Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. május 12.
A kasszavágás kockázatai, mellékhatásai - magyarhirlap.hu

Súlyos kockázatokkal járhat, ha a kormány ragaszkodik a gyógyszerkassza százhúszmilliárd forintos visszavágásához – erősítik meg korábbi véleményüket a gyógyszerészek.

Ennyi pénzt ugyanis – mint mondják – nem lehet elvenni a gyógyszertámogatásból anélkül, hogy az orvosságok ne kerüljenek többe, vagy ne romoljon az ellátás.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke szerint egy esetleges társadalompolitikai kockázat hasonlatos lehet ahhoz, amivel a 2008-as, úgynevezett szociális népszavazás kapcsán szembesült az akkori kormány. Az egészségpolitikai rizikó pedig – tette hozzá – a kabinetnek abból a vállalásából fakad, hogy az egészségügyi ráfordításokat a GDP mintegy hat százalékára „tornázza föl” a ciklus végére. A gyógyszerkassza megkurtításával azonban a terv illúzió marad, sőt romlik a helyzet, a gyógyszertámogatásra szánt megtakarításból ugyanis nem tervezik az egészségügy más területét erősíteni. Mindemellett komoly veszteség érheti a magyarországi gyógyszercégeket is, noha Hankó szerint illene fönntartani a gyártás és a forgalmazás működőképességét.

A józan ész alapján három lehetőség marad az alelnök szerint. A nemzetgazdasági tárca újraértelmezi korábbi elképzelését, az ugyanis kevésbé valószínű, hogy lemond a pénz egy részéről. További lehetőség a betegterhek növelése vagy a gyógyszerellátás megváltoztatása. 

Az utóbbi Hankó Zoltán magyarázata szerint ismét több dolgot jelenthet a gyakorlatban. A támogatáscsökkentésre a gyártók a gyógyszerpaletta szűkítésével reagálhatnak, így a korábban forgalmazott szerek egy része nem lesz többé elérhető Magyarországon. Ha nem így lépnek, akkor is a nagyobb profitot biztosító piacot helyezik előtérbe, azaz elhanyagolják a magyar piacot. Ez nemcsak a betegeknek okozhat bosszúságot, hanem könnyen bedöntheti a már jelenleg is súlyos nehézségekkel küszködő gyógyszerellátást. Hankó Zoltán fölhívta a figyelmet, az ellátás legkisebb zavara is aránytalanul növelheti a szociális gondokat.

Egyelőre nem tudni, mikor tárgyal újra a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás tárca a szakmával a gyógyszerkasszáról. A 2012-től tervezett kivonáshoz kapcsolódó jogszabályokat elvben július 1-jéig kell megalkotni.

Niczky Emőke

Forrás: magyarhirlap.hu

A cikket a magyarhirlap.hu engedélyével közöljük!

2018-2022 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél