Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. május 21.
A GYEMSZI OGYI - 2012. május 17-én regisztrálta az ún. abortusztablettát - EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság (Közlemény!)

KÖZLEMÉNY

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) 2012. május 17-én regisztrálta az ún. abortusztablettát. A készítmény regisztrációja elkerülhetetlen EU-tagállami kötelezettség, a tagországok számára kötelezően betartandó Európai Gyógyszerkódex előírása szerint történt.

A gyógyszerkészítmény engedélyezésére 2009 őszén indított uniós jogszabályokhoz kötött nemzetközi regisztrációs eljárásában került sor, mely 14 európai államban (Svédország -referens tagállam-, Ausztria, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Hollandia, Norvégia, Románia, Szlovákia) egyszerre zajlott. .

Ezzel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) több félreértést kíván eloszlatni. Elsőként le kell szögezni, hogy az abortusszal és a magzati élet védelmével kapcsolatos szabályozás egyik eleme sem változik. A regisztráció ugyan egy elkerülhetetlen nemzetközi törvényi kötelezettség, de az engedélyezési folyamatnak csak egyik része, ugyanis – az engedélyezési szakasz újabb szükségszerű fejezeteként – a szakmai eljárás kidolgozása, az OEP általi befogadás és a szer fekvőbeteg intézmények által történő alkalmazása, beszerzése még nyitott, azaz lezáratlan kérdés.

A szer alkalmazásával összefüggő kockázatok lehető legkisebbre történő csökkentése érdekében a gyógyszer rendelhetőségét a GYEMSZI-OGYI eddig is a legszigorúbb feltételekhez kötötte, amely kizárólag intézeti körülmények közötti alkalmazást tesz lehetővé. A dokumentum arra is kitér, hogy a szer rendelése és alkalmazása csak a mindenkor hatályos hazai jogszabályokkal és szakmai szabályokkal összhangban történhet.

Mivel azonban az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai jelenleg is vita tárgyát képezik, az eljárás engedélyezése nem történik meg, ennek hiányában pedig az OEP által történő befogadása és a fekvőbetegellátó intézményekben történő bevezetése sem. .

A Kormány elkötelezett abban, hogy folytatni kell a 2010-ben elkezdett széles körű felvilágosító tevékenységet, és minden eszközzel támogatni kell a család, és a felelősségteljes élet tervezését. Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága továbbra is egyik kiemelt feladatának tartja az emberre fókuszáló felvilágosító és családi életre nevelő tevékenységét. elsősorban a nevelésben, a tudatformálásban és a várandósságuk okán nehéz helyzetbe került lányok és asszonyok hatékony segítésében látva a valódi megoldás lényegét.

 

 

2012. május 21.

EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél