Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 23.
A kormány átlépheti a Rubikont - Niczky Emőke - magyarhirlap.hu

A kormány legújabb határozata szerint – amely a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg – Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával február 29-ig javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére.

Emiatt a gyógyszerészi kamara egyrészt aggodalmát, másrészt értetlenségét fejezi ki. Emlékeztetnek, az idei költségvetés a tavalyi kiadáshoz képest már így is százmilliárd forintos megtakarítást hoz a járóbeteg-gyógyszerkasszában, a Széll Kálmán-terv pedig jövőre és 2014-re egyaránt 120-120 milliárd forintos spórolást ír elő. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a terv intézkedései megközelítőleg egyharmaddal csökkentik a gyógyszertámogatást az időszak végére. A döntés – mondta – nemcsak a betegek sorsát nehezítheti majd, de fölgyorsíthatja a gyógyszertárak működésképtelenné válását is. A döntés előtt ráadásul nem folyt egyeztetés, így a gyógyszerészek nem is mérlegelhették annak lehetséges következményeit. Ezt azért is nehezményezik, mert eddig minden, a takarékosságot célzó intézkedés megtétele előtt kifejthették álláspontjukat, és a helyzet kezelésére vonatkozó javaslataikkal konstruktív partnerei voltak a kabinetnek. 

Hankó hangsúlyozta, a köztestület látja az ország gazdasági gondjait, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a húr nem feszíthető a végtelenségig. Mint mondta, a takarékoskodáson túlmutat a lakossági gyógyszerellátás folyamatos biztosítása, ami társadalompolitikai kérdés.

 

Niczky Emőke

 

A cikk a magyarhirlap.hu oldalon olvasható!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél