegészségügyi programokban.

A sort dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke zárta, aki először két olyan meghívott vendég írásos köszöntőjét olvasta fel, akik hivatalos elfoglaltságuk miatt nem tudtak jelen lenni. Elsőként Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott sorai következtek, aki a Kormány és a Kamara együttműködésének történetére tekintett vissza. Mint írta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyógyszerészek, illetve a Kamara és a polgári kormány együttműködő partnerek legyenek, és hogy a gyógyszertárak a magyar patikusok tulajdonában maradjanak. Ezt követően a kamarai elnök dr. Pozsgay Csilla üdvözlő levelét olvasta fel. Az OGYÉI főigazgatója kiemelte, hogy a hatóság ellenőrző tevékenységének jó az iránya és szót ejtett a gyógyszerészek jogkövető munkásságának fontosságáról. Kiemelte, azellenőrzések célja a lakosság minél magasabb szintű gyógyszerellátása – ennek szellemében fejlesztik a tevékenységüket. Végezetül dr. Hankó Zoltán saját gondolatait is megosztotta a hallgatósággal. A strukturális rendszerváltás befejeződött – mondta, majd a kamarai testületek által elfogadott Jövőkép és cselekvési program című dokumentumból idézett egy mondatot, ami a Patikanapok céljára is rámutat: „A gyógyszertárak népegészségügyi feladatainak ellátásáért a patikanapokhoz kapcsolódóan a Kamara az MGYT-vel együtt működve minden évben új programot indít a népegészségügyi mozgósítás és a racionális gyógyszerhasználat érdekében”.

A cél a népegészségügyi mozgósítás – a patikanapi megnyitórólA rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Stark Ervinné, Rig Lajos országgyűlési képviselő, Dr. Czaun Péter az MGYK Veszprém Megyei Szervezete elnöke és dr. Alfási Tünde a szervezet alelnöke, Dr. Lang Zsuzsanna a tapolcai Deák Jenő Kórház főigazgatója, Dr. Lestyán János a MOK Veszprém megyei elnöke, Kurucz Katalin a MESZK Veszprém megyei elnöke, Dankovics Gergely programigazgató az egészséges Magyarországért szűrőprogram és a szűrőbusz képviseletében, Fári István a  Galenus Kft. ügyvezető igatgatója, dr. Horváth-Sziklai Attila a Kamara igazgatója, több orvos és gyógyszerész, valamint sok helyi érdeklődő. 

A gyógyszertár előtt már a megnyitó megkezdése előtt a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” címet viselő program szűrőbusza állt a nagyközönség szolgálatára, az érdeklődőknek ingyen nyílt lehetőségük a legfontosabb élettani paramétereik ellenőrzésére.

A megnyitót követően orvos-gyógyszerésztalálkozó keretében szakmai konferenciára került sor, amelyet az MGYK a Magyar Pulmonológiai Társasággal és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal közösen szervezett. (Az erről szóló beszámolónkat hamarosan olvashatják.)

mgyk.gyh

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA