Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. június 01.
A megelőzés volt a középpontban két napon át - NEFMI (közlemény)

A megelőzés volt a középpontban két napon át

Szakértői konferencia a dohányzással, fizikai aktivitással és egészséges táplálkozással kapcsolatos megelőzési programokról

Magyarország a soros EU elnökség keretében adott otthont 2011. május 30-31. között a „Tegyünk a megelőzésért!” című népegészségügyi konferenciának, amelynek középpontjában az európai uniós tagállamok táplálkozással, fizikai aktivitással és dohányzással kapcsolatos megelőzési programjai álltak. Az EU Tanácsának soros magyar Elnöksége, az Európai Bizottság, és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által, a WHO Európai Regionális Irodájával együttműködésben szervezett esemény újszerűsége, hogy egy időben teremtett alkalmat a három kulcsfontosságú népegészségügyi kérdéskör megvitatására, az európai, nemzeti és helyi prevenciós programok bemutatására.

Az életmóddal összefüggő tényezők, mint a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony fizikai aktivitás, valamint az aktív és passzív dohányzás nagymértékben felelősek az Európában vezető haláloknak számító nem fertőző (krónikus) betegségek kialakulásáért.  Tekintettel e rizikófaktorok jelentőségére, európai szintű összefogásra, a megelőzési programok hatékonyságának átfogó javítására van szükség, mert határozott fellépés nélkül az elkövetkező évtizedekben a krónikus betegségek által előidézett társadalmi és gazdasági terhek meredek emelkedése várható.

Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországon a népegészségügyi intézményrendszer adaptálása a jelenlegi kihívásokhoz, a lakossági egészségfejlesztési programok megújítása, valamint új szabályok megalkotása egyaránt szükséges a jelenleg kritikus népegészségügyi helyzet javítása érdekében. A nemdohányzók védelméről szóló szabályozás jelentős szigorítása révén Magyarország komoly lépést tett ezen az úton. Hozzátette: a megelőzési programok tekintetében van mit tanulnunk egyes tagállamoktól, de Magyarország is büszkélkedhet számos példaértékű prevenciós kezdeményezéssel mindhárom kiemelt területen.

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának vezetője többek között kiemelte, hogy a WHO üdvözli az új, nem dohányzók védelméről szóló szabályozást Magyarországon, amely komoly mérföldkőnek számít a dohányzás visszaszorítását célzó harcban és minden eszközzel támogatni kívánja Magyarországot annak eredményes bevezetésében.

Dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója elmondta, hogy a konferencia lehetővé tette a párbeszédet a dohányzással, fizikai aktivitással és egészséges táplálkozással foglalkozó szakemberek között. A főigazgató asszony felhívta a figyelmet, hogy a megelőzési kampányok tervezése mellett azok folyamatos nyomon követése és értékelése is kiemelkedő feladat, hiszen a korábbi programok eredményeinek ismeretében és az azokból leszűrhető tanulságok figyelembevételével nyílik csak lehetőség a népegészségügyi programok hatékonyságának javítására.  A szektorok közötti együttműködés kiemelt jelentőségét is aláhúzta a főigazgató, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magánszektor bevonásánál az együttműködés kereteit részletesen meg kell határozni.

Az esemény plenáris előadások és szekcióülések keretében alkalmat adott az EU polgárok egészségi állapotának javítását szolgáló európai, nemzeti, és helyi kezdeményezések gyakorlatorientált bemutatására. Szó volt többek között a prevenciós programokban rejlő gazdasági és egészségügyi haszon maximalizálásának lehetőségeiről valamint a hatékony és eredményes népegészségügyi programok jellemzőiről. A szűkösen rendelkezésre álló erőforrások a népegészségügyi programok tervezése és végrehajtása során új, költséghatékony megközelítést tesznek szükségessé. A lakosság már nemcsak passzív alanya, hanem aktív részese az egészséggel kapcsolatos döntéseknek. A programok során ezért már nem elegendő az egyoldalú információadás és felvilágosítás: tudatosítani kell az egyén felelősségét és motiválni arra, hogy aktívan tegyen saját egészségéért. Több előadó is rámutatott a közösségi média alkalmazásának jelentőségére, ami nemcsak költségkímélő megoldás, hanem az üzenetek célzott közvetítésére, a lakosság bevonására, interaktív kommunikációra is alkalmas.

A konferencia résztvevői hangsúlyozták: Európában óriási kollektív tudásanyag gyűlt össze a krónikus betegségek megelőzésének módszereivel, eredményes népegészségügyi programokkal kapcsolatban, aminek kiaknázásához közös gondolkodásra, rendszeres tapasztalatcserére van szükség a tagállami szakértők és döntéshozók között.

2011. június 1.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél