Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. december 15.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége 2012. december 13-án tartotta soron következő elnökségi ülését a Kamara Dózsa György úti székházában – mgyk.hu

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (továbbiakban Kamara) elnöksége 2012. december 13-án délután tartotta soron következő elnökségi ülését a Kamara Dózsa György úti székházában, Budapesten. Az ülésen az elnökségi tagok határozatképes számban megjelentek és a határozatképességet az ülés végéig fenntartották. Az ülést dr. Hankó Zoltán elnök vezette.

Az ülés elején az elnök beszámolt az előző elnökségi ülés óta történt eseményekről. Részletesen ismertette a hét elején elfogadott 2013-as költségvetés gyógyszerészetet érintő pontjait. A költségvetés tartalmazza a generikus ösztönzőt, a kispatikák működési célú támogatását, a kamatmentes támogatás-előleget és a gyógyszertárak szolgáltatási díját. A jövő évi gyógyszerkassza lényegében az ideivel azonos nagyságú lesz, mivel a kormány javaslatára a parlament az eredeti előterjesztéshez képest 63 milliárddal növelte a kassza összegét. Eredményes volt az iparűzési adóval kapcsolatos fellépés: első lépésben arról született döntés, hogy nettó 500 millió forintos éves bevételi határig az elábé teljes összege adóalap-csökkentő tételként számítható be, majd a kormány a parlament elé terjesztette azt a módosítást is, amely szerint a közfinanszírozott gyógyszerek mint áruk belföldi értékesítése esetén ezek teljes összege csökkenti a nettó árbevétel összegét. Ez a változás nemcsak a gyógyszertáraknak, hanem a nagykereskedőknek is előnyös.

A salátatörvény az elnökségi ülés időpontjában zárószavazásra vár. Ez is több ponton közvetlenül érinti a gyógyszerészetet, melyről szintén tájékoztatott az elnök. Dr. Hankó Zoltán szerint módosul pl. a gyógyszertár definíciója, a gyógyszertárak áthelyezésének és a gyógyszertár-vezető másodállás vállalásának szabályozása, a fiókgyógyszertárak tájékoztató rendszer működtetési kötelezettsége. Az elnök kiemelte, hogy a módosítás szerint internetes gyógyszerforgalmazást csak gyógyszertár folytathat, és csak a személyi jogos gyógyszerész felelősségére. A gyógyszerészeknek jogukban áll majd a beteg korábbi gyógyszerelési adatainak megtekintése is, ha azt a gyógyszerelési kockázatok indokolják. A módosítás értelmében a 25 illetve 50 százalékos tulajdonosi előírás szempontjából, a személyi jogos és a bent dolgozó gyógyszerészek mellett – összesen négy gyógyszertárig – figyelembe vehető lesz az adott gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonnyal nem rendelkező gyógyszerészek tulajdonhányada is.

Az OEP és a gyógyszertárak közötti általános szerződési feltételek véglegesítésre kerültek, ugyanakkor megkezdődtek az egyeztetések a gyógyszertárak korrekciós gyakorlatának újraszabályozásáról.

A Köztestületi Napok értékeléséhez kapcsolódóan az elnökség döntött az ott felszínre került feladatok végrehajtásának személyi felelőseiről, határozott a szolgáltatási díj bevezetésével kapcsolatos teendőről, majd dr. Zalai Károly főtitkár előterjesztésében – a november 25-i küldöttközgyűlés döntéséhez igazodóan – elfogadta a kamara 2013. évi részletes költségvetését. Ezután az elnökség döntött a 2013. évi ülésrendről, valamint kitüntetésekre vonatkozó javaslatokról.

 

mgyk.hu


2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél