Célunk, hogy kevesebben dohányozzanak, ezáltal pedig kevesebben betegedjenek és haljanak meg - hangsúlyozta Szócska Miklós szerdai, a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a dohányzást zárt légterű közösségi helyeken tiltó szabályozással fellélegezhetett az ország. A folyamatos kampányokkal bizonyították: azt szeretnék, ha az elszomorító tendencia - naponta hetven, évente harmincezer honfitársunk hal meg a dohányzással összefüggő betegségben - változna, kevesebben betegednének és halnának meg.

 A “Ne szívj tovább!” című általános dohányzás ellenes kampány mellett 2012. februárban indul el a “Fellélegezhetünk!” című kampányrész - NEFMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG
 fotó: Árvai Károly


Szócska Miklós arról is beszélt, hogy múlt pénteken hagyott jóvá egy megvalósíthatósági tanulmányt, mely a leszokásban szeretné segíteni az embereket. A dohányzás visszaszorítása érdekében számos vállalat - köztük a MÁV Zrt. is - csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely felhívja a figyelmet a káros szenvedély veszélyeire. A dohányzás ellenes és leszokást segítő információk pedig - folytatta - a fellelegezhetunk.hu honlapon érhetőek el folyamatosan.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője beszámolt a törvény bevezetését követő pozitív tapasztalatokról. A mérések azt mutatták, hogy a szálló finom por - mely apró részecskék a dohányzás következtében kerülnek a levegőbe - mennyisége 90 százalékkal csökkent az ellenőrzött zárt légterekben.

 
 A “Ne szívj tovább!” című általános dohányzás ellenes kampány mellett 2012. februárban indul el a “Fellélegezhetünk!” című kampányrész - NEFMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG
 fotó: Árvai Károly


Szarka László, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a vállalat elkötelezett az egészségtudatos magatartás iránt. Mint mondta, a türelmi időszak végére házon belül maradéktalanul megtörtént az átállás, valamint az utasok tájékoztatása is folyamatos. Kitért arra is, hogy a jövőben több módon felhívják majd az emberek figyelmét a dohányzás káros hatásaira, ennek érdekében pedig nem csupán hangos utastájékoztatással - immár Kemény Dénes hangján -, hanem az ország több pontján kihelyezett óriásplakátokkal is.

(kormany.hu)