Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. szeptember 14.
A gyógyszerhiány ellen lépnének fel - Zivkovics Natália - Magyar Nemzet 2011. szeptember 14.

Néhány gyógyszergyártó biztosan hajlandó arra, hogy szeptember utolsó időszakában is az október elsejétől hatályos alacsonyabb árakon adja medicináit. Ismert: a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyeztetést kezdeményezett, mondván, szeptember utolsó egy-két hetében ellátási zavarok lehetnek. A problémát az okozhatja, hogy októbertől több száz készítmény ára változik, jelentős részüké csökken. A patikusok pedig az utolsó hetekben valószínűleg nem tartanak majd készleten az olcsóbbá váló termékekből.

Horváth Tamás MGYK-elnök elmondta: azt indítványozták, hogy a patikák már szeptember végén az októberi kondíciókkal szerezhessék be a gyógyszereket. A nagykereskedők szövetsége és a generikus gyártói szervezet is támogatta a javaslatot. A többi szervezettől még nem érkezett válasz, de reméli, hogy hamarosan ők is pozitívan reagálnak. – A nagykereskedők minden olyan medicinát csökkentett áron adnak majd szeptember második felében a patikusoknak, amelyet a gyártóktól is így tudnak beszerezni – mondta Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnöke. Hozzátette: néhány gyártó ezt már az elmúlt években is lehetővé tette, s most is garantálja.

Az ötlet tehát csak annyiban új, hogy az MGYK azt kérte, próbálják ezt általánossá tenni. Felhívta a figyelmet: ha az egészségbiztosító a hatálybalépés előtt 30 nappal közzétenné az új árakat, akkor valószínűleg ez nem lenne ekkora probléma. Árváltozásnál nem csak a készletezés miatt lehetnek ellátási gondok. – Ha sok ember vált át egy másik gyógyszerre, akkor kérdés, hogy az új piacot szerzett cég bírja-e kapacitással az első időkben – szögezte le Feller.

Zivkovics Natália

Magyar Nemzet 2011. szeptember 14.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél