Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. október 17.
A Klub Rádió – Reggeli gyors c műsorában, a gyógyszerhamisítással kapcsolatban feltett kérdésekre válaszolt dr. Hankó Zoltán - 2012. október 15. - Klub Rádió

Műsorvezető: 7 óra 34 perc van, és itt van a telefonban Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, jó reggelt kívánok!

Hankó Zoltán: Jó reggelt kívánok!

Műsorvezető: Ha minden igaz, akkor rekordot döntött az Operation Pangea. Ez egy olyan akció, amiben több mint száz ország vesz részt – veszélyes és hamis gyógyszereket foglalnak le. Mármost az Interpol szeptember 25-e és október 2-a között, körülbelül 10,5 millió dollár értékben foglalt le ilyen gyógyszereket, ez volt az ötödik akciójuk. Csak azt nem tudom, ez nem derül ki a hírből, hogy például Magyarországon is foglalnak le ilyen gyógyszereket?

Hankó Zoltán: Van Magyarországon is folyamatosan ilyen hamis gyógyszerek ellenőrzésére irányuló eljárás. Az, hogy ebben a mostani akcióban Magyarország is részt vett-e, és hogyha igen, akkor foglaltak-e le gyógyszert, ezt nem tudom. De tekintettel arra, hogy ez egy Interpol keretében zajló akció volt és Magyarország tagja az Interpolnak, én azt gondolom, hogy Magyarország is részt vett ebben az akcióban.

Műsorvezető: Akkor miért tudunk erről olyan keveset? Egyébként mennyire fenyeget Magyarországon az, hogy hamis gyógyszerekkel, veszélyes gyógyszerekkel lenne tele a piac? Például hogy ugye nyugdíjasok például interneten keresnek olcsó gyógyszereket, és hát itt át is verik őket.

Hankó Zoltán: Most válasszuk szét akkor – ha egy mód van rá – ezt a problémát!

Műsorvezető: Jó.

Hankó Zoltán: Egyfelől az úgynevezett legális csatornákon történő gyógyszerbeszerzés – tehát amikor gyógyszertárban úgynevezett közforgalmú, tehát a lakosság számára nyitva lévő gyógyszertárban vásárolja meg a beteg a gyógyszerét –, annak égvilágon semmilyen kockázata nincs, tekintettel arra, hogy egy zárt forgalmazási rend érvényesül Magyarországon. Tehát azok a gyógyszerek, amelyek ebbe a rendszerbe bekerülnek, azokat engedéllyel rendelkező gyógyszergyártók állították elő; és a kereskedelme is ezeknek a gyógyszereknek szigorúan ellenőrzött, mindenhol engedélyköteles tevékenység van. Tehát én azt gondom, hogy ott hamis gyógyszernek a kockázata – amikor gyógyszertárból szerez be gyógyszert – égvilágon nincsen.

Műsorvezető: Jó, ezt kizártuk, igen?

Hankó Zoltán: Igen.

Hankó Zoltán: A gondot az jelenti, vagy jelentheti, hogyha mondjuk piacon vagy szomszédtól vagy bárhonnan más házalótól vásárol ilyen terméket, ott nem biztos, hogy ez a termék úgy hamis, hogy nem az a hatóanyag van benne, vagy nem olyan mennyiségben vagy nem olyan minőségben vagy más anyag lenne benne. De tekintettel arra, hogy a gyógyszer bizalmi termék és nincs felelős, aki ezért a termékért szavatolna, emiatt semmiképpen nem ajánlott, hogy ilyen területeken vegyenek gyógyszert a betegek. És ugye a harmadik, ...

Műsorvezető: Igen?

Hankó Zoltán: ... a harmadik, amit ön is említett, az internetes gyógyszerforgalmazás: hát az – én azt tapasztalom, hogy – szerte a világon hatóságoknak és mindenkinek nagyon sok gondot okoz.

Műsorvezető: Tehát akkor itt van az a pont, amiről tulajdonképpen beszélünk. Mert ha  mondjuk, a szomszédasszony eladja nekem a gyógyszerét, az biztos, hogy nem hamis, legföljebb nekem veszélyes, mert nem rám írták föl, nem az én betegségemre. De itt kifejezetten hamisított gyógyszerekről van szó, hamisított, veszélyes gyógyszerekről, amit ugye az Interpol lefoglalt.

Hankó Zoltán: Így van.

Műsorvezető: Magyarországon tehát ennek a „lehetősége” – idézőjelben –, hogy ilyenhez jussunk, ez az internet egyedül?

Hankó Zoltán: Leszámítva mondjuk a piacon történő vásárlást: igen, az internet.

Műsorvezető: A piacon miféle gyógyszereket lehet kapni?

Hankó Zoltán: Hát én nem járok piacra. Tehát nekem közvetlen tapasztalataim nincsenek, csak a kollégáim elmondásából: a legkülönfélébb gyógyszereket viszik ki emberek piacra. Vannak, akik a saját maguknak fölírt gyógyszereket – hogyha nem kellett nekik – próbálják meg eladni. És hát nemegyszer van olyan szituáció, amikor illegálisan Magyarországra behozott gyógyszereket értékesítenek piacon emberek.

Műsorvezető: Hát akkor az így itt jelentkezik.

Hankó Zoltán: Igen.

Műsorvezető: De összefoglalóan Magyarországon nem tűnik – legalábbis az ön szavaiból arra következtetek –, nem tűnik igazán nagy problémának, ezeknek a forgalmazása.

Hankó Zoltán: Hát abban az esetben, hogyha sikerül elérni azt, hogy a magyar lakosság a gyógyszereit is tudatosan vásárolja, és kockázatkerülő magatartással tegye meg ezt, tehát ténylegesen menjen a legális gyógy-szerértékesítő helyekre, tehát a gyógyszertárakba. Egy mondatot hadd mondjak még ezzel kapcsolatban!

Műsorvezető: Jó.

Hankó Zoltán: Mert ugye az internet szóba került, és ugye említettem, hogy azt egy kockázatos terepnek tartom, vagy nagyon kockázatos terepnek tartjuk. Úgy néz ki, hogy az uniós szabályozás mentén nem lehet megtiltani, hogy interneten gyógyszereket forgalmazzanak. Ezért mi egy olyan megoldást tartanánk fontosnak és jónak – és az erre vonatkozó jogszabály módosítási javaslatainkat leadtuk az egészségügyért felelős államtitkárságnak –, ahol az interneten történő gyógyszerek, gyógyszer-értékesítés csak közforgalmú gyógyszertárhoz kötötten történhessen, tehát csak közforgalmú gyógyszertárnak lehessen olyan internetes felülete, ahol gyógyszert ajánl. Ezek a gyógyszerek csak vény nélküli gyógyszerek lehetnek, tehát vényköteles gyógyszer nem. Személyében feleljen ezért a tevékenységért az a gyógyszerész, aki ezt a gyógyszertárat vezeti, tehát legyen meg a személyes felelősség ebben a rendszerben. És az ÁNTSZ, illetve az OTH-nak a honlapján nyomon lehessen követni azt, hogy mely közforgalmú gyógyszertáraknak van ilyen gyógyszer-forgalmazási lehetősége. Ebben az esetben, ha már az internetes gyógyszerforgalmazást megtiltani nem lehet, legalább a biztonságosságát lehetne növelni. Erre vonatkozóan a kezdeményezéseinket leadtuk, bízom benne, hogy minél hamarabb lesz ebből jogszabály.

Műsorvezető: Reméljük! Köszönöm szépen! További jó reggelt!

Hankó Zoltán: Nagyon szépen köszönöm! Viszonthallásra!

Műsorvezető: Viszonthallásra! Hankó Zoltánt hallották, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét.

 

Az interjú elhangzott a Klub Rádió - Reggeli Gyors című műsorában

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél