Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2016. július 07.
A Kamara állásfoglalásai a jogszabálysértésekkel és a tulajdonosi programmal kapcsolatban

A Magyar Gyógyszerészi Kamara

jogszabálysértő gyógyszertári gyakorlattal kapcsolatos állásfoglalása

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (továbbiakban: Kamara) elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete 2016. július 7-i ülésén konszenzussal az alábbi állásfoglalást fogadta el:

A Kamara elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete néhány gyógyszertár hatósági intézkedéseket maga után vonó jogszabálysértő gyakorlatával kapcsolatban ismételten kéri a kamara tagjait, hogy a jogi, szakmai és etikai szabályok betartásával végezzék munkájukat és tegyenek meg mindent, hogy a gyógyszerellátásban mindenhol érvényesüljön a normakövetés normája, továbbá a gyógyszertári szolgáltatások nyújtása során érvényesüljön a gyógyszer- és betegbiztonság.

A Kamara a kamarai törvény, az Alapszabály és az Etikai kódex rendelkezéseinek megfelelően minden olyan esetben, amikor szankcióval járó hatósági intézkedésre kerül sor, vagy a szakmai és etikai szabályok megsértéséről tudomást szerez, etikai eljárást indít az érintett kamarai taggal szemben; az etikai eljárásnak súlyos esetben a kamarai tagság felfüggesztése vagy a kamarából történő kizárás is a következménye lehet.

A Kamara a jogszabálysértő ügyek kezelése során együttműködik a hatóságokkal, ugyanakkor fontos feladatának tekinti, hogy az egyedi esetek a gyógyszerészettel szembeni közbizalom megőrzésének szándékával kerüljenek a nyilvánosságban megvitatásra.

Budapest, 2016. július 7.

Dr. Hankó Zoltán
elnök

Dr. Brezanóczy Ferenc
a Területi Elnökök Értekezlete elnökeA Magyar Gyógyszerészi Kamara

tulajdonosi programmal kapcsolatos állásfoglalása

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (továbbiakban: Kamara) elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete 2016. július 7-i ülésén konszenzussal az alábbi állásfoglalást fogadta el:

A Kamara elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete kiemelten fontosnak tartja a gyógyszertár-tulajdonosi program végig vitelét és a közforgalmú gyógyszertárakban a valós többségi gyógyszerészi tulajdon biztosítását. Ehhez a jogszabályi és gazdálkodási feltételek adottak, a gyógyszerészek tulajdonszerzését kedvezményes hitelkonstrukciók is támogatják.

A Kamara országos és területi szervezetei feladatuknak tartják a gyógyszerészek tájékoztatását és a Kamara tagjainak a tulajdonjogi rendezéshez minden lehetséges segítséget megadnak. Ugyanakkor elvárjuk, hogy a jelenlegi többségi tulajdonosok is segítsék elő a törvényben előírt rendelkezések és eljárási szabályok betartását, így különösen az ún. „négyes” szabályra, az elővásárlási jogra, valamint a szindikálás tilalmára és semmisségére vonatkozó előírásokat.

Budapest, 2016. július 7.

Dr. Hankó Zoltán
elnök

Dr. Brezanóczy Ferenc
a Területi Elnökök Értekezlete elnöke

 


 

2018-2020 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA