Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. március 27.
A Kormány és a Kamara együttműködésének megújítása a Vándorgyűlésen

A péntek délután első programpontja a Kormány és a Kamara közötti együttműködés megújítása volt. Ebből a célból vett részt a rendezvényen dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és a Miniszterelnökség képviseletében Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott.

A Kormány és a Kamara együttműködésének megújítása a VándorgyűlésenKöszöntőjében dr. Hankó Zoltán kamarai elnök felidézte a Kormány és a Kamara közötti együttműködés főbb állomásait. Emlékezett a 2010-es debreceni vándorgyűlésre, ahol megszületett az első 12 pont, melyet Soltész Miklós a kormányra készülő erők akkori népjóléti kabinetvezetője március 15-én vett át. Utalt a 2014-ben megújított megállapodásra, melynek szakmai alapjait a sümegi Vándorgyűlésen dolgozta ki a Kamara, amelyen részt vett dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős akkori államtitkár és Nyitrai Zsolt. A megállapodás megerősítésére a választásokat követően Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen került sor. A kamarai elnök felidézte 2017. január 5-ét, amikor egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Kormány és a Kamara megkezdi egy újabb együttműködési megállapodás előkészítését, és emlékeztetett a 2017-es kecskeméti vándorgyűlésre is, ahol a Kamara a szakmai rendszerváltás programjának kidolgozását megkezdte.    

 

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár köszöntője

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a 2010-es debreceni Vándorgyűléssel kapcsolatban – amikor a Kamara döntött a „Mit kíván a magyar gyógyszerész?” című 12 pontról és megtörtént az első együttműködési megállapodás előkészítése – elmondta, debreceni lévén tudott a rendezvényről és egyes programjain részt is vett. A Kormány és a Kamara közötti együttműködésről pedig úgy fogalmazott: örül, hogy most abban a szerencsében van része, hogy neki lesz lehetősége ezt folytatni. A Kormány és a Kamara együttműködésének megújítása a Vándorgyűlésen„Amikor arról van szó, hogy folytatás, nem akarok elmondani mindent, ami fontos, mert akkor itt fognak ülni reggelig és én azt nem szeretném. De azért mégis tekintsünk vissza arra az elmúlt nyolc évre, amit együtt töltöttünk, tulajdonképpen a betegek érdekében. Azt gondolom, hogy a legfontosabb paradigmaváltás akkor történt, amikor a magyar kormány azt mondta, hogy a gyógyszerforgalmazás ne legyen a kiskereskedelemnek a része, hanem az egészségügyi ellátórendszer részeként kell kezelni. Ez a legfontosabb, és azt gondolom, hogy ezt kell tudnunk megőrizni a jövőben is.”

Az államtitkár kitért a kötelezettségszegési eljárásra is. Mint mondta, „még Brüsszellel is szembe kellett szállni azért, hogy visszakaphassák a magyar gyógyszerészek a patikák feletti tulajdonlás jogát. Mert abban hiszünk, hogy szakmai döntéseket csak akkor lehet meghozni felelősséggel, ha a gazdasági döntések is önöknél vannak. Én azt gondolom, hogy ez olyan vívmány, amit meg kell védeni majd a következő időszakban is, mert nem mindenki gondolja így. Remélem, értik most is, hogy mi a magyar kormány álláspontja ebben a témában, és én remélem, hogy ezt értékelik nekünk”.

A Kormány és a Kamara együttműködésének megújítása a VándorgyűlésenA megújítandó megállapodással kapcsolatban úgy fogalmazott: „az én dolgom most csupán annyi, hogy a mostani megállapodásból kiemeljek két olyan témát, ami számomra különösen fontos. Mi azt szeretnénk, hogy a gyógyszerészek respektje továbbra is emelkedő pályán legyen, mint ahogy eddig is így történt. Mondok egy példát: a kórházi gyógyszerészek bérezésénél mi ugyanúgy tekintünk rájuk, mint az orvos kollégákra, hiszen csak mostantól kezdve egyenrangú az orvosi és a gyógyszerészi bér, korábban ez nem volt így”. Elmondta: ahhoz, hogy javítani lehessen a magyarok egészségügyi indikátorait, szükség van a gyógyszerészek segítségére, „szövetségben kell együttműködnünk”. Utalt arra, hogy a patikákban éves szinten 65 millió gyógyszerész-beteg találkozás történik, amely gyakran olyan találkozás, amikor a beteg még nem beteg, de már van valamilyen oka annak, hogy ott van. „És tudniuk kell, hogy azokat az indikátorokat, amelyekben rosszul állunk, nem lehet az egészségügyi ellátórendszer egyéb eredményeinek a fejlesztésével javítani. Szükségünk van az önök segítségére a betegek gondozásában, és abban, hogy az összes olyan információt, amire szükségük van a betegeknek, azt önök átadják. Én azt tartom a legfontosabb elemnek a mostani megállapodásban, hogy a gyógyszerészi gondozást szeretnénk magasabb szintre emelni a betegek biztonsága érdekében, és én ehhez kérem az önök segítségét, támogatását és legfőképpen kitartását, mert ez nem lesz egyszerű folyamat. Azonban azt gondolom, hogy a magyarok ezt megérdemlik. Köszönöm a figyelmüket!”

 

Nyitrai Zsolt köszöntője

Nyitrai Zsolt a gyógyszerészekhez és a gyógyszertári asszisztensekhez egyaránt szólt köszöntőjében. Mint mondta, a tíz vándorgyűlés közül ez a harmadik, amelyiken ott van. „Ott voltam 2014 februárjában Sümegen, s 2017 márciusában Kecskeméten. Legutoljára az önök vezetőivel éppen ezen a héten találkoztunk a Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti székházában. Amikor 2014-ben Sümegen találkoztunk ebben a körben, és volt szerencsém nekem is részt venni, akkor ott három pontról egészen konkrétan beszéltünk. Ez a három pont pedig a következő volt: (1) a tulajdonosi program végig vitele, (2) a fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozása, valamint (3) a gyógyszertárak gazdasági működési feltételeinek az erősítése. Remélem, hogy önök egy fejbólintással, vagy legalábbis jó érzéssel tudják megerősíteni, hogy ez a három pont teljesült, vagy legalábbis komoly előrehaladást sikerült tenni mind a három ígéretben, amelyet egyébként közösen fogalmaztunk meg, egyetértésben és párbeszédben a Magyar Gyógyszerészi Kamarával Sümegen. A Kormány és a Kamara együttműködésének megújítása a VándorgyűlésenA tulajdonosi programmal kapcsolatban a gyógyszertárak gyógyszerészi többségi tulajdona 2017. január 1-jével megvalósult. Ez egy nagyon régi törekvés, majd erről fogok később egy picit még beszélni. A fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozása a tulajdonosi programmal, illetve a nekik nyújtott kedvezményes hitellel el tudott indulni. És a gyógyszertárak gazdasági működési feltételeinek az erősítése kapcsán elmondható, hogy az árrés növekedésével, a nagyobb bevétellel, és a mára kevesebb veszteséges gyógyszertárral ténylegesen előre léptünk.”

Nyitrai Zsolt bemutatta a „Szövetségben a gyógyszerészekkel” című kormányzati kiadvány aktualizált változatát, amelyet „először 2017-ben készítettünk el, szintén a gyógyszerészi kamarával közösen”. Mint mondta, „ez azokat az előrelépéseket és eredményeket tartalmazza, amelyek az elmúlt nyolc évben létrejöttek a szektorban. Igazából köszönet ezért a gyógyszerészeknek, illetve az ő nagyon határozott érdekképviseletüknek, a Magyar Gyógyszerészi Kamarának, hiszen én azt tudom mondani, hogy egy folyamatos párbeszéd volt a kormányzat és az érdekképviseleti szervezet, a kamara között”.

A gyógyszertárak tulajdonlásával, illetve a gyógyszerellátás struktúrájával kapcsolatos kérdésekről is beszélt. Mint mondta, „erről beszélgettünk egyébként a hétfői napon. 1950 júliusában egy nagyon komoly csapás érte a magyar gyógyszerészeket, amikor is a gyógyszertáraknak a nagy részét, többségét egyik pillanatról a másikra államosították. És a gyógyszerész társadalomnak egy nagyon régi álma, terve, törekvése, igazából vágya az igazság helyreállítására volt; az, hogy a gyógyszertárak újra gyógyszerészi többségi tulajdonba kerüljenek. Elmondható, hogy ez 2017. január 1-jével megvalósult, s a mai napon pedig az ellenzék, különösen a baloldal ezt meg akarja szüntetni. Ezt le is írták a programjukban. Nem kívánok nagyon politizálni a választás előtt, de azt gondolom, hogy ebben a szakmai körben ennél a súlyos, fontos kérdés mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Kormány és a Kamara együttműködésének megújítása a VándorgyűlésenAzt írják: ’Felülvizsgáljuk a gyógyszertárak versenyellenesen szabályozott korlátozását, megszüntetjük a gyógyszerészek kötelező többségi tulajdonának a rendszerét’. Szerintem ez egy nagyon rossz irány és nagyon rossz gondolat. Azt szeretném, ha tudnák, hogy amíg ez a kormány végzi a munkát és ennek a kormánynak van felelőssége, addig a gyógyszertárak a gyógyszerészek többségi tulajdonában maradnak”.

A megújított együttműködésről szólva Nyitrai Zsolt kifejtette: „Ma abból a jeles alkalomból jöttünk össze, hogy Magyarország Kormánya és a Magyar Gyógyszerészi Kamara egy egyetértési nyilatkozatot írjon alá ezen a vándorgyűlésen. A szöveg, amelyben teljes az egyetértés, több körös egyeztetés után jött létre. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett ebben az egyeztetésben: Ónodi Szűcs Zoltán államtitkár úrnak és csapatának, kollégáinak, Hankó Zoltán elnök úrnak és csapatának, az ő szakértőinek, mert nélkülük ez nem jöhetett volna létre. Nekünk, a miniszterelnöki kabinetirodának pusztán egyfajta kezdeményező és koordináló szerepünk volt ebben a dologban. És szeretnék köszönetet mondani önöknek, gyógyszerészeknek, az önök asszisztenseinek, kollégáinak, munkatársainak, hogy az év minden napján végzik e felelősségteljes munkájukat. Köszönettel, tisztelettel és hálával tartozunk önöknek. Sok sikert kívánok a mai aláíráshoz.” Végezetül azt kívánta, hogy „további törekvéseinket is koronázza siker, és ez a jó együttműködés, amely megvan közöttünk, a jövőben is maradjon meg”.

Fotó: dr. Nagy Vilmos

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél