Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. június 25.
A gyógyszerészkamara új szemléletet sürget - Niczky Emőke írása - 2012. június 25. - Magyar Hírlap

Spórolás a szófogadás révén

A gyógyszerészkamara új szemléletet sürget

Új szemlélettel hatékonyabb lehetne a gyógyszerkassza felhasználása – hangsúlyozzák a patikusok.

Egyetért a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) azzal a gyógyszergyártói és piacelemzői megállapítással, hogy az orvosságok köztámogatására szánt összeget tovább nem lehet csökkenteni, mert az már a betegeket sodorná veszélybe. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke szerint tény, hogy az elmúlt másfél esztendő kormányzati intézkedései nyomán teljesültek a megtakarítással kapcsolatos főbb elvárások, ugyanakkor nem növekedtek a betegek gyógyszerkiadásai, és eddig sikerült megőrizni az ellátás biztonságát is. Ám – mint lapunknak elmondta – az árversenyben és a gyártók kötelező befizetéseinek növelésében lévő lehetőségek mára kimerültek, fiskális alapon többet nem lehet következmények nélkül kivonni a büdzséből.


Ártartalék már alig van, ezért a köztestület abban látná a megoldást, ha a költségvetés jövő évi tervezésekor más szempontokra koncentrálna a kormány. Egyrészt jogos igény, hogy a páciensek megfizethető áron jussanak hozzá ahhoz a gyógyszerhez, amelyikre ténylegesen szükségük van. Másrészt Hankó az orvosságok előírás szerinti alkalmazását emelte ki, amiben szerinte nagy lehetőségek vannak. Leegyszerűsítve: a páciens „fogadjon szót” orvosának és gyógyszerészének, sőt ha kell, változtasson életmódján, különben a terápia nem hoz eredményt. Nem mellékesen pedig az ellátórendszert alkalmassá kell tenni arra, hogy az adott ember betegségét minél korábban felismerje, a beteget gondozásba vegye. Mivel máig ez az egészségügy egyik gyenge pontja, a változáshoz szintén szükséges a lakosság együttműködése, például a szűrővizsgála­tokon való részvétel.

A kamara szerint így a jelenleginél sokkal eredményesebb lehetne a kassza felhasználása, nem szólva az egészségnyereségről. Az új szemléletre azonban nemcsak a piaci szereplőknek és a betegeknek, hanem a politikusoknak is át kell állniuk – véli a kamarai elnök.
 
Niczky Emőke írása a magyarhirlap.hu oldalon olvasható!
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél