Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. április 06.
A humán erőforrás problémájára közös megoldást kell találnunk - NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság (közlemény)

2011. április 4-5-én Gödöllőn tartják az EU egészségügyi minisztereinek informális ülését, amelynek egyik napirendi pontja a magyar elnökség egészségügyi programjának kiemelt témája: a "Betegutak és a szakemberek életpályája Európában". A szűk két napban számos olyan egészségügyben megoldandó problémáról konzultálnak a jelen lévők, amelyek csak összeurópai szinten kezelhetőek.

A jelenleg is zajló találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az egészségmegőrzés, a gondoskodás és az öngondoskodás fontosságát emelte ki: „Olyan életprogramra van szükség, amely arra biztatja az embereket, hogy vigyázzanak az egészségükre, az erre vonatkozó felkészítő munkát pedig már az iskolában el kell kezdeni. A társadalomban is erősíteni kell a gondoskodás, öngondoskodás fogalmát, amelybe jobban be kell vonni az orvosok mellett más egészségügyi dolgozókat, a nővéreket és védőnőket, akik az egészségügyi intézményeken kívül is találkozni tudnak az érintettekkel és tanácsokat adhatnak nekik”.

John Dalli egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős EU biztos szerint Európának ma más típusú problémákkal kell szembenéznie, polgárai egyre tovább élnek, és ebből kifolyólag az ellátórendszernek olyan kérdésekre kell választ adnia, mint például a krónikus betegségek. Át kell alakítanunk a gondolkodásunkat és a gyógyítás mellett az egészség megőrzésére kell fókuszálnunk. Mint mondta, 2020-ra egymillió egészségügyi állás lesz betöltetlen az Európai Unióban, ez olyan probléma, amelyre közösen kell választ adnunk: „Nincsenek csodamegoldások, a helyzet rendkívül bonyolult, ezért az értékes emberi erőforrásainkat hatékonyan kell felhasználnunk. A biztos köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és az egészségügyi ágazat vezetőinek, hogy kezdeményezték a nemdohányzók védelmét, ezzel csatlakozva az Unió egészségügyi programjához. Reményét fejezte ki, hogy a jogszabály egy hónapon belül megszületik, és így Magyarország komoly lépést tehet a népegészségügy javítása terén.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: „Miközben fojtogató napi problémákat kell megoldani, az informális ülés hosszú távú kitekintésre is ösztönöz". A mi válaszaink ebbe a korszerűsítési keretbe illetnek. Az államtitkár beszámolója szerint az ülésen jelenlévő nemzetközi szakemberek és miniszterek egyetértettek abban, hogy szükség van az ellátási modellek átalakítására, a kórházközpontú gondolkodásból végre ki kellene lépni és az ellátási rendszert radikálisan meg kell változtatni. Az államtitkár kifejtette, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kell helyezni az alap és a járóbeteg-ellátásra, az otthonápolásra, s ezzel egyidőben meg kell erősíteni a szakember hálózatot is. Szócska Miklós elmondta, fel kell végre ismerni, hogy az egészségügybe érdemes beruházni, hiszen az olyan befektetés lehet, amely egy nemzet számára rövid időn belül meghozhatja a hasznát. Az államtitkár kitért arra is, hogy az uniós polgárok migrációjából fakadóan, nemcsak az emberi erőforrás krízist kell kezelni, hanem a rendelkezésre álló adatok összehangolása mellett egységessé kellene tenni a különböző tagállamok védőoltási protokolljait és a szakemberek definícióját. Utóbbit a tanácskozás összes résztvevője támogatta.

Az informális egészségügyi miniszteri találkozó napirendjén szerepelnek továbbá a 2013-ban befejeződő uniós szintű Egészségügyi Program jövőjével kapcsolatos kérdések is. Az egészségügyi miniszterek egy első véleménycserét folytatnak arra vonatkozóan, hogy indokoltnak látják-e egy új, erőteljes Egészségügyi Program 2013 utáni időszakra szóló kialakítását és elfogadását, illetve milyen stratégiai, szakmai irányokat jelenítenének meg az új Programban.

2011. április 5.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél